Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sayı:8 Mart 2023

Teklif - Sayı 8 (Mart 2023)

Teklif Dergisi

Teklif - Sayı 8 (Mart 2023) Gönderileri

Teklif - Sayı 8 (Mart 2023) kitaplarını, Teklif - Sayı 8 (Mart 2023) sözleri ve alıntılarını, Teklif - Sayı 8 (Mart 2023) yazarlarını, Teklif - Sayı 8 (Mart 2023) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
216 syf.
10/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Teklif, varoluşumuza temel teşkil eden temalarla ilgili sorgulama sürecini bu kez üniversite temasıyla sürdürüyor. Teklif, her seferinde olduğu gibi klasik hükmündeki kitapların tanıtımları, muhtelif alıntılar ve uzmanlarca kaleme alınan makalelerle geçmişten günümüze üniversiteyi ele alan farklı yaklaşımlara bütünlüklü bir bakış getirmeye çalışıyor. Teklif, pek çok alanda yeni teknolojik devrimlerin yaşandığı, kapitalizmin yeni biçiminin tüm kurumları hizmet veren yapılara dönüştürmekte olduğu, yapay zekâ teknolojilerinin enformasyon derleme çabalarını insanlara ait bir alan olmaktan çıkardığı, her türlü kaynağın elektronik ortamda son derece hızlı bir biçimde ulaşılabilir hale geldiği, sosyal medya ve internet mecralarının gençleri hıza, derin düşünmemeye, her an eğlenceyle bağ kurmaya alıştırdığı ve dolayısıyla gençlerin dikkatlerini kapalı sınıflarda uzun süre tutmanın neredeyse imkânsızlaştığı (…) bir dönemde herkesi üniversite üzerine yeniden tefekkür etmeye davet ediyor. Teklif, üniversite üzerine geniş kapsamlı bir tartışmayı şimdiye kadar ele aldığı tüm temalarıyla irtibatlı olarak tartışmaya açıyor.
Teklif - Sayı 8 (Mart 2023)
Teklif - Sayı 8 (Mart 2023)Teklif Dergisi · Teklif Dergisi · 202314 okunma
Eyleme bakkk be
Büyük Selçuklular döneminde medreselerin döneminde medreselerin devlet eliyle kurulması kararlaştırıldığında ulema toplanıp bir tabut yapıyor; tabutun içine hokkayı,mürekkebi , kağıdı koyuyorlar ve bir örtü seriyorlar. Örtünün üzerine "Her nefis ölümü tadacaktır" ayetini yazıyorlar ve "Artık ilim öldü diyerek"bir matem yürüyüşü yapıyorlar.
Sayfa 42
Reklam
Tespit
Meşhur matematikçimiz Cahit arf'ın çok güzel bir tespiti var. Kendi dönemindeki üniversite zihniyetine yönelik bir eleştiri yapıyor. Cumhuriyet öncesi medrese zihniyetini de dikkate alarak diyor ki, klasik dönemde metin merkezi bir bilme etkinliği vardı. Yani bir şey vardı ancak metin merkezliydi. Şimdi de yöntem açısından pek bir şey değişmedi; yalnızca metinlerin üretildikleri mekanlar ve isimleri değişti. Yani bizzat kendi meslektaşlarını suçluyor. "Kimse" diyor "oturup araştırmıyor". Eskiden ibni sina'nın metinleri vardı şimdi de Kant'ın metinleri. Ya da diğer başka isimler ve metinler. Değişen bir şey yok; yine okuyoruz ama araştırmıyoruz.
Sayfa 40
Taklitte asıl yoktur zaten. Biz taklit ederek iş yapıyoruz. Aslın gölgesi ile yetiniyoruz. Doğal olarak böyle yapmakla neyi,niçin ve nasıl yaptığımız konusunda da bir bilinç içeriğine sahip olamıyoruz.
Sayfa 38
Üniversite Nedir?
...Epistemik cemaatlerin kendi iktidar alanlarını parselledikleri,kendilerine katılacak yeni adayları devşirdikleri bir -pazar yeri- dir. ... Toplum mühendisliği projelerinin pişirildiği sofistike bir ideolojik aygıttır, ...Ordulara ve holdingler ihtiyaç duydukları projeleri geliştiren devasa bir şirkettir, ...gençleri topluma yabancılaştıran kozmopolit bir kültürün pompalandığı mekândır, ...Toplumlara tepelerde biçilen elbiseyi giydirme çabasının bir aracısıdır, ... Gençleri hizmet sektörünün bir parçası olmadan veya işsiz kalmadan önce bir süre oyalayan , gercek hayat öncesindeki ara bölgedir ... diplomanın parayla da alınabildiği bir tür ticarethanedir, ...devletleri istikrarsızlaştırmaya calışan siyasi hareketlerin arka bahçesidir, ...apoletlerindeki yıldızların sayısına göre rütbeleri farklılaşan öğretim üyelerinin içinde mutlu mutlu yaşadıkları bir tür kast sistemidir.
Sayfa 10
33 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.