Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Temel Kaynağımız Kur'an

Fevzi Zülaloğlu

Temel Kaynağımız Kur'an Gönderileri

Temel Kaynağımız Kur'an kitaplarını, Temel Kaynağımız Kur'an sözleri ve alıntılarını, Temel Kaynağımız Kur'an yazarlarını, Temel Kaynağımız Kur'an yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Tarihselcilik" ve"tarih-üstücülük"de, birer projedir ve açıkça laik seküller bir paradigmayı savunmaktadır...Her iki metoloji de Kur'an'ı hayata müdahil olması gereken temel bir kaynak olarak takdir edememiştir.Tarihselcilik Kur'an'ı bir " hatıra defteri" gibi algılamaktadır.Tarih-üstücülük ise Kur'an'a, ön yargıları onaylayan bir "noter" işlevi yüklemektedir.
Muhammed/24
"Öyleyse, onlar bu Kur'an üzerinde hiç düşünmezler mi? Yoksa kalpleri üzerinde kilitler mi var?"
Sayfa 414Kitabı okudu
Reklam
Bakara/143
"Ve böylece sizin vasat ümmet/dengeli ve ölçülü bir toplum olmanızı istedik. Ki hayatınızla tüm insanların huzurunda hakikatın şahitleri olasınız..."
Kur'an, hidayet için Allah katından, maddi- manevi tüm sorunlarımızın çözümünde rehberlik yapsın diye indirilmiş bir kitaptır.Ne maddeciliğin katı mantıkçı eğilimlerinin malzemesidir, ne de ruhçu ideolojilerin hiçbir mantıki tutarlılığı olmayan mistik ideolojilerine araçlık vazifesi ile maluldür.
Kur'an'ı gayba iman boyutundan koparıp rasyonel bilgi deposu gibi algılamak, ifrattır( bilgi bankası, malumat deposu,bir yük)Öte yandan gayba iman boyutunu batıniliğin handikaplarına düşerek kendisine dilenen anlamın yüklenebildiği sıradan bir araç durumuna düşürmek de tefrittir.
Kur'an fert ile toplum; sınırsız mülkiyetçilik ile mülkiyeti inkar arasında gidip gelen beşeri sistemlere dengenin ölçülerini muhkem bir şekilde beyan eden bir kitaptır.
Sayfa 339Kitabı okudu
Reklam
İnsanlara örnek olması gereken orta yolda vasat bir ümmmet olarak sorunlara doğru teşhisler ve doğru çözümler üretmenin tek yolu, Kur'an'ı temel dayanak yapmaktan geçer. Çünkü sağlam kulp, güçlü zemin, tutanı selamet sahiline ulaştıracak olan Allah'ın ipi; Kur'an'dır.
Sayfa 338 - İnsanlara İslam'ın nasıl yaşamlaşacağının şahitliklerini göstermekle görevli ümmet, temel konuları ortak bir anlayışa ulaşmak zorundadır. Çünkü temel kaynaklarda bile anlaşamayanlar, hiçbir tutarlı şahitlik, örnek tanıklık ortaya koyamazlar.Kitabı okudu
Ahzab/21
"Gerçek şu ki, Allah'ı ve ahiret gününü (korku ve ümitle bekleyen) ve O'nu her daim anan kimseler için Allah'ın elçisi 'üsvetün hasanel güzel bir örnek' teşkil eder."
Sayfa 270 - Bizim Rasulullah'a uymamız onun Kur'an'a uygun hareket etmesinden dolayıdır.Yokda kayıtsız şartsız, ilkesiz- denetimsiz, ölçüsüz bir tabi olmak söz konusu değildir.Kitabı okudu
Zümer/18
Söylenen her sözü (dikkatle) dinleyen ve onların en güzeline uyan (kullarım)a: Çünkü Allah'ın hidayetine mazhar olanlar onlardır. Onlar akıl -i'zan sahipleridir.
Reklam
Sünnetin tanımı
"Hz. Peygamber'in kendi döneminde İslam toplumunu akide, tebliğ, eğitim, ahlak, hukuk, siyaset, ekonomi gibi çeşitli alanlarda; kısacası bireysel, toplumsal ve evrensel olmak üzere hayatın her alanında, yönlendirip yönetmeye Kur'an başta olmak üzere, esas aldığı ilke ve prensipler bütününün oluşturduğu bir "zihniyet" ya da "dünya görüşü"dür." Kırbaşoğlu Mehmet Hayri/ İslam Düşüncesinde Sünnet
Sünnetin Kur'an'daki Anlam Alanı
Sünnet işlek yol, adet, gidişat anlamlarına gelmektedir.Resulullah ve onun tartışmasız temel kaynağı olan Kur'an ile kopmaz bir bağa sahip olan sünnet, Kur'an'ın bize önemsettiği başvuru kaynağının en başında geleni ve Resulullah'ın gerçekleştirdiği şahitliğin ortak adıdır.
Sayfa 254Kitabı okudu
Bakara/217
"..insanları Allah yolundan çevirmek,O'nu inkâr etmek ve Mescid-i Haram 'a (girmekten menetmek) ve halkını ordan sürmek, bütün bunlar Allah katında daha da kötüdür.Çünkü zulüm ve baskı öldürmekten daha korkunçtur..."
Maun/4-7
Yazıklar olsun şu namaz kılıp duranlara, onlar ki kalpleri namazlarına yabancıdır; onlar ki niyetleri yalnızca görülüp taktir edilmektir ve üstelik onlar ( insanlara) en ufak bir yardım yapmayı bile reddederler.
İnsanı kötülüklere karşı koruyup manevi güvenlik kalkanı oluşturan namaz soyut ve salt formel bir ibadet değildir.Onun gerçekleri vardır.İşte bu gerçeklerin başında da " iyilik yapmak","yetimi kollamak, öksüze sahip çıkmak";mustazafların hakkını korumak"; fakire-fukaraya, yolda kalmışa karşı merhametle kol kanat germek" gibi özellikler gelir.
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.