Eylül 2024
İspanyolca
Orijinal Ülke:
İspanya

2025 16. kitabı
Alia Trabucco Zerán’ın Temiz adlı romanı, derin bir toplumsal analiz ve insan ruhunun karanlık yönlerine dair etkileyici bir keşif sunuyor. Hikaye, Estela adlı hizmetçinin gözünden anlatılıyor. Estela yedi yaşındaki kız çocuğunun ölümünden sorumlu tutuluyor. Yedi yıl önce işe başladığı günden itibaren evde yaşadıklarını polislere anlatmasıyla hikaye başlıyor. Kitap aslında her şeyin temiz olmasını isteyen bir kadının öyküsünü anlatıyor. Temizlikten kastım sadece ev temizliği değil. Bireysel, toplumsal ve içsel bir temizlikten bahsediliyor. Sınıf ayrımcılığı, toplumun hizmetçiye karşı tutumu ve hizmetçinin bireysel özgürlük arayışını derinlemesine işliyor. Yanlış bir eğitimle yetiştirilen kız çocuğunun davranışları okuru çileden çıkarıyor. Bir köpeğe yapılan acımasız davranışlar içimizi derinden yaralıyor... Kitapta gerilim yok. Korku yok. Duygusal ağırlıklı, insanın iç dünyasını sorgulayan ve sorgulatan kitaplardan. Ben okurken çok etkilendim. Başlangıçta bir yere varmayan bir hikaye okuyormuş gibi düşünebilirsiniz ancak sabredip devam edin. Gerçi sabretmeye gerekte kalmıyor. Gizemli bir anlatıma sahip olduğu için elimizden bırakmak zorlaşıyor. Üstelik okurken sıkılmak imkansız. Kitabın kapağında birinci sınıf bir gerilim diye yazıyor. Kitabı da bu yüzden aldım. Gerilim dolu satırlar beklerken farklı bir tarza doğru yelken açmışım meğer. Okuduğuma asla pişman değilim ama. İyi ki alıp okumuşum. Çok sevdim kitabı. Ancak bazı okurlara hitap etmeyebilir. Çünkü hikaye hem yavaş akıyor, hem de psikolojik tahliller ve iç sesler yoğunlukta. Bunu bilerek alırsanız kitabı daha çok seveceğinize inanıyorum.
TemizAlia Trabucco Zeran · Ayrıksı Kitap · 20245 okunma

Alia Trabucco ZeranYazar · 1 kitap
Alia Trabucco Zerán Şilili bir yazardır. New York Üniversitesi'nden İspanyolca Yaratıcı Yazma alanında MFA, Londra Üniversitesi Koleji'nden İspanyolca ve Latin Amerika Çalışmaları alanında doktora derecesine sahiptir.