İnsan Kemâlâtını Düşünmek: Tevazu
ꕥ ꕤ ꕥ ꕤ
İnsanlığın üretim ve tüketim tarihine bakıldığında tükenen yine insanın kendisidir. Kezâ! Etkileşim ve uyum halinde olan insanın bir değişim ve dönüşüme mâruz kaldığında üç sınıf ortaya çıkar: değişim ve dönüşümü yapan aktör kesim, adaptasyon sağlamayıp mücadele eden kesim ve yeni bir değişim ve tepkiyi ya da sonucu getiren kesim. Bu zincirleme nesiller arası ilişki olarak sürüp gider! Sanayi Devrimi, Teknoloji Devrimi örneklerine baktığımızda kimi kesim kazançlı çıkarken, çoğu kesimde zararlı çıkmıştır. Bunun yeni ve gelecekte olacak bir örneği de hızla ilerleyen, hüküm süren ve genişleyen teknolojidir. Akıllı robotlar, yapay zekâlı akıllı makineler, biyomedikal, genetik mühendisliği, katmanlı üretim, kuantum bilişim ve sanal gerçeklik gibi alanların güç ve iktidarlıklarıyla birey ve toplum olarak karşı karşıyayız.
Virginia Üniversitesi Darden İşletme Fakültesi’nde, Batten’de resmî idareci ve işletme profesörü olan Edward Hess; kurumsal öğrenme, büyüme/inovasyon kültürleri, liderlik, davranışlar ve süreçler hakkında eğitim vermekte, araştırmalar ve danışmanlık yapmaktadır. Virginia Üniversitesi Darden İşletme Fakültesi’nde araştırma, editörlük ve yayıncılık asistanı yapan Katherine Ludwıg; eski kurumsal finans ve menkul değerler avukatıdır. Bu iki yazarın “Akıllı Makine Çağı” hakkında bilgi verirken “İnsan Kemâlâtı”nı yeniden düşündürüyor. Ortak kale aldıkları “Tevazu - Akıllı Makine Çağında İnsan Kemâlâtını Yeniden Düşünmek” ile akıllı makine çağı için yeni bir zihinsel model, ne ve nasıl olmalı sorularına cevap arıyor. Bu yönüyle yeni kurallar ve yeni akıl ile kemâlâtın yolunu açarak “Tevazu”ya ulaşmamız gerektiği üzerinde durur. Yeni akıllı davranışlar geliştirerek; egoyu susturmak, düşünme ve duygularımızı