İslam Dininin Psixologiya və Spiritualizm Aspektindən Təhlili

Azerbaycanca

Frustrasiya
Puan vermedi·198 syf.·
2026 23. kitabı
Kitab haqqında gözləntilərim çox yüksək idi. Oxuduqda yavaş-yavaş hamısının suya düşdüyünün şahidi oldum. Malik Badri çox dəyərli İslam alimidir. Ancaq təfəkkürü qərb Psixologiya elminə rəqib göstərməyə çalışmaqla, qərb psixologiyasının digər şeylərə yanaşdığı kimi təktərəfli yanaşaraq faydalı olan məlumatları da qısa və aralıqlarla oxucuya ötürməyə çalışması məni frustrasiyaya uğratdı. Müqayisə üçün müəllifin digər kitablarını da oxuyacam. Fikirlərimi burada qeyd edəcəm.
Yaşamak
TəfəkkürMalik Babikir Bedri · Beynəlxalq İslam Fikri İnstitutu · 20203 okunma

Malik Babikir BedriYazar · 5 kitap
Modern İslam Psikolojisinin kurucusu ve Müslüman Psikologların İkilemi kitabının da yazarıdır. Bazen Baba Malik olarak anılırdı. 8 Şubat 2021'de Malezya'nın Kuala Lumpur kentinde öldü. Ahfad Üniversitesi'ni kuran Babikr Bedri'nin oğludur. Evli ve 7 çocuk babasıydı. 1932 yılında Sudan'ın Rufaa şehrinde doğdu. Sudan’daki İhvan-ı Müslimin Cemaatinin en parlak simalarından biri olarak görülür. Soyu Sudanlı asil bir aileye dayanıyor. Babası Babekir Bedri 1907 yılında kızlar için inşa edilen ilk modern okulun kurucusudur. Bu durum Bedri ailesinin 1956 yılındaki bağımsızlıktan önce Britanya Sömürge Cemiyeti ile iletişim kurmaya sevk etmiştir. Bu ailenin batılı kuruluşlarla olan fikri ve kültürel ilişkileri Malik Bedri’nin bu bağlantılardan yüz çevirip İhvan-ı Müslimin ekolunun yeni İslam anlayışını benimsedikten sonra erken yaşında bu yeni İslami harekete katılmasıyla son buldu. Üniversite eğitimini 1956 yılında Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde Genel Bilimler üzerine, yüksek lisans derecesini ise 1958 yılında aynı üniversiteden Psikoloji Eğitimi üzerine aldı. Doktorasını 1961'de Leicester Üniversitesi'nde "Diyagramlardan kavram oluşturma" üzerine yaptı. 1966'da University College London'daki Middlesex Hastanesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü'nden doktora sonrası derecesini aldı. 1977'de İngiliz Psikoloji Derneği Üyesi seçildi ve oradan Chartered Psycholog unvanını aldı. Sudan’daki ve Arap ülkelerindeki üniversitelerde birçok psikoloji dalı açtı. Pakistan’da psikoloji okuttu. Malezya’da bulunan Uluslararası İslam Üniversitesinde psikoloji alanında hocalık yaptı. Katkılarından dolayı, Nisan 2003'te Sudan Devlet Başkanı tarafından akademik mükemmellik için en yüksek madalya olan Shahid Zubair madalyasıyla ödüllendirildi. 2020 yılında Sudan Enformasyon Bakanlığı tarafından psikoloji üzerine yaptığı araştırma için Yılın Kişisi seçildi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde Psikoloji Profesörü ve Uluslararası Açık Üniversite'de misafir öğretim görevlisi olarak görev yaptı, 8 Şubat 2021'de 88 yaşında, 89. doğum gününden sekiz gün önce Malezya'da tedavi gördüğü sırada öldü.