Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

It's Rise, Fall and Renewal (Communication and Information Science Series)

The Global Media Debate

George Gerbner

The Global Media Debate Hakkında

The Global Media Debate konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
Okunma
Beğeni
193
Görüntülenme

Hakkında

Kitle iletişim araçlarının birey üzerindeki kalıcı etkileri üzerine eğilen ve “Ekme Kuramı” (Cultivation Theory) adlı terimi yaratan iletişim profesörü George Gerbner, yirminci yüzyılın ikinci yarısının başında kitle iletişiminde farklı durumlarda uygulanabildiği “Genel İletişim Modeli” kavramını geliştirmiştir.
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 47 dk.Sayfa Sayısı: 204Basım Tarihi: 1 Ocak 1993Yayınevi: Praeger - ABC ClioOrijinal Adı: The Global Media Debate: Its Rise, Fall and Renewal (Communication and Information Science Series)
ISBN: 9780893919573Ülke: United States of AmericaDil: EnglishFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

George Gerbner
George GerbnerYazar · 2 kitap
Macar asıllı ABD'li iletişim bilim profesörü. Budapeşte, Macaristan'da doğan Gerbner, 1939 yılında ABD'ye yerleşti. Temple Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır. Pennsylvania Üniversitesi bünyesindeki Annenberg İletişim Okulu'nun eski dekanı olan Gerbner, 1967’den bu yana, prime-time televizyon programları üzerine gözlemler ve analizler yapan Kültürel Göstergeler Projesi’nin (Cultural Indicators Project) müdürü, Kültürel Çevre Hareketi’nin (Cultural Environment Movement) kurucusu ve başkanıdır. Gerbner, medya endüstrilerinin gittikçe tekelci hale gelen yapıları üzerine yürüttüğü çalışmalarla, bu alanda bir otorite haline gelmiştir. Gerbner, başlattığı Kültürel Göstergeler Projesi ile iletişim çalışmalarına katkılarda bulunmuştur. 1967’den beri devam eden bu proje çerçevesinde, görsel-işitsel medyanın kültürel çevremizi nasıl etkilediğini ve şekillendirdiğini anlamaya ve eleştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Örneğin Gerbner’e göre medyada sürekli olarak cinsellik ve şiddete dayalı programlar üretilmektedir (Sahil Güvenlik, Zeyna, Herkül vs) çünkü bu konular diyalogdan çok imaja dayanmaktadırlar ve dünyanın her yerinde anlaşılabilir niteliktedirler. Gerbner, imaja dayalı programların üretilme nedenini, bu türden yapımların yabancı televizyonlara kolayca pazarlanabilmesi ile açıklamaktadır. 1996’da Gerbner birkaç kişiyle bir araya gelip Kültürel Çevre Hareketini başlatmıştır. Bu girişimle amaçlanan, yurttaşlara sadece tüketerek yurttaş olunamayacağını anlatmak ve zihinleri çevreleyen kültür endüstrilerine karşı yurttaşları harekete geçirmektir. Gerbner'in geliştirdiği "diyalektik iletişim modeli" ile, Shannon-Weaver'ın doğrusal (linear) modelinin hedefin alımlamasını tam olarak ölçemeyeceğini kanıtlamıştır.