Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir?

Sonya O. Rose

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Toplumsal cinsiyet kavramı 1980’lerin başında ve ortalarında giderek etkili hale gelmekle beraber, bir araştırma alanı olarak toplumsal cinsiyet tarihinin gelişimine temel bir etkide bulunacak olan kuramsal müdahale Joan Scott’ın American Historical Review’in Aralık 1985 sayısında yayımlanan yazısında geldi”.
''Kadın ve erkek olarak tanımlanmanın ne anlama geldiğinin bir tarihi vardır.''
Reklam
''Hayatının bir kısmında derinliği deneyimlerken diğer kısmında yüzeyde yaşamaya devam edemezsin.''
“Toplumsal cinsiyet” kavramının tanımındaki temel düşünce, kadın ile erkeğin arasında toplumsal olarak kurulan farkların olduğudur. Araştırmacılar, bu farklar hakkındaki görüşlerini ifade etmek için bu terimi kullanmaktadırlar. Toplumsal cinsiyet kavramlaştırmasının altında, erkek veya kadın olmanın ne anlama geldiği, erillik ve dişilik kavramlarının tanımları ve anlayışları ve kadın ile erkek kimliklerinin özellikleri yatmaktadır.
Ayrıca toplumsal cinsiyet çoğu zaman "kadın" diye anlaşılmaktadır, sanki "erkekler" toplumsal cinsiyetli varlıklar değilmiş gibi.
"Türklerin atası" anlamında Atatürk soyadını alan Mustafa Kemal ülkenin cumhurbaşkanı olmuştu. Onun yeni ulus anlayışında, hem aile reformu hem de kadınları geleneklerin zincirlerinden kurtarmak merkezdeydi.
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
"Toplumsal cinsiyet tarihçiliğinin temelindeki fikir şudur: Kadın veya erkek olarak tanımlanmanın ne anlama geldiğinin bir tarihi vardır. Toplumsal cinsiyet tarihçileri kadınlar ile erkekler arasındaki algılanan farklarla, ilişkilerinin yapısıyla, kadınların ve erkeklerin toplumsal cinsiyetli varlıklar olarak kendi iç ilişkilerinin doğası bağlamında zaman içindeki değişikliklerle ve tek bir toplumun geçmişteki belli bir dönemde sergilediği çeşitliliklerle ilgilenirler."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.