Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sonya O. Rose

Sonya O. RoseToplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir? yazarı
Yazar
7.9/10
13 Kişi
56
Okunma
0
Beğeni
860
Görüntülenme

Hakkında

Sonya O. Rose, lisansını Antioch College’ dan, sosyoloji üzerine yüksek lisansını ve doktorasını Northwestern Üniversitesi’nden aldı. Araştırmaları 19. ve 20. yüzyıldaki sanayileşme sürecinde ve İkinci Dünya Savaşı sırasında kadınların rolü üzerine yoğunlaşır. Alanının önde gelen akademisyenlerinden olan Rose’un yayımlanan diğer kitapları arasında şunlar bulunuyor: Limited Livelihoods: Gender and Class in Nineteenth-Century England (Kısıtlı Geçimler: 19. Yüzyıl İngiltere’sinde Toplumsal Cinsiyet ve Sınıf), Which People’s War?: National Identity and Citizenship in Britain, 1939-1945 (Hangi Halkların Savaşı?: Britanya’da Ulusal Kimlik ve Yurttaşlık, 1939-1945).
Tam adı:
Sonya Orleans Rose
Unvan:
Amerikalı Tarihçi, Yazar
Doğum:
Amerika Birleşik Devletleri, 1935
Ölüm:
Sarasota, Florida, Amerika Birleşik Devletleri, Ekim 2020

Okurlar

56 okur okudu.
5 okur okuyor.
62 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
''Kadın ve erkek olarak tanımlanmanın ne anlama geldiğinin bir tarihi vardır.''
''Hayatının bir kısmında derinliği deneyimlerken diğer kısmında yüzeyde yaşamaya devam edemezsin.''
Reklam
“Toplumsal cinsiyet kavramı 1980’lerin başında ve ortalarında giderek etkili hale gelmekle beraber, bir araştırma alanı olarak toplumsal cinsiyet tarihinin gelişimine temel bir etkide bulunacak olan kuramsal müdahale Joan Scott’ın American Historical Review’in Aralık 1985 sayısında yayımlanan yazısında geldi”.
“Toplumsal cinsiyet” kavramının tanımındaki temel düşünce, kadın ile erkeğin arasında toplumsal olarak kurulan farkların olduğudur. Araştırmacılar, bu farklar hakkındaki görüşlerini ifade etmek için bu terimi kullanmaktadırlar. Toplumsal cinsiyet kavramlaştırmasının altında, erkek veya kadın olmanın ne anlama geldiği, erillik ve dişilik kavramlarının tanımları ve anlayışları ve kadın ile erkek kimliklerinin özellikleri yatmaktadır.
Ayrıca toplumsal cinsiyet çoğu zaman "kadın" diye anlaşılmaktadır, sanki "erkekler" toplumsal cinsiyetli varlıklar değilmiş gibi.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
200 syf.
9/10 puan verdi
Tam anlamıyla kaynakça kitabı. Bu kitap aracılığıyla bir çok özel kitap keşfettim. Sırasıyla onları da okumaya başlayacağım. Kitabın en sevdiğim yanı bu oldu. İçeriğinden çok yapılan araştırmalar ve referans alınan kaynaklar dikkatimi çekti diyebilirim. Kitap genel hatlarıyla yeniden tarihyazımı noktasında çok değerli içeriğe sahip. Resmi
Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir?
Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir?Sonya O. Rose · Can Yayınları · 201861 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Biraz "literature review" gibi bir araştırma. Kesinlikle çok fazla emek var ama hepsini yazmak mümkün olmadığından birçok araştırmadan kısaca bahsedilmiş. Daha fazlasını öğrenmek isteyenler için epey kalabalık bir ek okuma önerileri ve referans listesi var. . . Bu zamana kadarki tarihin büyük bir kısmının "erkek" tarihi olarak yazılması toplumsal cinsiyet tarihçiliğinin nispeten yeni bir kavram olmasındaki en önemli neden. Tabi ki bu da başlı başına bir toplumsal cinsiyet sorunu ama bir zamanlar (bazen hâlâ) "doğal" olanın bu olduğu sanılıyormuş. Bu yüzden, sanılanın aksine, toplumsal cinsiyet tarihçiliği sadece feminizm ya da kadın çalışmalarıyla alakalı değil, büyük oranda erkekliğin ve erilliğin de tarihi. . . Kadınların yok sayıldığı, aşağı, ilkel, hakir görüldüğü ve bazen bu cinsiyetçiliğin sömürgecilik ve kölelikle bir araya getirildiği, erilliğin/erkeksiliğin üstünlük kurmak için kullanıldığından, bunun erkekler için de bir yük olduğundan bahseden bölümleri okurken içim daraldı. ABV.
Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir?
Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir?Sonya O. Rose · Can Yayınları · 201861 okunma
200 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
adının hakkını veriyor. toplumsal cinsiyetin tarihini çeşitli konu başlıkları altında irdeleyen bir kitap. bu kitap aslında bir literatür taraması. yolu tez yazmaktan geçenler bilir ki bir tezin en sıkıcı ve genelde hiç okunmayan kısmı literatür tarama kısmıdır. bu kitap da uzuuuun bir literatür taramadan ibaret. konu hakkında araştırma yapan kişilere çok faydalı olacaktır. kitapta bir sürü araştırmadan ve kitaptan bahsediliyor. ancak sosyal okur için pek işlevsel bir kitap değil. yapısı gereği kitap daldan dala atlıyor ve hiçbir konunun detayına inmiyor. pek çok kavram ve durum havada kalıyor haliyle. kitabın çevirisi ise muazzam. ferit burak aydar metin içindeki varlığını hissettiriyor.
Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir?
Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir?Sonya O. Rose · Can Yayınları · 201861 okunma