Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Proto - Türk Kavimleri

Türk Adını Alan Türkler

Nurer Uğurlu

Türk Adını Alan Türkler Gönderileri

Türk Adını Alan Türkler kitaplarını, Türk Adını Alan Türkler sözleri ve alıntılarını, Türk Adını Alan Türkler yazarlarını, Türk Adını Alan Türkler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"...küçük kardeşim Kül Tegin öldü, görür gözüm görmez oldu, bilir bilgim bilmez oldu. zamanın takdiri Tanrı'nındır. kişi-oğlu ölmek için yaratılmıştır. yaslandım, gözden yaş, gönülden feryat gelerek yanıp yakıldım... milletimin gözü, kaşı (ağlamaktan) kötü olacak diye sakındım..." (Orhon yazıtları)
Sayfa 331Kitabı okudu
Reklam
az salak değilmişiz
"dokuz oğuz bodun'u kendi bodun'um idi, gök ve yer karıştığı için, düşman aldu." (Orhon yazıtları)
Sayfa 325Kitabı okudu
Göktürk yazıtlarından,,, atam
"...doğuya gittin, batıya gittin. kutlu yurt Ötüken'i terk ederek gittiğin yerde ne yaptın? su gibi kan akıttın, kemiklerin dağlar gibi yığıldı."
Sayfa 309Kitabı okudu
ah şu canım Türkler
"çin seddi boyunda '6 eyalet' bölgesinde türklerin yerleştirilmesi kararlaştırıldı. bu şekilde belki türklerin çinlileşeceği umuluyordu. fakat 680'e kadar 50 yıl devamınca Türk milleti kendini unutmadı, dilini, örf ve adetlerini korudu, tarihinin önemli hatıralarını koynunda yaşattı."
Sayfa 304Kitabı okudu
Reklam
Göktürk
"tarihte Türklerin kurdukları sayısız devlet, kurucusu olan kişilere, soylara ve boylara göre isim almışken, yalnız göktürkler kavimlerinin adını taşıyan ilk Türk devletini kurmuşlardır. tarihte bunu ikinci örneği Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. göktürkler, "türk" sözünü ilk kez devlet adı olarak almakla bütün bir ulusa ad vermək onurunu kazanmış, doğu sibirya'daki Yakut Türkleri ile batıda ogur(Bulgar) Türklerinin bir bölümü dışındaki Türk kökenli bütün kitleleri kendi yönetimi altında birleştirmiştir. devletin yıkılmasından sonra dört bir yana yayılan çeşitli Türk toplulukları gittikleri yerlerde Türk adını ve Göktürk siyasal, toplumsal, ekonomik geleneklerini yaşatmışlardır."
Sayfa 265Kitabı okudu
abbasiler hoşgörülüden ziyade paragözmüş
"son derece zengin olan müslüman hükümdarları savaş hırslarını kaybetmişlerdi ve en önemli dertleri bu zenginlikleri korumaktı. Daha da zenginleşmenin yeni yollarını əldə etmə kaygısına düşmüşlerdi. Onlarla birlikte İslamiyet, saldırganlığından sıyrılmaya, daha çekici bir hal almaya başladı."
Sayfa 145Kitabı okudu
"Uygurlarla dostluklarını eskisinden daha pahalıya almakla zorunlu idiler."
Sayfa 138Kitabı okudu
HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMİYOR HİÇBİR ŞEY
"Orta Asya'da bu olaylar(çin baskısı) olurken Batıda durum daha tehlikeli idi; çünkü daha etkin bir düşman olan Arapların ortaya çıktığını görüyoruz."
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
"Uygurlar arasında mani ve buda dinleri yayıldı. Kağanlar daha çok mani dinini benimsediler. Bu iki din uygurların sosyal, ekonomik ve kültürel yaşayışları da önemli değişiklikler meydana getirdi; fakat milli benliklerini bozmadı."
Sayfa 130Kitabı okudu
bu Ar*plar bizim huzurumuzu kaçırmak için yaratılmış
"bununla beraber, Türkistan için pek karakteristik olan bir şey varsa, o da çeşitli dinlerin, birbirlerine karşı gösterdikleri hoşgörü sayesinde, yanyana yaşamalarıdır. Arap istilasindan önce Türkler için yabancı sayılan üç dinin bir arada yaşaması bu gerçeğin açık bir delilidir."
Sayfa 105Kitabı okudu
"Uygurlar da Göktürkler gibi Hunlardan geldiklerine inanıyor ve Büyük Hun imparatoru Mete'nin bir gün olsun, gücünə erişebilmeyi istiyorlardı."
Türkler tarihte iki devlet kurdu: biri doğu, biri batı türk devleti
"Uygurlar ve Doğu Türklüğü. Başlangıçta Göktürk devletini kuran ve geliştiren Türkler, Batı Türkleri idilər. Biz, Anadolu Türkləri, Göktürklerin bir koluna bağlı bulunuyoruz. Uygurlar ise, Doğu Türkleri idilər. Bugünkü Ortaasya Türklerinin çoğunluğu da, dil ve inanç bakımından Uygurlardan geliyorlardı. Bu sebeple Karahanlı devleti ile Çağatay edebiyatının kökleri, Uygurlara dayanıyordu. Doğu Türkçesini böyle yüksek bir seviyeye getirme şerefi, hiç şüphe yok ki, Uygurlara aittir."
Jean Paul Roux
"Budizm onlara bilinmeyen oldukça erken bir tarihte ulaşmıştır. Ve kesinlikle Müslümanlık ile Hristiyanlık da. Buna rağmen onlar şaman olarak kalmaya devam etmişlerdir. Şamanın Türkçesi olan "kam" kelimesine ilk olarak Kırgızlarda T'ang devrinde rastlanması da salt bir rastlandı değildir."
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.