Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997

Fahir Armaoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Doğu Anadolu'muzdan Ermenilere, azınlıkta oldukları toprakların verilmesi öngörülürken, bir de ekonomik bakımdan sıkıntı çekmesinler diye, petrolün bulunduğu ve Türk ve Araplarla meskun bereketli Mezopotamya'nın Ermenilerin ekonomik çıkarlarına tahsis edilmesi düşünülmekteydi. Tabir caizse, Bütün bunlar, yani bağımsız Ermenistan hayali, bir komedinin senaryosundan başka bir şey değildi.
Diğer taraftan Wilson, Trabzon'un nüfus çoğunluğunun Müslüman (yani Türk) olduğunu, Trabzon'daki Ermeni nüfusun Rumlardan da az olduğunu belirtiyor, fakat, Ermenistan'in Trabzon'dan denize çıkması hususunun en geniş şekilde ve Ermenistan'ın gelişmesini sağlayacak nitelikte olmasını istemekteydi. Bundan dolayıdır ki, Wilson. Giresun şehrinin doğusuna kadar olan, Anadolu'nun Doğu Karadeniz kıyılarını veriyordu. Ermenistan'a, denize çıkışını sağlamak için sadece Trabzon Limanı değil, Anadolu'nun Karadeniz kıyılarının yaklaşık dörtte biri verilmekteydi. Wilson açısından, bunun gerekçesi de Ermenistan'ın ekonomik gelişmesinin sağlanmasıydı.
Reklam
Kısacası, bugün Türkiye bir Rus tehlikesi söz konusu olmasa bile, bir Rusya sorunu vardır. Lakin, Türkiye'nin Rusya faktörü'ne karşı Amerika faktörü'ne dayanması eskisi kadar ağırlıklı bir "zaruret" olmaktan çıkmıştır.
Amerikan-Osmanlı ilişkileri Paris Barış Konferansı ile kapanmış ise, Cumhuriyet dönemi Türk-Amerikan ilişkileri de Lozan Konferansı ile başlamıştır.
Ermeni davasını destekleyen bazı kuruluşların ve aynı zamanda Amerika'nın resmi yardım kuruluşlarının, Rusya Ermenistan'ı ile Türkiye sınırlarında 700-800 bin Ermeni mültecinin biriktiğini iddia etmesi, bunların açlıkla karşı karşıya kaldıklarını ve bunlara yardım yapılması gerektiğini bildirmeleri ve ayrıca, İngiltere'nin de, şüphesiz "Ermenistan yükünü", "Amerika hamalı"nın sırtına yüklemek amacı ile, Ermenistan'daki kuvvetlerini 1919 Ağustos'undan itibaren çekeceğini bildirmesi, bir yandan Ermeni mültecilerine yardım sorununu, diğer yandan da kurulacak "Bağımsız Ermenistan"ın kendisini dışarıya (yani Türklere karşı) karşı koruması sorununu ön plana çıkarmış ve özellikle bu ikinci nokta da, baştan beri Ermenilere kanat germeye hevesli ve kararlı olan Başkan Wilson'ı Ermenistan üzerinde bir Amerikan "manda"sı sorunu ile karşı karşıya getirmiştir.
Ortadoğu petrolleri ancak Amerika'ya dost ellerde bulunabilir.
Sayfa 22 - James Baker, Abd Dışişleri BakanıKitabı okuyor
Reklam
"Nasıl Amerika'nın Keşmir politikasi Pakistan'ı Kamünist Çin'e yakınlaştırdıysa, Amerika'nın Kıbrıs'ta yaptığı hatalar da Türkiye'yi Sovyetler Birliği ile ilişkilerini yeniden gözden geçirme konusunda cesaretlendirmiştir."
Sayfa 251 - Kronik KitapKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.