Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Edebiyatı Tarihi

Fuad Köprülü

Türk Edebiyatı Tarihi Gönderileri

Türk Edebiyatı Tarihi kitaplarını, Türk Edebiyatı Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Edebiyatı Tarihi yazarlarını, Türk Edebiyatı Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Moğol istilası gibi bütün yürk âlemini sarsan büyük tarihi vakaların, birtakım tarihi mahiyette halk destanları vücuda getirdiği söylemiştik. Hakikaten, bu çok büyük tarihi hadise neticesinde, bir taraftan Moğollar arasında yuan- çav- mişi gibi mühim tarihi destanlar vücuda geldiği gibi , Cengiz vakasından en fazla müteessir olan ve sonradan daha yüzyıllarca cengiz sülalesi tarafından- veya onların namına- idare edilen " Orta Türkler" arasında da Cengizname adlı tanınmış destan meydana gelmiştir.
Reklam
Yeryüzündeki medeni lisanlar arasındaki edebiyatının tarihi şimdiye kadar en meçhul kalan türkçedir.
446 syf.
8/10 puan verdi
Türk Edebiyatı Tarihi – Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü
Kitap gözümüzün önüne büyük bir tablo çiziyor. Türk edebiyat tarihi ile ilgili olarak bu edebiyatın temel dinamikleri, tarihi şartlar. Türk edebiyatının etki alanları ve etkilendikleri kültürel daireler, önemli ilim insanları ve ortaya çıkan ürünler ile ilgili bu tabloda kendine yer buluyor. Kitabın ön sözünde de değinildiği gibi kitabın son bölümünde Türkistan coğrafyasına da giriş yapılmış fakat yarım kalmışlık hissi uyandırıyor. Aynı şekilde Anadolu’da temellenen kültür, dil ve edebiyat günümüze kadar irdelenmemiş.
Türk Edebiyatı Tarihi
Türk Edebiyatı TarihiFuad Köprülü · Akçağ Yayınları · 200968 okunma
“Hakanın bayrağı “al” denilen turuncu ipek kumaştan yapılır ve dokuz tane olurdu; başında daima aynı kumaştan bir çadır tutulduğu gibi, karşısında da, yine eski Türk devletlerinde olduğu gibi kös ve davul, yani növbet (nöbet) çalınırdı.”
Sayfa 208 - Karahanlılar hakkında Köprülü:Kitabı okudu
“Medrese şiir ve musikiyi haram saydığı halde, tekke vecd ü hal’e eriştirecek her vasıtayı, raksı, musikiyi ve şiiri revaçta görüyordu.”
Sayfa 176Kitabı okudu
Reklam
“”Millî destan”ın doğması için bir kavmin medeniyet bakımından epey aşağı bir seviyede olması, hayatının birtakım büyük sarsıntılara uğraması ve çok büyük hadiselerle karşılaşmış olması lazımdır. O zaman o kavmin içinden yetişen halk şairleri bu vakaları ayrı ayrı “parçalar” (episode) halinde terennüm ederler.”
“Bir milletin edebiyatı, millî ruhu ve millî hayatı göstermek için en samimi bir ayna sayılabilir.”
İslamiyetin kuruluş ve gelişmesinde Türklerin mevkii, diğer Müslüman kavimlerle kıyaslanamayacak kadar büyüktür.
Sayfa 120
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.