Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı'da Havacılığın Kısa Tarihi

Türk Kartallarının Doğuşu

Arif Gündüz

Türk Kartallarının Doğuşu Gönderileri

Türk Kartallarının Doğuşu kitaplarını, Türk Kartallarının Doğuşu sözleri ve alıntılarını, Türk Kartallarının Doğuşu yazarlarını, Türk Kartallarının Doğuşu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
224 syf.
4/10 puan verdi
Genel anlamda Osmanlı'da havacılığın gelişimi hakkında fikir edinmek isteyenler tarafından okunabilir. Daha doyurucu kaynaklar ve ayrıntı için başka eserlere bakılmalıdır. Bazı kaynaksız şahsi siyasi düşüncelerin kitap içinde serpiştirilmiş olması ise can sıkıcı. Bir tarih yazarı iddiasında olan kişinin daha objektif değerlendirmeler yapması gerekirdi...
Türk Kartallarının Doğuşu
Türk Kartallarının DoğuşuArif Gündüz · Ketebe Yayınları · 201812 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Türk Kartallarının Doğuşu
Havacılık 19.yüzyılda başlayıp günümüze kadar gelişerek gelen bir alan. Askeri havacılık da 20.yüzyılın başında oluşmaya başlamış. Osmanlı Devleti'nin gerek ekonomik (bu ana neden) gerekse teknik yetersizlikler içerisinde olmasıma rağmen havacılığı yakından takip ederek bu yeni teknolojiyi bünyesine almakta başarılı olmuş bir devlet olarak görünüyor. Kitap, havacılığın Osmanlı coğrafyasına ilk gelişinden I.Dünya Savaşı sonuna kadarki serüvenini konu alıyor. Kitabın en güzel yönü arşiv belgeleriyle bilca desteklenmiş olması. Konuyla alakalı belgeleri günümüz Türkçesine çevrilerek verilmekle birlikte dipnotlarda belge numaraları verilmiş, kitap sonuna ise orjinal fotokobileri koyulmuş. Kitap içerisinde bahsi geçen konularla alakalı bolca görseller yer alıyor. Gayet açık bir üslub kullanılmış. Kitabı okuyunca Osmanlı Devleti'nin havacılık alanında -dönemin şartlarına rağmen- oldukça başarılı bir süreç geçirdiğini göreceksiniz. Tavsiye ederim.
Türk Kartallarının Doğuşu
Türk Kartallarının DoğuşuArif Gündüz · Ketebe Yayınları · 201812 okunma
Reklam
"Savaşın sonunda Osmanlı Devleti'nin farklı cephelerde savaşan 14'ü deniz uçağı olmak üzere toplamda 92 uçağı kalmıştı. Bu uçaklar 46 pilot ve 59 râsıd tarafından kullanılmaktaydı. Ayrıca 21 uçak da eğitim amaçlı kullanılıyordu."
Sayfa 160 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Tayyare bölükleri, birçok cephede mücadele etti. Kafkas, Irak, Çanakkale ve Kanal gibi ana cephelerin yanısıra Osmanlı tayyarecileri Filistin, Medine, Galiçya ve Makedonya cephelerinde görev yaptı."
Sayfa 125 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Tayyare Şehitleri Abidesi, Mimar Vedat Tek'in eseridir. Abidenin kırık bir sütun şeklinde olması, şehitlerin yarım kalan uçuşlarını temsil etmektedir."
Sayfa 101 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"1912-1918 seneleri arasında büyük kısmı Almanya'dan olmak üzere Osmanlı Devleti'nce 400'e yakın uçak ve balon satın alındı."
Sayfa 69 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"1912 senesinin ilk aylarında sipariş verilen ilk iki uçak, 12 Mart 1912 günü İstanbul'a ulaşmıştır. Bu uçaklardan birisi, eğitim uçağıydı. Diğeri de Deperdussin sisteminde bir uçaktı."
Sayfa 60 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Pilotlar kara ordusundan, makinistler ise deniz makine subayları arasından seçildi. Avrupa'ya pilotluk eğitimi almak üzere ilk giden tayyareciler Fesa ve Kenan Bey idi."
Sayfa 50 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Dünya tarihindeki uçaktan ilk bombardımanı yapan İtalyan Teğmen Giulio Gavotti. Bombardıman Trablusgarb Savaşı'nda Osmanlı kuvvetlerine karşı yapıldı."
Sayfa 44 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Belçikalı pilot Baron Pierre de Caters, İstanbul'da ilk uçuş gösterisi yapan kişidir. Aynı zamanda 30 Kasım 1908'de Belçika'da gerçekleştirdiği uçuş, Belçika tarihindeki ilk kontrollü uçuştu."
Sayfa 41 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"1880'li yıllardan itibaren sürdürülen askerî havacılık faaliyetlerinin sonucu olarak Osmanlı ordusunda kullanılmak üzere İstanbul'a bir balon getirtilerek 'Osmanlı' ismi verildi ve 28 Mayıs 1909 günü Taksim Topçu Kışlası önünde şişirilerek ilk uçuşu gerçekleştirildi."
Sayfa 36 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"İlk kez Alman Kont Ferdinand von Zeppelin tarafından üretilen Zeplin balonları, 2 bin kg mermi taşıyabilmekteydi. Saatte 50 km hızla gidebiliyor, 72 saat aralıksız havada kalabiliyor ve 1500 km'lik bir mesafeyi gidip gelebiliyorlardı."
Sayfa 24 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Osmanlı Devleti'nde ilk balon, 1785 senesinde Sultan I.Abdülhamid'in huzurunda uçuruldu. Balonda ikisi Türk, biri İranlı üç kişi vardı. İranlı bir fizikçiydi. Türk yolcular ise Topkapı Sarayı'nın güvenliğinden sorumlu olan iki bostancıydı."
Sayfa 19 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"1783 senesinin Haziran ayında, Fransız Montgolfier Kardeşlerin Paris'te uçurdukları balon, tarihte uçurulan ilk balon olarak kabul edilir. Bu ilk denemenin yolcuları bir ördek, bir koyun ve bir horozdu."
Sayfa 17 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu