Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hazine-i Evrak Vesikalarına Göre

Türk Mimarları

Ahmed Refik

Türk Mimarları Gönderileri

Türk Mimarları kitaplarını, Türk Mimarları sözleri ve alıntılarını, Türk Mimarları yazarlarını, Türk Mimarları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
130 syf.
5/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Kitap 1453 - 1830 arası dönemin mimarlarının hayatı ve eserleri üzerine Hazine-i evrak vesikalarına göre yazılmış. İlk yarısında teknik bilgi ve terimler olmadan daha çok mimarların hayatı üzerinden tarihsel bilgiler verilmiş. İkinci yarısında ise Mimar Sinan ve Mimar Davut Ağa dönemi yazılan hükümler, yapı bilgisi, malzeme tedariği, dönemsel problemler ve bunlar için getirilen çözümler anlatılmış. Kitap beklentimi karşıladı diyemem. Meraklısı için iyi olabilir fakat yapılar hakkında verilen teknik özellikler ve mimari tasfirler beklentimi karşılamadı. Bazı yapıların sadece isimleri verilip geçilmiş. İlk yarısı genel kültür bilgisi için okunulabilir fakat ikinci yarısını okumak bir hayli zor.
Türk Mimarları
Türk MimarlarıAhmed Refik · Kapı Yayınları · 201311 okunma
Fatih İstanbul'u korumak için Boğazdan düşman gemilerinin geçmesine engel olmaya karar verdi. Boğaz'da, karşı karşıya, iki güçlü kale inşa ettirdi. İçlerine konulan toplar arasından, değil gündüz, gece bile "gemiler ve kayıklar değil, belki kuşlar ve gök boşluğu korkmadan geçemezdi."
Reklam
Her sanat adamının bütün eserleri içinde, kendinin de beğendiği bir eseri vardır. Bütün mimari üstatları Sinan'ın şaheseri olmak üzere, Süleymaniye'yi tanıyorlar ve Bizans ufkunun şeklini değiştiren bu büyük abide önünde hürmetle eğiliyorlar. Fakat Sinan, kendi şaheseri Saii'ye yazdırdığı anılarında, yaptığı bütün binalar arasında kıymetsiz bir olay gibi bahsediyor. Onun, kendince, bütün sanatını gösteren bir eseri var: Edirne'de II. Selim Camii..
Her sanat adamının bütün eserleri içinde, kendinin de beğendiği bir eseri vardır. Bütün mimari üstatları Sinan'ın şaheseri olmak üzere, Süleymaniye'yi tanıtıyorlar ve Bizans ufkunun şeklini değiştiren bu büyük abide önünde hürmetle eğiliyorlar. Fakat Sinan, kendi şaheserinden Sai'ye yazdırdığı anılarında, yaptığı bütün binalar arasında kıymetsiz bir olay gibi bahsediyor. Onun, kendince, bütün sanatını gösteren bir eseri var: Edirne'de II. Selim Camii...    Sinan'ın bu eserinde en çok övünmesini gerektiren nokta, asırlardan beri bütün kilise ve daha doğrusu Hristiyan mimarisine örnek olan eski ve tarihi bir abideye İslam ve Türk sanatıyla üstün gelmiş olmasıdır. İşte, Sinan'ın Edirne Camii'ni, Süleymaniye'den de fazla övmesinin tek sebebi: Milliyet benliği...
Mimar Sinan, suyollarıyla meşgulken, Süleymaniye'nin de inşasına başladı. (1549) (...) Koca mimar, yaptığı büyük abidede kullanacağı malzemeden Roma ve Bizans sanatını sildi, onu Türk sanatının sade ve ince oymalarıyla süsledi.