Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Müziğinin Temeli Olarak Halk Müziği Teorisi ve Uygulaması - 1

Okan Murat Öztürk

Türk Müziğinin Temeli Olarak Halk Müziği Teorisi ve Uygulaması - 1 Hakkında

Türk Müziğinin Temeli Olarak Halk Müziği Teorisi ve Uygulaması - 1 konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
Okunma
Beğeni
152
Görüntülenme

Hakkında

Halk müziği dağarı, kültürel aktarım zemininde, ortak hafıza ve göreneksel uygulamalar ile şekillenmiş olduğundan türkü ve ezgiler, bu müziğe özgü perde, aralık, düzen, nağme, makam, terkip, nakre, darp, vezin, ika ve usûlleri öğrenmek isteyenler için en temel, en doğru, en güvenilir ve en karakteristik örnekleri içerir. Bu kitapta Türk Halk Müziği, Anadolu merkezli müziğin temeli olarak değerlendirilmiş ve kuramsal düzlemde bütünlüklü bir Türk müziği anlayışının gelişimine katkı sağlamak amacıyla -alışılagelmişin dışında- yepyeni bir içerik, notasyon ve terminolojiyle ele alınmıştır. Perde, makam ve usûllerin öğretimi için burada verilen seçki, solfej çalışmalarında da kullanılabilecek şekilde oluşturulmuştur. Kitapta yer verilen tüm örnekler, halk müziği perdelerini seslendirmeye uygun sazlarla çalınmalıdır. Uygulama için tanbura, bağlama ve abdal sazı olmak üzere üç ana çalgının tel, perde, parmak ve vuruş örneklerine yer verilmiştir. Kitabın halk müziğini tanımak ve öğrenmek isteyen tüm ilgililere, uzmanlara, müzik öğretmenliği, müzik üniversitesi ve konservatuvar öğrencileri ile müzik kuramcılarına, icracılara, eğitimcilere ve araştırmacılara yararlı olmasını dileğiyle. Ürünün baskısı görseldeki ile farklılık gösterebilir.
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 4 dk.Sayfa Sayısı: 320Basım Tarihi: 2022Yayınevi: Müzik Eğitimi Yayınları
ISBN: 9786257507073Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Yazar Hakkında

Okan Murat Öztürk
Okan Murat ÖztürkYazar · 1 kitap
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde aldığı lisans eğitimini (1993), Hacettepe Üniversitesi Etnomüzikoloji Bölümü’nde gerçekleştirdiği “Zeybek Kültürü ve Müziği” konusundaki Yüksek Lisans (MA, 2003) ile tamamladı. Geleneksel müziği ve bağlama çalma tekniklerini, Muharrem ve Neşet Ertaş, Ramazan Güngör, Feyzullah Çınar gibi “yerel müzisyen”ler ile Nida Tüfekçi, Mehmet Erenler, Musa Eroğlu, Talip Özkan ve Arif Sağ gibi “usta icracı”ları dinleyerek öğrendi. Metin Aktan, Coşkun Güla ve Tevfik Arca gibi “üstad”larla doğrudan çalışma olanağı buldu. “Kültür Bakanlığı Ankara DTHM Korosu”nda (1986-87) ve “TRT”de (1992-96) bağlama sanatçısı olarak çalıştı. 1984’ten başlayarak, yurtiçi ve dışında, çeşitli düzeylerde bağlama eğiticiliği ve atölye çalışmaları yaptı. 1988’de Türkiye’de ilk kez, bağlama ailesi çalgıları ve Anadolu müziğini, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma amacını taşıyan “Bengi Bağlama Üçlüsü”nü kurdu. Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsviçre, ABD, Küba, Bahreyn ve Tacikistan’da konserler verdi. 1990’dan itibaren, bağlama ailesi çalgıların (cura, bağlama, tanbura, divan) armonik çalınış olanakları üzerine Prof. Ertuğrul Bayraktar’la çalışmalar yaptı. Türk müziği ve özellikle de Anadolu makamlarına özgü bir çokseslendirme yöntemi olan, “Kemal İlerici (Dörtlü Armoni) Sistemi”ne dayanan bu çalışmalar sonucunda, özgün bir repertuarın geliştirilmesini sağladı. Ayrıca, “dört telli bağlama”, “perdesiz bağlama” ve “bas bağlama” gibi yeni çalgıların tasarım ve icrası üzerinde de çalışmalar yaptı. Erkan Oğur, Musa Eroğlu, Mehmet Erenler, İsmail Demircioğlu ve Tolga Çandar gibi sanatçılarla birlikte, stüdyo çalışmaları, TV-radyo programları ve konserler gerçekleştirdi. Coşkun Güla ve Özay Gönlüm’e ait arşiv CD’lerini hazırlayıp, yayımladı. Albüm çalışmalarının yanında, tiyatro, belgesel film ve jenerik müzikleri de yapmış olan Öztürk, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Etnomüzikoloji Bölümü’nde, “Halk Müziği ve Uygulamalı Halk Çalgıları”; Başkent Üniversitesi Müzik Bilimleri Yüksek Lisans Programı içinde, “Türkiye’de Etnik Müzikler” derslerini verdi. Halen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. TRT-2’de yayınlanmakta olan Katre programını hazırlayıp sunan sanatçı, halk müziği dalında, Truva Kültür-Sanat Ödülü (2005) sahibidir. Çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış makale ve röportajlarının yanında, bilimsel toplantılarda sunulmuş bildirileri bulunmaktadır.