Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Politik Kültüründe Romantizm

Hasan Aksakal

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Devlet mitolojisi zaman ve mekan mefhumlarını yırtıp ata­rak, insanları insan-ötesi varlıklarla muhatap kılar. Ölüleri can­lılarla sürekli olarak konuşturur; büstlerle, heykellerle, marş­larla ve şiirlerle sürekli bir ayin halindedir.
Romantiklere gö­re, modern medeniyette, teknik yöndeki gelişime rağmen, haki­katte hiçbir insani ilerleme gerçekleşmemiştir.
Reklam
Erken dönemin Romantizmi, "eleştirel ak­lın eleştirisi"ni yapan ve "dünyanın büyüsü"nün bozulmasına karşı çıkan; hatta onu yeniden büyülemek isteyen bir isyandan gücünü alır.
Romantizm, Kartezyen düşünce gelene­ğine karşı bir tepki olarak doğdu ve birkaç on yıl içinde tek bir tanıma sığdırılamayacak kadar farklı çehrelere sahip oldu.
Yahya Kemal, "bin atlı" edebiyatındaki akıncılıkla bir­likte, gaza felsefesini ve lonca sistemini idealleştirir.
Cemil Meriç Geç Ortaçağ'daki Osmanlı düzenine methi­yeler düzerek, onu şiirselleştirir. Nurettin Topçu'nun da ideal toplum düzeni Ortaçağ'ın çobanıl (pastoral) yaşamı ve tarımsal ekonomisi etrafında tasarlanmıştır.
Reklam
Sürece bakıldığında hemen görülür ki, hissiyat, heyecan, gençlik, teceddüt, hürriyet ve vatan gibi kavramlar etrafında yürütülen eylem ve tartışmalar, Türk modernleşmesini rasyo­nelleştireceğine gitgide romantikleştirmiştir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.