Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk'ün Unutulan Yemini Misak-ı Milli

Ali Güler (Akademisyen)

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Misâk-ı Millî bir yönüyle Kurtuluş Savaşı'nın ve Cumhuriyet'in arka planını oluşturan bir siyasi ve hukuki belgedir. Bir Meclis kararı olduğu için meşruiyeti olan ve onu esas alan kurucu kadronun meşruiyetini de sağlayan bir belgedir. İkinci olarak , Misâk-ı Millî , "Türk çocuğuna dayalı bir Türk vatanının sınırlarını" çızmiştir. Bunu da dönemin uluslararası hukukuna dayanarak yapmıştır. İmparatorluğun dağılması sürecinde yeni Türk Devleti'nin hem insan hem de toprak unsurlarını gerçekçi ve insani değerlere dayalı olarak belirlemiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Milli Mücadele'nin siyasi ve askeri güçlerini takip ederken dayandıkları yegâne belge Misâk-ı Millî olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın ardından imzalanan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni var eden Lozan Antlaşması da bir kurucu antlaşma olarak Misâk-ı Millî kararlarına dayandırılmıştır
Ankara İleri Gelenleriyle Bir Konuşma (28.12.1919)
Milletimize bu isnadatta bulunan muarızlar insaf etsinler de, dünyanın en büyük ve medenî milleti olduğunu iddia edenlerden, din-i İslam’ı suret-i resmiyede tanımayan, İslâmları pazar gününü yevm-i tatil ve mübarek suretinde tanımaya icbar eden ve İslamların yevm-i mahsusu olan cuma gününü resmen tanımayan milletler olduğunu unutmasınlar. Memleketimizde yaşayan anasır-ı gayrimüslimenin başına ne gelmiş ise, kendilerinin ecnebi entrikalarına kapılarak ve imtiyazları suistimal ederek suret-i vahşiyanede takip ettikleri iftirak siyaseti neticesidir. Herhalde Türkiye'de zuhura gelmiş şayanı arzu olmayan bazı ahval birçok esbap ve mazerete istinat etmektedir. Bunu da kati olarak arzedebilirim ki, bu ahval, Avrupa devletlerinde mazeretsiz irtikâp edilmiş bunca itisafattan pek dun bir mertebededir….
Sayfa 118 - Nutuk Muhteviyatına Ait Vesaik.Kitabı okudu
Reklam
"Vatan, hiçbir kayıt ve şart altında ayrılık kabul etmez bir kütledir." Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Paşa
Misak-ı Milli'nin amacı Osmanlı Devleti'ni yeniden ayağa kaldırmak değildi. Mısır'ı, Hicaz'ı, Balkanlar'ı yeniden kurtarmak değildi. Zamanın şartları içinde bunların imkansızlığını komutanlar pragmatik ve gerçekçi bir düşünce ile hazırladıkları planlarını Misak-ı Milli'de ifadesini bulan sınırlar içinde yeni bir Türk devleti kurmak üzerine planlamışlardı. Kurtuluş savaşı da bu planı gerçekleştirmek içindir.
Ona göre, vatan toprağına hayat veren millettir;
"Bu çölden bir hayat çıkarmak, bu ihtilalden bir teşekkül yaratmak lazımdır. Boş görünen saha doludur, çöl sanılan bu âlemde saklı ve kuvvetli hayat vardır, O millettir."
Reklam
Kuvvet ve şeref ve haysiyetin müdafaa edemediği hatlar başka hiçbir prensiple müdafaa edilemez. M. Kemal
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.