Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beklentileri, Problemleri ve Düşünceleriyle

Türkiye'de Gençlik Olayı

Sami Şener

Türkiye'de Gençlik Olayı Sözleri ve Alıntıları

Türkiye'de Gençlik Olayı sözleri ve alıntılarını, Türkiye'de Gençlik Olayı kitap alıntılarını, Türkiye'de Gençlik Olayı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Goethe'nin şu sözleri oldukça önemlidir : 'Yol kalabalıkların yönü değil ; hakikatin istikametidir. Sen ona dön, kalabalıkları da döndür!..'
Sayfa 204Kitabı okudu
Michel Saint Pierre'e göre gençlik, bir yaş değil bir haldir. Köknel'e göre genç, "belirli ve sınırlı bir yaş dilimi içinde, duygu, düşünce, davranış ve tutum olarak gelişme çabası harcayan kişidir." Tütengil'e göre genç, "İnsanı genç yapan biyolojik yapı ve fizyolojik işleyişin yanı sıra o insanın düşünceleri ve hayat karşısında takındığı tavırdır."
Reklam
Hızlı ve sağlıksız kentleşme, ekonomik meselelerin ağırlığı, işsizlik, okulsuzluk gibi durumlar, topluma ait ciddi sorunlardır ve bunların en fazla yansıdığı kesim gençlik olmuştur. Çünkü gençlik, toplumun en dinamik, en hareketli ve nitelikleri gereği çevresinden en fazla etkilenen kesimidir.
Türkiye'de her 100 kişiden sadece 5 kişi kitap okuyor. Türkiye'de yüksek öğretim görenlerin oranı, 1965'e göre 14 kat arttı. Ama, yüksek öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in altına indi.
Sayfa 136Kitabı okudu
Gençlik çağında toplumsallaşma süreci kişiliğin oluşmasına yöneliktir. Genç hafızasını kaybetmiş bir kişi gibi kim olduğunu, niçin yaşadığını, toplumdaki statüsünü belirlemeye çalışır. Ergenlik aynı zamanda gencin içinde yaşadığı toplumda bir yer edinme ve rol alma çabasını sürdürdüğü bir dönemdir.
Çalışan gençlik için ise işyeri, kişiliğin gelişmesinde önemli bir alandır. Aile ve yakın çevreden sonra gelen okul veya iş ortamı, kişinin sosyalleşmesine ve kişilik kazanmasına önemli etkilerde bulunmaktadır. Gencin çalıştığı işten tatmin olması, işin parasına, sevilmesine, ağır olup olmamasına, huzuruna, güvencesine ve itibarına bağlıdır. İşyerinin özellikleri ve işverenin tutumu genci sosyal, psikolojik ve ekonomik bakımlardan çeşitli sorunlarla yüz yüze getirmektedir.
Reklam
Stone ve Churc'un de belirttiği gibi, "Ergenliğin esas teması, bireyin kim olduğunu, neye inanıp değer verdiğini hayatta ne elde etmeyi beklediğini değerlendirmesini içeren bir kimlik kazanma sorunudur."
Tarih, zinde ve iyi yetiştirilmiş genç nesillerin, toplum ve devletlerin kaderinde büyük değişmelere yol açtıklarına şahittir.
Eğitim denilen müessese, toplumları bütünüyle değiştirebilen en tesirli güçtür. Bu güç, insan varoldukça devam edecek ve toplumların kaderini tayin edecektir.
Sayfa 126Kitabı okudu