Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Başlangıçtan 20. Yüzyılın İlk Yarısına Kadar

Türklerin Tarihi

Kolektif

Türklerin Tarihi Gönderileri

Türklerin Tarihi kitaplarını, Türklerin Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türklerin Tarihi yazarlarını, Türklerin Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Babür, sahip olduğu bir şeyler yapma ruhu ve sanat-estetik merakıyla Uygur harfleri ve stili ile Arap harflerini kaynaştırarak yeni bir yazı çeşidi, yani Hatt-ı Babüri'yi icat etmiştir.
Sayfa 313 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Babür'ün en büyük tutkusu çokça okumak ve devamlı olarak yazmaktır. Ondaki yazma sevdası, çağdaşları Şah İsmail. Şeybani Han, Hüseyin Baykara, Selim ve Kanuni'deki gibi sadece bir merak olarak kalmamış, Türk dili ve edebiyatına eserleriyle önemli katkılar sağlamıştır.
Sayfa 313 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Babur arkasında dört oğul ve üç kız çocuğu bırakmıştır. Oğulları; Hümayun, Askeri, Hindal ve Kamrandır. Kamran ve Hümayun Çağatayca eserler yazmışlardır. Kızları ise. Gülrenk, Gülçehre ve Gülbeden Begimlerdir. Gülbeden, Hümayun'un hayatını ve faaliyetlerini kaleme alarak, bir kadın yazar olarak devrine damgasını vurmuştur.
Sayfa 312 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Bey bir hükümdardan ziyade ilim adamı kimliği ile tarihte iz bıraktı. O yöneticisi olduğu Semerkant'ta açtığı rasathanesi ve etrafına topladığı Ali Kuşçu, Gıyaseddin Kaşi ve Kadızade-i Rumi gibi devrin en meşhur ilim adamları ile Mavareünnehir'in kültür hayatına damgasını vurdu. Bununla birlikte Timurlu sultanı olarak iktidarının ikinci yılında Belh'te bulunan oğlu Abdullatif'in isyanı neticesinde hayatını kaybetti.
Sayfa 307 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Altın Orda Devleti'nin fetret döneminden çıkarak yeniden yükselişe geçmesi Toktamış Han'ın faaliyetleri ile gerçekleşti. Toktamış Han babasını öldüren amcası Urus Han (1377-1378)'dan kaçarak Türkistan hükümdarı Emir Timur'a sığınmıştı. Ondan aldığı destekle yürüttüğü sebatlı mücadeleden sonra 1379'da bütün Doğu Deşt-i Kıpçak'a otoritesini kabul ettirdi.
Sayfa 286 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
İttihatçılar, çöken bir imparatorluğu kurtarmak üzere yönetime gelmişlerdi, ancak tam tersi oldu. Kısa sürede imparatorluk paramparça oldu.
Sayfa 245 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Kırım Harbi sırasında ilk defa dış borç alındı. Alınan borçların bir kısmıyla saraylar yaptırıldı. Dolmabahçe Sarayı, Beykoz Kasrı, Küçüksu Kasrı, Mecidiye Camii, Teşvikiye Camii, Gureba Hastanesi, Yeni Galata Köprüsü bu dönemde inşa edildi.
Sayfa 242 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu
İmparatorluk, dış borç yükünü daha fazla taşıyamadı ve sonunda ilk borç alışından 21 yıl sonra, 1875'te mali açıdan iflas etti. Borçların tahsili için 1881'de Düyûn-ı Umûmiye kuruldu.
Sayfa 243 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Osmanlı padişahları içerisinde en şanslı olarak tahta çıkan kişi Kanuni Sultan Süleyman'dır. Tek erkek çocuk olması sayesinde kardeşleriyle mücadele etmek zorunda kalmadan, babasının kısa sürede oldukça kuvvetlendirdiği ve zenginleştirdiği Avrupa'nın en büyük devletinin başına geçti.
Sayfa 223 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Yıldırım Bayezid, babasının Anadolu ve Rumeli'de vasallık bağlarıyla oluşturduğu devleti, merkezi bir imparatorluk haline getirmek istemişti. Bu dönemde kul sistemine ağırlık verilerek, aristokrat Türk ailelerinin devlet üzerinde nüfuzu sınırlandırılmaya çalışıldı. Merkezi bürokrasi düzenlenerek geliştirildi. Yıldırım'ın hükümdarlığı Osmanlı tarihinde ilk merkeziyetçi devlet teşebbüsü dönemiydi.
Sayfa 218 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
124 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.