Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak

Ziya Gökalp

Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak Gönderileri

Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak kitaplarını, Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak sözleri ve alıntılarını, Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak yazarlarını, Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ölçüsüz devletler her an kopacak bir kıyameti beklerler; Ülkülü milletlerse siyasi bakımdan ahirete göçmüş olsalar bile, muhakkak bir “ölümden sonra dirilme” ile müjdelenmişlerdir. O halde diriltici ve yaratıcı bir ülke sahip olan devlet ebedidir, ölmez.
Felaket ve buhran devri geçtikten sonra ruhlarda doğmuş olan Ülkü güneşi artık sönmez. O, milletin bütün faaliyetlerini içten bilirsen bilek gibi sürekli olarak hareket ettirmekte devam eder.
Reklam
Bir millet büyük bir felakete uğradığı, korkunç bir tehlike karşısında bulunduğu zaman fertlerindeki şahsiyetleri yutar. O zaman umumun ruhunda yalnız millî bir şahsiyet yaşar, bütün kalplerde bu millî şahsiyeti devam ettirmek arzusundan başka bir duygu kalmaz. Bu hengâmede fertler kendi o muazzez duyguyla karışık olan bu mukaddes düşünceye ülkü denilir ve bu buhranlı devreye de döllenme devresi namı verilebilir. Buhranlı zamanlar ülkülerin yaratılış günleridir.
Terbiyede takip ettiğimiz gayeler üçtür: Türklük, İslamlık, çağdaşlık.
Halbuki Türkçülerinin gayesi muasır bir İslam Türklüğüdür. Türkçülerin millet öyküleri Türklükse, Ümmet ülküsü de İslamlıktır.
Bugün milliyetsever bir Türk kendini her hareketiyle kavmine zarar vermekten korumaya ve onu yüksek bir seviyeye çıkarmaya çalışmak mecburiyetinde görür. Bundan dolayı şahsi temayüllerden, şahsi ihtiraslardan sakınmaya, gözünün önünde yalnız mukaddes vazifelerini bulundurmaya çalışır.
Reklam
Biz Türkler, çağdaş uygarlığın akıl ve bilimiyle donanmış olduğumuz halde bir "Türk - İslam" kültürü yaratmaya çalışmalıyız.
Birincisi bizim “niçin yaşamalı?” sorumuza “Ülkü için” cevabını verir; ikincisi “nasıl yaşamalı?” sorumuza “aklı uygun bir şekilde” diye karşılık verir.
Bu gün bizim için çağdaşlaşmak demek, Avrupalılar gibi zırhlılar, otomobiller, uçaklar yapıp kullanabilmek demektir; çağdaşlaşma, şekilce ve yaşayışça Avrupalılara benzemek değildir. Ne zaman bilgiyi ve sanayi malzemelerini aktarmak ve satın almak almak için Avrupalılara muhtaç olmaz hale geldigimizi görürsek, o zaman çağdaşlaşmış olduğumuzu anlarız.
Milliyet hissinin hakim olduğu bir memleketi ancak milliyet zevkine ruhunda duyanlar idare edebilirler.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.