Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türlerin Kökeni

Charles Darwin

Türlerin Kökeni Gönderileri

Türlerin Kökeni kitaplarını, Türlerin Kökeni sözleri ve alıntılarını, Türlerin Kökeni yazarlarını, Türlerin Kökeni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türlerin değişmez olmadığına tamamıyla inanıyorum. Ve yine bunun gibi, aynı cinsten saydığımız türler, genel olarak soyu tükenmiş bir başka türden doğrudan türemişlerdir. Aynı şekilde hangisi olursa olsun bir türün kabul gören çeşitleri de bu türün doğrudan dölüdürler. Son olarak, türlerin değişime uğramasında, her ne kadar başka etkenler işe karışmış olsalar da başrolü oynayan faktörün doğal seçim olduğuna inanıyorum.
En zekiler veya en güçlüler değil, değişmeyi en iyi şekilde başarabilenler hayatta kalır.
Reklam
Güzel nesneler bir tek insanoğluna zevk vermek için yaratılmış olsaydı,insanoğlu sahneye çıkmadan önce yeryüzünde çok daha az güzellik bulunduğunu ortaya koymamız gerekirdi.
En ateşli savaşım,genel olarak,alışkanlıklar,birleşim ve yapı bakımından birbirine en yakın olanlar arasında geçer.
Bir tür,hangisi olursa olsun,rakipleri kadar hızlı değişmezse ve yetkinleşmezse yok olmak zorundadır.
Eşsiz bir gözlemci olan Fabre,bazı zar kanatlı erkek böceklerin bir dişiye sahip olmak için dövüşüp durduklarını ve kayıtsız bir seyirci gibi dövüşe aldırış etmez görünen dişinin sonunda kavgayı kazananla gittiğini sık sık görmüştür.
Reklam
Evrensel plandaki bu savaşım düşüncesi üzüntülü düşünceler uyandırır ama savaşın doğada hiç bitmez tükenmez olduğu,burada korkuya yer olmadığı,ölümün genel olarak ani olduğu ve güçlü,gürbüz,sağlıklı ve mutlu olanların yaşamda kaldıkları ve çoğaldıkları inancıyla kendimizi avutabiliriz.
Bir tür,elverişli koşulların yardımıyla,küçük bir bölgede ölçüsüz biçimde çoğalırsa bünyesinde sık sık salgın hastalıklar ortaya çıkar.
Bir türün bireylerinin sayısını besin sağlama güçlüğü değil,bu bireylerin ne ölçüde öteki hayvanlara yem olup olmaması belirler.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.