Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Uluslararası Sosyal Güvenliğin Evrensel Sefaleti

Mesut Gülmez

Uluslararası Sosyal Güvenliğin Evrensel Sefaleti Hakkında

Uluslararası Sosyal Güvenliğin Evrensel Sefaleti konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
Okunma
Beğeni
214
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Mesut Gülmez’in, Uluslararası Sosyal Güvenliğin Evrensel Sefaleti başlıklı kapsamlı çalışmasında, Uluslararası Sosyal Politika’nın önemli dallarından Uluslararası Sosyal Güvenlik; hukuk, politika ve uygulama boyutlarıyla, disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınıyor. Sosyal sigorta, sosyal güvenlik, sosyal koruma vb. kavram, anlayış, hukuk ve politikalar, önerilen “hak” temelli bir dönemselleştirme çerçevesinde eleştirel gözle irdeleniyor. Yüzyıllık evrimde ilk düzenlemeleri gerçekleştiren ve alanın “amiral gemisi” olarak sürdüren Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yanı sıra Birleşmiş Milletler ile Avrupa Konseyi çerçevesindeki gelişmeler de, üç dönemli evrim modeli çerçevesinde “insan hakları” yaklaşımıyla inceleniyor. Benimsenen bütünleşik yaklaşım nedeniyle, sosyal güvenlik ve sosyal koruma alanındaki “küresel açık”la doğrudan ilgili olan “Aşırı Yoksulluk ve İnsan Hakları” raporları, özellikle sosyal güvenlik/sosyal koruma yönünden değerlendiriliyor. Yazar, Uluslararası Sosyal İnsan Hakları Hukuku’nun dalları arasında ele aldığı Uluslararası Sosyal Güvenliği, yalnızca “hukuk” boyutuyla incelemiyor. Sosyal güvenliğin evrensel sefaletini, yasal ve gerçek kapsam arasındaki uçurumun ekonomik ve sosyal göstergelerini, çok sayıda rapordan aktardığı çarpıcı verilerle küresel ölçekte sergiliyor. “Hakkın adı sosyal güvenliktir” diyerek sosyal güvenliğin herkes için yargılanabilir bir “sosyal kişi hakkı” olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Mesut Gülmez, literatürde benimsenen bazı yaklaşımlar ile yapılan bazı uluslararası düzenlemelere yönelik aykırı görüş, öneri ve eleştirilerini bir araya getiriyor. 1919-2018 yılları arasında sosyal güvenliğin uluslararası düzeydeki dönüşümünün incelendiği Uluslararası Sosyal Güvenliğin Evrensel Sefaleti, Uluslararası Sosyal Politika alanında vazgeçilmez bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor.
Tahmini Okuma Süresi: 20 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 734Basım Tarihi: 19 Ekim 2018Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
ISBN: 9786053995289Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Mesut Gülmez
Mesut GülmezYazar · 1 kitap
Prof. Dr. Mesut Gülmez, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 1966 yılında tamamladı ve Fransa’da “Yönetim Bilimi” alanında doktora eğitimi aldı. 1981’de “Sosyal Siyaset” ve 1988’de “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri” dallarında doçent ve profesör unvanlarını aldı. 1998-1999’da, BM İnsan Hakları Eğitimi Onyılı Ulusal Komitesi üyesi olarak görev yaptı. Ius Primi Viri International Association’ın (IPV) İnsan Hakları Eğitimi Onyılının Uygulanması Uluslararası Komitesi üyesidir. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı’nın kurucu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı’nın kurucu ve ilk yönetim kurulu üyesidir. 2002-2005 arasında, TBB İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Danışma Kurulu ile Yürütme Kurulu üyesi görevlerinde bulundu. 2013-2015 arasında, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu İnsan Hakları İhtisas Komitesi üyesi olarak görev yaptı. İnsan Hakları Araştırma ve Derleme Merkezi Müdürü görevinde bulunduğu TODAİE’de; “Türkiye’de Çalışma İlişkileri”, “Uluslararası Çalışma İlişkileri”, “İnsan Haklarının Uluslararası Korunması” derslerini verdi, çeşitli konularda seminerler yaptı. 1992-2003 arasında, AÜ SBF’de “Uluslararası Sosyal Politika” dersini okuttu. AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün ÇEEİ doktora programında, “İnsan Hakları Belgelerinde Sendikal Hak ve Özgürlükler” dersi verdi. 2009-2013 arasında, uluslararası ve ulusal düzeylerde dönüşümlü olarak düzenlenen Sosyal Haklar Sempozyumları ile 2014-2017 yılları arasında Sosyal İnsan Hakları Sempozyumlarını gerçekleştiren Akdeniz, Pamukkale (2), Kocaeli (2), Muğla Sıtkı Koçman, Uludağ ve Anadolu Üniversiteleri’ne, sempozyumların düzenleme kurullarında yer alarak katkıda bulundu. Çok sayıda armağan kitapta, dergi, gazete ve ansiklopedilerde makale ve yazıları yayınlandı. Bazı kitapları şunladır: Türkiye’de Çalışma İlişkileri (1936 Öncesi), 1983, 1991, TODAİE Yay.; Türkiye Belgesel Çalışma İlişkileri Tarihi (1936 Öncesi), 1983, TODAİE Yay.; Memurlar ve Sendikal Haklar, 1990, İmge Yay.; Dünyada Memurlar ve Sendikal Haklar, 1996, TODAİE Yay.; İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi: Egemenlik İnsanındır, 2001, TODAİE Yay.; Kamu Görevlileri Sendika ve Toplu Görüşme Hukuku, 2002, TODAİE Yay.; Birleşmiş Milletler Sisteminde İnsan Haklarının Korunması, 2004, TBB Yay.; Uluslararası Sosyal Politika, 2000, TODAİE Yay., 2003 ve 2008, Hatiboğlu Yay.; Avrupa Birliği ve Sosyal Politika, 2008, Hatiboğlu Yay.; 4/C Anarşisi: Hukuksuz Dayanaklarıyla 4/C ve 4/C’liler, 1965–2012, 2012, Legal Yay.; Sosyal Haklarsız ‘Yeni’ Anayasa mı, 2013, Hatipoğlu Yay.; Sendikal Hakların Ulusalüstü Kuralları, Oluşumu ve Uygulanması, 1919-2014, 2014, Hatipoğlu Yay.; Belgeleriyle Birleşmiş Milletler Türk Derneği Davaları (2000-2004), 2014, Selvi Yay.; İçimdeki Ukde, İş Hukuku ve Sosyal Politika Öğretilerinin Sosyal İnsan Haklarıyla İmtihanı, 2015, Siyasal Kitabevi Yay.