Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Utanç: Sosyo Kültürel Bir Fenomen

Murat Önderman

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Utanç mekanizmaları
Bize âşık olunmasının bizde bir rahatsızlık hissi doğurması, aslında bizi yansıtmayan bir imgemizle ilişki kurulduğunu ve bu ilişkinin sevgiden ve hayranlıktan çok idealleştirmeye dayandığını hissetmemizden ve idealleştirilmemizin aslında bu idealden ne kadar uzak olduğumuzu anlamamıza yol açmasıdır.
"Yüz" kimlikle bağlantılıdır; bundan ötürü, birinin "yüz"üne yönelik tehditler, onun kimliğine yönelik sayılır. Türkçede sık kullanılan "ne yüzle", "yüzü kızarmak", "yüzü olmamak", "yüzsüz", "yüzü yok", gibi deyişler utancın kimliğin bu görsel boyutuyla ilişkili görünümlerine işaret eder. Utancın yüzle olan bu ilişkisi onun toplumsal görünümümüzle olan bağını göstermektedir.
Reklam
İngilizcedeki duygu (emotion) kelimesi, " bir şeyi kımıldatmak" anlamına gelen bir Latince kelimeden (exmovere) geliyor. Duyguların bu güdüleyici ve organize edici özellikleri, onları sosyal kontrol için de elverişli bir mekanizma haline getirir.
...."utancın, doğal olmamasına rağmen, kalıtsal olduğunu ileri süren önemli bir yaklaşım da vardır. Utanç, Jungcu psikanalitik yaklaşımda arketipal bir deneyim, evrensel-kalıtsal bir fenomen olarak görülür.
"Türkiye'de hem laikler hem dinciler hem merkezdekiler hem çevredekiler kolektividt topluluk tasarımlarına sahiptir: dolayısıyla birbirleri karşısında tekilsel bir ahlakı hayata geçirme eğilimi göstermektedirler. Türk toplumununda, kültürce desteklenen bir bireyciliğin güçlendiğinden çok, kolektivizmin biçim değiştirdiğinden söz edebiliriz."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.