İnsan Özgürlük ve Anlam Arayışı

Zeynep Eşin
29 Ağustos 2025
Alakarga Sanat Yayınları

Puan vermedi
Yazarımız @zeynoeesin eseri deneme ve felsefi kitabı #varolusçuluk la geldim bugün. Yazarımız eserinde varoluşçuluğu deneme olarak incelememizi fırsat vermektedir. Eser belki ağır gelebilir o yüzden sakince ve anlayarak okumak önemli. Yazarımız eserin kapağında anlam arayışı derken aslında felsefi varoluşunu insanın iç dünyasına ve günlük hayata yaklaşımını yoğun bir şekilde dile getirmiştir.Varoluş bi düşünme değil bir yaşamsal bir zorunluluk olarak belirtilmektedir. Kitapta Klasik varoluşçu yazarlarımızla verdiği güzel örnekleri aktarımıyla aslında gecmiş ve gelecek arasında varoluş düşüncelerinin kesişmelerini dile getirmektedir. İnsanın ben nasıl bir varoluş düşüncesindeyim derken aslında kendini ve hayatı sorgulatıyor kimim neden yaşıyorum seçimlerim kendimizle yüzleşmemizi sağlamak istemiş yazar..
Puan vermedi
Varoluşçuluk, insanın hayatındaki temel soruları ele alarak bireyin kendi özünü yaratma sürecini irdeleyen düşünsel bir evren… Ve bu evrenin en güçlü mottosu: “Varoluş özden önce gelir.” Bu kitap, varoluşçuluğa giriş niteliğinde bir deneme ve inceleme olarak karşımıza çıkıyor. Varoluşçuluğun temel ilkelerini ele alırken, bu akımın izlerini edebiyat üzerinden takip ediyor. Jean-Paul Sartre’ın Bulantı’sı, Albert Camus’nün Yabancı’sı, Franz Kafka’nın İnşası ve Clarice Lispector’un metinleri varoluşçuluk ışığında yeniden değerlendiriliyor. Yazarların kitaptaki karakterleri, temaları ve diğer eserleriyle karşılaştırmalar yapılarak felsefi bir perspektif sunuluyor. Kitapta varoluşsal kaygı, absürtlük, izolasyon, özgürlük arayışı gibi kavramlar, bu eserler üzerinden sade ve anlaşılır bir dille açıklanıyor. Felsefi konular örneklerle desteklendiği için okur kendini adeta “felsefeye giriş” dersindeymiş gibi hissediyor. Okurken insanın kendi iç dünyasına, kendi seçimlerine ve anlam arayışına da ayna tutuyor. Çünkü anlam ,bireyin kendi iç yolculuğu, seçimleri ve eylemleriyle şekillenir. “İnsan dünyaya ne bir anlam ne de bir amaçla gelir; her şey kendi seçimlerine bağlıdır.”
2025 31. kitabı
Bugün felsefe sevenlere güzel bir öneri ile geldim. Kitap çok uzun değil, 83 sayfalık bir kitap. Ama dikkatle okunması gereken bir eser. Yer yer kavramlar ağır gelebilir, özellikle felsefeye yeni başlayanlar için. Ama kısa olması sizi aldatmasın, içeriği oldukça yoğun. Bu kitap daha çok varoluşçuluk felsefesinin karşısındaki görüşleri karşılamak için üzere yazılmış gibi.. Varoluşçular insanın anlam arayışının Evrensel olduğunu ancak bu anlamın hazır bir şekilde sunulmadığını belitanımla. Anlam bireyin kendi iç yolculuğu ve seçimleri ile şekillenir. İnsan doğa ve toplumla olan ilişkisini belirleyerek dünyadaki yerini ve amacını kendisi tanımlar. Varoluşçuluk bireysel bir felsefi akım olmanın ötesinde toplumsal eleştiriye de içerir. Varoluşçular insanın özgürlüğünü ve bireyselliğini toplumsal yapılar tarafından sınırlanan bir varlık olarak görürler. Felsefeye özellikle varoluşçuluk düşüncesine ilgi duyan herkesin okuması gereken bir kitap..
2025 27. kitabı
Bugün sizlere varoluşçuluğun temellerini olusturan Jean-Paul Sartre, Albert Camus ve Franz Kafka 'nın farklı eserlerini inceleyen Varoluşçuluk eseriyle geldim. Sartre, Camus ve Kafka farklı düşünce tarzları olmasına rağmen, eserlerinde varoluşsal temalarıyla derinlemesine yüzleşmişlerdir. Üç yazar da yabancılaşma, saçmalık ve yaşamda anlam yaratma mücadelesi gibi var oluşsal temaları ele alır. Kitabımızda Sartre-Bulantı, Camus-Yabancı ve Kafka-İnşa eserleriyle varoluşu oluşturan; özgürlük ve sınırları, varoluşun doğuşu ve temelleri Hayatın anlamsızlığı Tanrı'ya inanmak, bir dine yapışmak Daha birçok soruyu aklınıza getiren harika bor kitap olmuş. Ben okurken not tutarak, keyif alarak okudum. Kitap akıcı ve ògretici olmuş.

Zeynep EşinYazar · 3 kitap
1981 yılında doğdu. Yükseköğrenimini Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü’nde tamamladı. TRT Müzik, Flash TV, TGRT Haber ve Barış TV kanallarında; Uğur Dündar, Müjdat Gezen, Yaşar Nuri Öztürk gibi isimlerin gerçekleştirdiği programların yönetmenliğini yaptı. Bir senaryo, bir kısa film ödülü bulunuyor. Çeşitli dergilerde öykü, inceleme ve makaleleri ile yer aldı. 2018 yılında Yazı-Yorum Dergisi’ni, 2020 yılında Yazı- Yorum Çocuk Dergisi’ni, 2021 yılında ise Edebiyat Gazetesi’ni kurdu. Yazım yolculuğuna, Yazı-Yorum Dergi ve Edebiyat Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni olarak devam etmektedir. Beş öykü seçkisi derledi. Birçok yazarın yazım yolculuğuna eşlik eden yazar freelance olarak editörlük yapmaya devam ediyor. Yedi dönemdir Öykü Atölyesi’nde eğitmenlik yapmaktadır. Hâlen resim sanatıyla ilgilenen Zeynep Eşin, altı karma sergiye katılmıştır. Bir onur plaketi sahibidir.