Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vladimir V. Putin

Wolfgang Seiffert

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Putin özellikle tüm totaliter yönetim biçimlerin­den, diktatörlerden, otoriter sistemlerden ayrılıyor ve şöyle söylüyor: “Rusya’da güçlü bir devlet gücü -bu demokratik bir hukuk devletidir, eylem yeteneği olan bir federatif devlettir. 1993 anayasasının değiştirilmesi beklenmiyor. Bu geciktirilemez ve acil bir görev değildir, çünkü zaten çağdaş, iyi bir anaya­samız var. Hatta uluslararası deneyimler, insanların özgürlükleri ve hakları için, demokrasi için esas tehlikelerin, bütün olarak yürütme gücünden kaynaklandığını göstermiştir.”
SSCB dağıldıktan sonra devlet teşekküllerinin özelleştirilmesi:
Tarihte pazar ekonomilerinin oluşması esnaf ve çiftçinin mallarının kamulaştırılmasıyla ilintiliydi. Bu “geleneksel top­lanma” veya klasik ulusal ekonomideki adıyla sermaye yığıl­ ması, özelleşme yolundaki tüm diğer “post komünist” dev­letlerde de gerçekleşti. Rusya’da bu zorunlu olarak, tarımda­ ki istisnalar dışında ekonominin neredeyse yüzde yüzünü oluşturan devlet mal varlığının dönüştürülmesi biçiminde ha­yata geçirildi. Daha 1991 yılında “Rusya Federasyonu tarafından devle­te ve belediyeye ait kuramların özelleştirilmesi hakkındaki kanun çıkarıldı.” Başlangıçta bu, onların, anonim ya da li­mitet şirketlere dönüştürülmesi biçiminde yapıldı; daha son­ra aşağı yukarı 15.000 şirketin hisse senetleri, yaklaşık 150 milyon vatandaşa tahviller halinde parasız devredildi, yani serbestçe alınıp satılabilen ya da özelleştirilmiş şirketlerdeki hisse senetlerini satın almada kullanılabilen ve 10.000 ruble­lik bir itibari değeri olan belgeler halinde. Bu “kitlesel özel­ leştirmenin” sonucunda 1994 yılında Rus şirketlerinin aşağı yukarı yüzde yetmişi özel ellerde bulunuyordu. Bu noktadan sonraki özelleştirmeler paralı yapıldı, yani artık şirketlerdeki paylara ve hisse senetlerine sadece satın alma yoluyla sahip olunabiliyordu.30 “Yeltsin-Gaydar-Programı” denilen ekono­ minin bu devrim yaratan yeniden düzenlenmesini, o zamana kadar devlet tarafından ayarlanan fiyatların serbest bırakıl­ması izledi. Bu önlemler sonucunda çok sayıda yeni tüccar, kooperatif ve küçük girişimcinin varoluş koşulları oluştu.
Reklam
"Her ülke kendi yenileşme yolunu bulmalıdır"
Putin açıkça “Rus düşüncesine”ne inandığını söylüyor, fa­kat böyle bir şeyi “devlet ideolojisi” olarak kararlaştırmayı reddediyor. Aksine daha çok, özgürlük sözcüğünün, seyahat özgürlüğünün yeni değerleriyle, “RusyalIların”, vatanseverli­ ğin, süper gücün, güçlü devletin, sosyal dayanışmanın ve ko­lektif yaşam biçimlerinin bireyselliğe olan üstünlüğünün; ge­ leneksel değerleri olan köklü politik hak ve özgürlüklerle uyumunu sağlamak istiyor. O, “Rusya da dahil olmak üze­re her ülke kendi yenileşme yolunu bulmalıdır. Ayrıca biz onu şimdilik henüz çok ileriye götüremedik,” diyor.
Kolektivizmi bireyselliğin üzerinde gören, “mutluluk pa­rada değildir” deyimiyle alçakgönüllülük sergileyen ve vurgulayan Putin, Rusya’nın ahlaki üstünlüğünden söz etti­ğinde, insanların duyumsadıkları şey, kendi çizgilerinin dile getirilmesiydi.
Putin'in Almanya günleri
Putin’in 30 satırlık resmi biyografisinde, 1975-1990 yılla­rı arasında devlet güvenlik organlarının hizmetinde olduğu yazıyor. Burada söz konusu olan, gizli servis subayı eğitimi yanında, Almanya’da geçirdiği yıllardır. Putin’in Alman­ ya’da Bonn, Dresden, Leipzig ve Erfurt’ta çalıştığı ve ara sı­ra Viyana’ya gittiği yıllar. Yani Putin, 23
“Bizde devlet, onun kurumlan ve yapıları ülkenin, halkın yaşamında daima olağanüstü bir rol oynamıştır. Güçlü bir devlet ‘Rusyalılar’ içindir, Putin burada Ruslar değil, özellik­le ‘Rusyalılar’ demekle, yalnızca etnik Rusları değil, Rus Devleti’nin tüm halkını bu kavrama dahil etmek istemiştir, ‘anormal değil, aksine daha çok bir düzen kaynağı ve garan­tisi, tüm değişikliklerin öncüsü ve itici gücü.
Reklam
Putin'e göre güçlü bir idare:
Putin devleti güçlendirecek olan noktalan ve yolları ta­nımlıyor. Bunlar gerçeğe uygun olarak mantıklı görünüyor­ lar: Kabul edilen kanunlar anayasaya uygun olmalı. Ve Putin, binlerce federal kanuna ve Federasyon’un Cumhuriyetlerinin ve diğer özerk yönetim birimlerinin kanunlanna dikkat çe­kiyor. O burada, adalet bakanlığının, savcılığın ve mahkeme­ lerin daha aktif çalışmasını ve kontrolünü istiyor. Yani esasta söz konusu olan, Federasyon’un Cumhuriyetlerinin ve diğer hukuki objelerinin Rus anayasasına ve federal güce bağlılığı ve hukuki birliğidir. Putin bu bağlamda “ülkenin, Rusya’nın bütününün yönetimi için, eylem yeteneği olan fe­deral bir merkez” istiyor. Sonunda Putin, Rus devletinin, ülkenin ekonomik ve sosyal güçlerini etkili biçimde koordine etme, çıkarlarını garanti etme, toplumsal gelişmenin en yük­sek hedefleri ve karşılıklarını koyma ve bunlara ulaşmak için gerekli koşulları ve mekanizmaları yaratma zorunluluğundan söz ediyor.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.