7 Eylül 2020
Lapis Yayınları

2022 19. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2022 22:36
Herkese merhabaaa :D Bugün size okurken çok keyif aldığım Yapay Zeka kitabından söz etmek istiyorum. Baş rollerini Fatma Girik ve Kemal Sunal’ın canlandırdığı #Japonİşi adlı bir komedi filmi vardı hatırlarsanız. Adama bir kargo geliyor, içinden robot bir kadın çıkıyor falan. Kitabımızda da benzer bir durum söz konusu. Bir hastanın tedavisi için tasarlanan yapay zekâ robotu Japonya’dan Amerika’ya götüren uçak Konya’ya düşüyor ve kazadan kurtulan robot Haruki kendisini ilk gördüğü insana -yani bizim çılgın Konyalı kızımız Hazan’a- programlıyor. Hazan, her ne kadar deli dolu ve sert bir kız gibi görünse de yetimhanede büyümesi ve hayatı boyunca bir başına verdiği mücadelelerden dolayı fazlasıyla hassas ama bir o kadar da güçlü bir kızdır. Bir anda kapısında beliren ve insandan hiçbir farkı olmayan çok yakışıklı ve bir o kadar da iyi niyetli bu robot yalnızlığına ilaç gibi gelirken, yüreğinde hiç bilmediği hisleri uyandırır ve yaralarına merhem olur Hazan’ın. Fakat, ortada büyük bir problem vardır; ne yazık ki Haruki’nin yaşam süresi yalnızca iki aydır. :’( Sizi bilmem ama ben bu tür konulara cidden bayılıyorum. Sıra dışı ama bir o kadar da gerçekçi ve samimiyet yüklü konular… Yazarın, akıcı ve yalın kalemini, olay akışını ve karakterleri de çok sevdim. Özellikle Haruki o kadar tatlıydı ki… Ama kitaptaki editör hataları ve satır arası fazla aralık tasarlanmış sayfa düzeni beni birazcık rahatsız etti. Birkaç da mantık hatasına rastladım ama onun dışında beklentimi karşılayan bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Siz de çok yüksek bir beklentiyle başlamazsanız seversiniz diye düşünüyorum. Zaten o kadar akıcı ki elinize almanızla bitirmeniz bir olacaktır. Tam rs’den çıkaracak türde bir kitap. Kitabın sonu biraz ucu açık bitmişti, o yüzden 2. Kitap olacak mı bilmiyorum ama
2025 22. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 22:24
Japonya'dan kalkan bir kargo uçağı Türkiye'ye düşünce, içinden sağ kalan tek şey, özel yapım, aşırı zeki bir robot olan Haruki oluyor. ​Sonra da hikaye bu ya, hayat mücadelesi veren, hırçın bir kız olan Hazan ile kesişiyor. Haruki'nin bir anda Hazan'ın hayatına girmesiyle tüm planlar altüst oluyor. Üstelik bu robotun çok kritik bir sırrı var... Bu durum, Hazan'ı kökten bir değişim yapmaya zorluyor. ​Kitap, bu iki farklı dünyanın (insan ve yapay zeka) bir araya gelmesini ve asıl insan olmanın ne demek olduğunu sorguluyor. Benim gibi kurgu seven insanlar için eğlenceli bazen çok duygusal olabilen müthiş bir kitaptı. Yazar hanıma teşekkür eder farklı bir kitap arayanlar için tavsiye ederim.
2023 101. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2023 20:54
Kitabı yıllar önce okumuştum, bazı yerlerini unuttuğum için tekrardan okumaya başladım. İyi ki kitabı unutmuşum, iyi ki tekrar başladım. Çabuk unutsam da tekrar başlasam. Japonya'dan Amerika'ya gönderilen özel tasarım 1 aylık ömrü olan bir robot Türkiye, Konya'ya düşüyor. Uçaktan sağ bir şekilde kurtulan Haruki isimli robot enkazdan çıkıp yürüye yürüye Hazan isimli kadının evinin önünde duruyor. Bundan sonra ikisinin tatlış ilişkisi göze çarpıyor. Özellikle kalbin önemi, Harukinin insan olmayı bu kadar istemesi, Hazan'ın onu tesellileri ve "Öyle ya; insanı insan yapan et ve kemik değil, kalp ve niyettir. Ve kalp asla elle tutulur birşey olmadı" sözü. Kitabın bir özeti gibi Harukinin yalan söylüyor mu diye bir ara baya takıldım, orada gerçektende tavırlarının insancıl olduğunu ve ettiği kavganın onun robotluğundan çıkardığının farkına vardım. Gerçekten de Haruki robot mu insan mı? Suçlu olduğu için mi insan olmayı bu kadar isteyen birisi? gibi sorular kitap boyunca zihninizde canlanacak.

Hacer Kübra GümüşYazar · 3 kitap
20 Ocak 1994’te Konya’da dünyaya geldi. Karadeniz bölgesinde geçen çocukluğundan sonra Kocaeli’de uzun süre yaşamış ve yeniden Konya’ya dönüş yapmıştır. Çocuk gelişimi uzmanı olan yazarın ilk kitabı Doğu ekspresi 2019 senesinde raflarda yerini almıştır. Devamında Yapay zekâ ve Ruh eşim kitapları okurları ile buluşmuştur. YouTube üzerinde birçok sesli kitabı bulunmaktadır ve bunlardan bazıları Profesyonel, Teleferik, Ölümün korkak fedaisi, Mumya ve 24. Hücre’dir.