Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeryüzünün Ötesi

Charles Wohlforth

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Fermi paradoksu, böylesine çok sayıda gezegenin sessizliğinin gizemine bir de zaman etmenini ekliyor. Evrenin yaşının 13 milyardan daha fazla olduğu düşünülüyor; ancak bizleri Yeryüzünün ötesine yayılmanın eşiğine getiren insan teknolojisi yalnızca birkaç milyon yıldır ortalarda ve üstel bir hızla ilerliyor. Metal işlemeye on bin yıl önce, sıfırı bir sayı olarak ele almaya bin yıl önce başladık, ayarlanabilir radyo buluşunu yüz yıl önce yaptık, YouTube izlemeye ve yanımızda iPhone taşımaya on yıl önce başladık. İnsanlar gezegenlerinden ayrıldı ve başımıza bir felaket gelmediği takdirde, uzay gezginleri de olacağız.
Sayfa 114 - Ginko BilimKitabı okudu
...ayrıca Mars, Yeryüzünde kötü bir şeyler olduğu takdirde sığınılabilecek bir yer de değildi. Kıyametin gelip çattığı bir Yeryüzü bile Mars'tan daha güvenli olurdu. Yeryüzü ışınımla kaplansa, atmosfer zehirli bir hale gelse ve tüm yaşamsal kaynaklar ortadan kalksa bile Mars yine de daha kötü olacaktı.
Sayfa 60 - Ginko BilimKitabı okudu
Reklam
Uzayda koloni kurmaya hazır olduğumuz zaman, Mars ayrıntılı şekilde biliniyor olacak. Ancak yaşamanın güç olduğu bir yer olduğunu şimdiden biliyoruz. Yarım yüzyıllık keşiflerin ardından, asıl dikkat çekici olan orada bulamadıklarımız. Mars ne doğal zenginlikler içeriyor ne de Yeryüzündeki çevresel tehlikelere karşı bir sığınak olabilir. Yeryüzüne yakın olması dışında insanlarin Mars'a gitmeleri için hiçbir ikna edici neden yok.
Sayfa 57 - Ginko BilimKitabı okudu
Yeryüzünden çıkış yolu
Günün birinde Satürn'ün en büyük uydusu Titan'da yaşayan insanlar olacak. Enerji, yüzeydeki sınırsız fosil yakıtı rezervlerinden ve oksijen de Titan'ın kütlesinin çoğunu oluşturan su buzundan elde edilecek. Yeryüzününkinden daha kalın olan azot atmosferi, insanların uzay ışınımından korunmasını, basınçlandırılmamış binalarda yaşayabilmelerini, uzay giysileri olmadan yalnızca kalın giysiler ve solunum aygıtlarıyla yolculuk edebilmelerini sağlayacak. Kayıklarıyla sıvı metan göllerine açılacaklar; sırtlarındaki kanatlarla soğuk ve yoğun atmosferde kuş gibi süzülecekler. Tüm bunlar gerçekleşecek çünkü gerçekleşmesinin akla yatkın olduğu bir zaman gelecek. Soğuk, kasvetli Titan gökleri günümüzde çekici değil ve olanaksız ölçüde uzak. Titan'a insan gönderebileceğimiz teknolojilere henüz sahip değiliz. Ancak teknoloji ilerlerken bir taraftan Yeryüzü de kötüye gidiyor. İnsanlar eski zamanlarda vatanları artık katlanılmaz hale geldiğinde yabancı ve tehlikeli yeni yerlere doğru yola koyulurdu. İnsanlık bu gezegende izlediği yolu değiştirmezse, savaşın ve iklim değişikliğinin olmadığı yeni bir dünya özlemi, kolonicileri aynı şekilde Titan'a çekebilir.
Sayfa 9 - Ginko BilimKitabı okudu
Yeryüzündeki en kötü yer bile, güneş sistemindeki diğer herhangi gezegen, uydu veya küçük gezegen üzerindeki en iyi yerden iyidir. Antarktika'da bile solunabilir bir atmosfer, Güneşten ve kozmostan gelen zararlı ışınıma karşı koruma ve insan bedeninin kendisine uygun şekilde evrimleştiği bir kütleçekim alanı bulunur.
Sayfa 31 - Ginko BilimKitabı okudu
"Sorun genç olduğum için ne yaptığımı bilmemem değil; sorun nasıl yapılacağı üzerinde fikir birliği olmayan bir şeyler yapıyor olabileceğim"
Sayfa 25 - Ginko BilimKitabı okudu
Reklam
Titan ile Antarktika arasında kimi benzerlikler var. Her ikisinde de hayatta kalabilmek için teknolojinin, en önemlisi de ısının etkin kullanımı önemli. Her iki ortam da tüm gereçlerin dışarıdan sağlanmasını gerektiriyor. Destek olmaksızın süresiz yaşamak için bir enerji kaynağı ve kapalı mekânda yiyecek üretimi gerekli. Antarktika'da büyük olasılıkla bolca fosil yakıtı var; ancak bunlara ulaşmak için kalın buz tabakasında kazı veya sondaj yapılmasi gerekli. Her iki ortamda da dışarı çıkmak için uygun şekilde giyinmeniz gerekli. Dış ortamın sıcaklığı Titan'da çok daha düşük olmakla birlikte, hava daha sakin.
Sayfa 79 - Ginko BilimKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.