Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekolojik Krize Karşı Koymak

Yeşil İktisat

Robin Hahnel

Yeşil İktisat Gönderileri

Yeşil İktisat kitaplarını, Yeşil İktisat sözleri ve alıntılarını, Yeşil İktisat yazarlarını, Yeşil İktisat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
282 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Korkunç, akademik iktisadi bir kitap değil demekle başlayayım. Konuya ilgi duymayan birisinin okuması elbette kolay olmayacaktır ama gerekli ilgiye sahip olan birisinin okumak için iktisadi terimsel bilgiye ihtiyacı olmadığını temin ederim. Gerekli olan her terim oldukça açık bir şekilde tanımlanmış. Konunun incelenişinde oldukça objektif davranmış bence yazar. Hem anaakım hem de heterodoks iktisadın eksi ve artı yönlerine, hem ekonomistlerin hem de iklimbilimcilerin yanlış ve doğrularına yer vermiş. Her şeyi eleştirip ortaya bir çözüm sunmadan bırakmak yoluna da gitmemiş ki bu kitaba değer veren en önemli şey, kendi inandığı çözüm yollarını da mutlaka açıklamış. Bireysel olarak yapabileceklerimizden ziyade konunun politikada nasıl ele alındığı, nasıl ele alınması gerektiği, uluslararası müzakerelerde yerinin ne olduğu kısımları ağırlıkta. Biz ise topluluk olarak neler yapabileceğimiz veya devletlerin bu politikaları karşısında nerede durmamız gerektiğine dair bir bakış açısına sahip oluyoruz. Her bölümün sonundaki notlar kısmında verilen referanslar ileri okuma yapmak isteyenlere yardımcı olacaktır ama bu kaynakların pek çoğunun Türkçeye çevrilmemiş olması üzücü. Hatta Türkçe'de konu ile ilgili güncel kaynak bile bulmak zor sanırım ki bu kitap bile 2010'a kadar olan verilerden oluşmuş, Türkiye baskı tarihi ise 2014. Her geçen gün 'artık çok geç' noktasına daha çok yaklaştığımız bir konu ve bundan dolayı her geçen gün önemi ve okunma aciliyeti artan bir kitap.
Yeşil İktisat
Yeşil İktisatRobin Hahnel · BGST · 20142 okunma
Sömürgeci atalarımız doğudaki ormanları kestiklerinde yaptıkları şeyin tam da bu* olduğu öne sürülebilir. Bu davranışlarının daha merhametli bir yorumu ise şöyle olabilir: "Onlar ne yaptıklarını bilmiyorlardı." Bu belki de çevre hareketlerinden neden hoşlanılmadığını açıklıyor olabilir. Çünkü çevre hareketi, bizim neslimizin kendisini bilgisiz olduğu iddiasıyla savunmasını zorlaştırmıştır.
Sayfa 53 - *1810'da hükmü geçen insanlar, bugün hayatta olan herkesin tümüyle önemsiz olduğuna karar vermiş olsalardı...Kitabı okudu
Reklam
Peki ya gerçekleşmesi ihtimali çok düşük olan bir olayın yaratacağı sonuçlar müthiş büyükse hatta hesaplanamayacak boyutlardaysa? "Hesaplanamaz" ile "pek muhtemel olmayanı" bir araya getirelim ve işte karşınızda araştırmacıların şimdilerde populer dilde 'siyah kuğu' diye adlandırılan şeyden -gerçekleşmesi ihtimali çok düşük olan fakat sonuçları, gerçekleşmesi ihtimali daha yüksek olan çıktıların sonuçlarından çok daha büyük olan meselelerden- uzak durmaları için iki sebep. 'Siyah kuğular' herkesin kabusudur, onları görmeyi kimse istemez. Ama nesiller boyunca kamu yararını korumaya çalışırken 'siyah kuğuyu' gürmezden gelmek, kendi zararımıza bir aymazlık olacaktır. İklim değişikliği için ihtiyati önlemlerden sakınmak, malesef bu anlama gelmektedir.
Sayfa 51 - BGST YayınlarıKitabı okudu