Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı İmparatorluğu'nun Çöküş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluş Belgeleri

Yıkılış ve Kuruluş

Murat Bardakçı

Yıkılış ve Kuruluş Gönderileri

Yıkılış ve Kuruluş kitaplarını, Yıkılış ve Kuruluş sözleri ve alıntılarını, Yıkılış ve Kuruluş yazarlarını, Yıkılış ve Kuruluş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mustafa Kemal Paşa'nın askerlikten istifa telgrafı
Mübarek vatan ve milleti parçalanmak tehlikesinden kurtarmak ve Yunan ve Ermeni âmâline kurban etmemek için açılan mücahede-i milliye uğrunda milletle beraber serbestce de çalışmaya sıfat-ı resmiye ve askeriyem artık mâni olmaya başladı. Bu gaye-i mukaddese için milletle beraber nihayete kadar çalışmaya mukaddesâtım nâmına söz vermiş olduğum cihetle, pek âşıkı bulunduğum silk-i celîl-i askerîye bugün veda ve istifa ettim. Bundan sonra gaye-i mukaddes-i milliyemiz için her türlü fedâkarlık ile çalışmak üzere sîne-i millette bir ferd-i mücahit suretiyle bulunmakta olduğumu tamimen arz ve ilân ederim.
Sayfa 167 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa ve müfettişlik heyeti Samsun'a giderken beraberlerinde altı adet eğerli at götürmeyi de düşünmüş, bu atlar için de vize alınmış ama sonradan sadece üç at götürülebilmişti. At nakli için bile İngilizler'den vize alınmasına ihtiyaç duyulduğunu gösteren bu belge, o günlerin Türkiye'sinin yaşadığı işgalin nasıl bir âfet olduğunu gösterir mahiyettedir.
Sayfa 157 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bandırma Vapuru'nda Mustafa Kemal Paşa ve maiyetindeki subaylar ile beraber bugün isimleri dışında hiçbir bilgiye sahip olmadığımız astsubay, er ve erbaşın teşkil ettiği 25 de asker vardı ve bu kişilerin seyahat edebilmeleri için aynı şekilde İngiliz İşgal Kumandanlığı'ndan vize alınmıştı.
Sayfa 156 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bennet, hatıralarında Samsun için verdiği vizelerden şöyle bahsedecekti: "... Günün birinde, fark etmeden kaderin vasıtası oldum. 15 Mayıs'ta Yunan kuvvetleri İzmir'e çıkmış ve beklenmedik direnişle karşılamıştık. Sultan, başında Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal Paşa'nın bulunduğu bir heyetin Türk ordusunun ihtilâfın dışında kalmasını sağlamak maksadıyla gönderilmesi konusunda müttefiklerin Yüksek Komiserleri ile anlaşmaya varmıştı. 22.doğum günümde garip bir rastlantı olarak bir Türk subayı odama geldi ve Mustafa Kemal Paşa ile maiyetindekiler için vize istedi. Listeyi okuyunca Türk Ordusu'nun en faal 35 generaliyle albayının isimlerinin yazılı olduğunu gördüm. Vizeleri vermek istemedim. Binbaşı Van M., her zaman olduğu gibi özel işler için dışarıdaydı. Listeyi karargaha götürüp talimat istemeyi kararlaştırdım.Görevli subaya 'Bu liste bende barışçıdan ziyade savaşçı bir heyet intibaı uyandırıyor' dedim. Yüksek Komisyon'a danışılacağını söyleyip beklememi istediler. Yaklaşık bir saat sonra çağırıldım ve gidip vizeleri verme talimatı aldım. Bana 'Mustafa Kemal Paşa, Sultan'ın güvenine tam olarak sahiptir'dendi.
Sayfa 153 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Türk Tarihi'nin en acı vesikalarından olan, imzalanmasının üzerinden bir asra yakın zaman geçmesine rağmen Türkiye'nin gündemini hâlâ meşgul edip sık sık siyasi ve ideolojik tartışmalara konu olan Sevr tek bir andlaşma değil, bir andlaşmalar serisidir. Paris'in banliyölerinden Sévres'deki çini fabrikasının sergi salonunda 10 Ağustos 1920'de imzalanan andlaşmalar, tespit edebildiğim kadarıyla dokuz adettir: 1. Müttefikler ile Türkiye arasında imzalanan barış andlaşması. 2. İngiltere, Fransa ve İtalya'nın Anadolu hakkında imzaladıkları üçlü andlaşma 3.Müttefikler ile Polonya, Romanya, Sırp-Hirvat-Slovak Devleti ve Çekoslovakya arasında imzalanan sınırlarla ilgili andlaşma . 5. İtalya ile Yunanistan arasında imzalanan andlaşma. 6. Müttefikler ile Yunanistan arasında Trakya konusunda imzalanan andlaşma. 7. Müttefikler ile Yunanistan arasında imzalanan andlaşma. 8. Müttefikler ile Ermenistan arasında imzalanan andlaşma. 9. Yunanistan ve Bulgaristan arasında karşılıklı göç konusunda imzalanan andlaşma Türkiye'de Sevr dendiğinde bu dokuz andlaşmanın ilk sırasındaki metin kastedilmektedir ve Sevr'de imzalanan diğer andlaşmalar üzerinde bizde henüz bir çalışma yapılmamıştır.
Sayfa 133 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Müttefikler, Mondros Mütarekesi'ni imzalamamızın ardından Mütareke’nin emniyeti tehdid edecek vaziyetin ortaya çıkması halinde herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkı veren 7. maddesine dayanarak 1918 Kasım'ından itibaren İstanbul'a ve imparatorluğun çeşitli bölgelerine asker çıkartmış, Müttefik donanması da Boğaz'da demirlemişti. İngiliz, Fransız ve İtalyan birlikleri ile Müttefikler'in sömürgelerinden getirdikleri renk renk askerler, şehrin dört bir tarafinda idiler...Müttefikler'in ardından ertesi sene Yunanistan da İstanbul'u işgale hazırlanacak, İngiliz Dışişleri Bakanı Lord Curzon'un bir toplantıda "Yunanlılar eğer İstanbul'u işgal etmek isterlerse buna kim mani olabilir?" diye soracak, Fransız Başbakanı Aristide Briand "Kilikya'da seksen binden fazla askerimiz var. Bu askerler gerekirse Türkler ile müştereken hareket ederek buna mâni olurlar" karşılığını verecek, Lord Curzon'un "Yok, bunu yapamazsınız" deyince Briand'ın "Hay hay, yaparım" sözleri ile tavrını ortaya koyması üzerine Yunanistan'ın tasavvuru bir hayal olarak kalacaktı.
Sayfa 123 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
22 Ekim 1914'te Türkiye'nin savaşa girmesine sebep olan emir
Donanma Kumandanı Amiral Suşon Paşa'ya: Donanma-i Hümayun Karadeniz'e hakimiyet-i bahriyeyi kazanacaktır. Bunun için Rus filosunu arayarak nerede bulursanız ilân-ı harp etmeden ona hücum ediniz. Enver
Sayfa 79 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
yeenim lozan hezimettir ne deyüp durursun(!)
Kapitülasyonların kaldırılması İttihad ve Terakki Hükümeti'nin dünya harbine girmeden önce aldığı en önemli kararlardan biridir ancak bu konuda müttefiklerimizi ikna etmemiz bile hayli zor olmuş, Almanya ile 11 Ocak ve 27 Kasım 1917'de, Avusturya -Macaristan ile de 30 Mayıs 1918'de ayrı andlaşmalar imzalamamız gerekmiştir. Türkiye'nin başında yaklaşık 380 sene boyunca devam edegelmiş olan kapitülasyonlar derdi ancak Lozan Andlaşması ile çözülebilecek ve Lozan'ın 28. maddesi ile kaldırılabilecektir.
Sayfa 76 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
27 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.