Yükseklerde

Haziran 2012
Serendip

2024 82. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 08:41
Osman Akalın / Yükseklerde Yazarımızdan okuduğum üçüncü kitap #Yükseklerde . Üç kitabında da yazarımız karakterler arasında yer alıyor. Bu da yaşanmışlıkların hikayeleştirilmiş olduğunu düşündürüp, okurken daha çok kurguların içine çekilmenizi sağlıyor. Dağlara çıkacak, terörle mücadele eden askerlerimize katılacağız. Bazen bizi güldürecek bazen de hüzünlendirecekler. Dağ köyündeki Ayşe Öğretmen’le tanışacağız. Zor koşullarda bir kadın olarak yaşadığı korkulara, hayata tutunma çabalarına ve bir askere duyduğu sevgiye tanık olacağız. Kitap ana tema olarak Ayşe Öğretmen’in hayatını ve yaşadığı aşkı konu alsa da; arka planda askerlerin yaşadığı zorlukları ve psikolojik durumlarını, memleketin ne halde olduğunu, terör ve savaşın halkı ne duruma getirdiğini gözler önüne seriyor. Çok yönlü ilerleyen bir anlatımı var. Bazen Ayşe’nin günlüklerinden, bazen İhsan’ın mektubundan ya da teröristlerin cephesinde olanlardan olaylara bütünlük katılıyor. Osman Bey’in o dönemlerde askeriyede doktor olması ile kendi yaşadıklarını ve çevresinde olanları da anlatmasıyla neler yaşandığını geniş bir yelpazeden görmüş oluyoruz. Ayşe, zor koşullarda öğretmenlik yapacağı Diyadin Tütek’de hayatına başlamıştı ama gelirken koşullarının bu kadar kötü olacağını tahmin etmemişti. Bir gün okulun bahçesine yakın bir yerde bozulan askeri aracın vesilesiyle Asteğmen İhsan ile tanıştı. Bulunduğu koşulların getirisi mi yoksa İhsan’ın düşünceli davranışlarından mı kaynaklandığını anlayamadan sevgi tüm kalbini kaplıyor. Fakat bir sorun var ki İhsan evli ve çocukları olan bir adam. İhsan’ın askerliğinin bitmesi ve onu artık görememesi bile içindeki aşkı bitirmeyi sağlamıyor. Bu arada da sahneye başka bir askerimiz olan Mehmet giriyor. Mehmet’i çok sevdim ve onun adına derin bir üzüntü hissettim. Keşke
2024 147. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2024 00:00
Osman Akalın’ın kalemiyle Fransızca Herkesi Eşit Kılar isimli öykü kitabıyla tanışmış ve öykülerini çok sevişmiştim. Bu kez çarpıcı bir romanını okudum ve hep yazmasını temenni edeceğim bir kalem dahil oldu hayatıma. Gerek kurgunun sıra dışı örgüsü, gerek karakterlerin sahiciliği ve başarı ile kurguya entegre edilmiş olması, gerekse anlattığı olayların hayatın içinden ve sarsıcı oluşu ile muhteşem bir romandı Yükseklerde. Önce ablasının Ayşe’ye yazdığı bir mektup ile başlıyor kitabımız ve sonrasında da zaman zaman günlük sayfaları okuyoruz zaman zaman da yine mektuplar. Ablanın yazdığı mektuptan anladığımız kadarıyla Ayşe evlenip Almanya’ya gitmek üzereyken atıyor yüzüğü ve vazgeçiyor. Abla yana yakıla Ayşe’yi ikna etmeye çalışıyor evliliğe ikna etmek için ama o sırada Ayşe doğuda bir köy okulunda zor şartlarda öğretmenlik yapmakta. Ve askerliğini yapan İhsan ile kesişiyor yolları. Şartların zorluğu coğrafyanın ağır kış şartları mı bilinmez Ayşe İhsan’a doğru içten içe yanmaya başlıyor nasıl olduğunu anlamadan. İhsan da boş değil Ayşe’ye karşı. Neticede Türkçe konuşanın az bulunduğu bir yörede ikisi de insana hasretken çıkıyorlar birbirlerinin karşısına. Bir yakınlaşma da oluyor aralarında böyle söyleyince sanki dağ başında bir aşk çiçeği mi yeşeriyor acaba, be hoş diyeceksiniz ama maalesef İhsan evli ve çocukları var. Üstelik kısa bir süre sonra da veda bile etmeden memleketi Bursa’ya gidiyor İhsan. Peki Ayşe yalnızlığı ile hayal kırıklıkları ile içinde yanan ateşle kala kalıyor dağ başında. Bir yandan yörede yaşam tüm zorluğu ile devam ediyorken Ayşe köyde görüp de görmezden gelmek zorunda kaldığı şeylerle doğruları arasında sıkışıp kalıyor. Bir yanda asker bir yanda terörist bir yanda sevdiği masum çocuklar, aile bildiği köylüler ama onların sakladığı sırlar. Ayşe
2024 83. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2024 00:00
#FransızcaHerkesiEşitKılar ve #ÇuvaldakiÖyküler ile tanıştım Osman Akalın kalemiyle ve #Yükseklerde ile yazar beni kalemine bağlamış oldu. Kurşun sesleri altında Doğu’da öğretmenlik yapmak o kadarda kolay değildir hele ki bu genç bir kadın olunca.  Ayşe evlenip Almanya’ya gitmektense nişanı atıp öğretmenliği seçer ne kadar zor şartlar altında olsa da.. Okul iki odalı olup bir odası lojmandır ve beş sınıfı birden okutacaktır.  Yalnızlık ve terör korkusu etrafını sardığı gibi sohbet edecek kimse de yoktur Ayşe için ve bir gün okul önünde aracı bozulan İhsan ile tanışır ve birbirlerine yakınlaşırlar ama bir süre sonra askerliğinin bitmesiyle de İhsan haber vermeksizin memleketine döner. Ayşe etrafında ki yıkıntılar, savaş, terör yetmezmiş gibi yüreğinde ki savaşla da kendini sıkışmış hissetmeye başlar.  Ahh bir de Mehmet var ki, sen ne harikaydın öyle, nereden çıktın ortaya da beni güldürdün, kahkaha attırdın.. Mehmet ile kitabı okurken tanışıp öğreneceksiniz arkadaşlar, mutlaka okuyun. Kitap terör, savaş ve Türkiye’nin gerçeğini yazarın gözünden ve kendi anlatımı da olup akıcı, yalın dili ile bizlere aktarıyor ve umut her zaman vardır.  Mutlaka okumanızı öneririm, okuyun.  Kitap ve sevgiyle kalın.