Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

1919-1923

Yunan Tarihçiliğinin Gözüyle Anadolu Harekatı

Nilüfer Erdem

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Spiridonos, Türk halkının yüzde sekseninin çiftçi ve geleneklerine bağlı oldugunu, Türk askerininse iyi bir komutana sahip olduğunda çok iyi, kötü bir komutanın elinde kötü bir asker olduğunu kaydetmektedir. Türk halkının "kısmetten ziyade olmaz" diyerek ciddi konulara tepki vermediğini, bunların Allah tarafından belirlendiğine (alın yazısı olduğuna) inandığını ifade etmek­tedir. Bu saf ve tarımla uğraşan Türk halkı yanında farklı bir grup Türk daha bulunmaktaydı. Bunlar sayıca az olmakla birlikte, Türk toplumunu yönlen­dirmekteydiler. Subaylar, devlet idarecileri, bilim adamları ve Batı ile tanışmış Türklerin oluşturduğu bu grup fanatik milliyetçi olup eğitimliydi ve kaderci de değildi.
Sayfa 117Kitabı okudu
Spiridonos, "Türk Ordusu'nun değerli mensupları olduğunu, katıldığımız savaşlardan bi­liyoruz" derken, Türk zaferindeki en önemli faktör olarak, "güçlü bir asker ve öngörüye sahip bir diplomat" dediği Mustafa Kemal Paşa'yı görmekte ve "Askeri ve siyasi yetkileri şahsında toplayarak ülkesini I. Dünya Savaşı'nın galiplerinin iştahından ve entrikalarından kurtarmıştır" demektedir. Kaldı ki Türklere karşı son derece şövence duygular beslediği eserinden anlaşılan Kapsis dahi Mustafa Kemal Paşa için, "İhtilalini ilan etmeden önce Turkler sadece Müslümandılar. Ulusal bilince sahip değillerdi. Peygamberin ve hali­fenin düşmanlarına karşı savaşıyorlardı. Mustafa Kemal onlara ulusal bilinç aşıladı ve algılamalarını arttırdı. Onlara Türkiye için savaşmayı öğretti" de­mekten kendini alamamıştır.
Reklam
Çerkes Ethem hain değil algısı yaratılır günümüzde bir de..
Çerkes Ethem emrindeki kuv­vetler zayıf düştüklerinden dolayı Kütahya üzerinden Ankara'ya ilerlemeyi düşünmüş ve Yunanlılardan karşılarındaki Kemalist birliklere saldırmalarını, Uşak'tan Afyon'a doğru taarruz etmelerini talep etmiştir. Ethem'in istekleri arasında, geri çekilmek zorunda kalırlarsa dostça kabul edilmek de vardır.
Sayfa 307Kitabı okudu
Türklerin zihninde azınlıkların kötü yer etmesinin nedenlerinden bu olaylar
Yunan Başbakanı Venizelos'un olayları soruştur­makla görevlendirdiği Albay Mazarakis, elleri bağlanmış durumda rıhtıma sürüklenen Türk esirlerin, "kudurmuş" dediği Rum kalabalığı tarafından par­çalanarak öldürüldüğünü raporunda belirtmek zorunda kalmıştır.
Sayfa 176Kitabı okudu
Bir insan Türk olur da nasıl Atatürk'ü sevmez, demiş Falih Rıfkı..
Grigoriadis, Mustafa Kemal Paşa'nın asla pasif savunma halini almadığına dikkat çekmektedir. Çanakaris ise Mustafa Kemal Paşa'nın terli, uykusuz, toza bulanmış şekilde ilk hattan cereyan eden muharebelerin çoğunu takdire şayan bir şekilde idare ettiğine işaret etmektedir. Emrindekilerin bir an için bile nefes almalarına izin vermemiştir. Askerlerine olduğu gibi, kendisine karşı da serttir. Yememekte, uyumamakta ve sakinleşememektedir. Yıllardan beri aşırı yorgundur ve böbrek sancıları çekmektedir. Şimdiyse omuzlarının üzerinde Türkiye'yi taşıdığını ve çökmemesi gerektiğini bilmektedir. Mücade­leyi izlemekte, birbiri ardı sıra emirler vermekte, yönlendirmekte ve düzen­lemeler yapmaktadır (...) Stratigos'a göreyse, harekatın başarılı olması için Yunan askeri her türlü insani gayreti göstermiştir. Hedeflenen amaca ulaşabilmek için Yunan Ordu­su emsalsiz bir yiğitlik ortaya koymuş ve sahip olduğu maddi ve manevi gücü en uç noktasına kadar kullanmıştır. Ancak Türk Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ve tüm Türk topraklarından gelerek O'nun etrafında kenetlenmiş olan subaylar, son siperleri savunarak Türkiye'yi kurtarmayı amaçlamışlar ve bunu başarmışlardır.
Sayfa 420Kitabı okudu
:D
Batı Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Paşa'nın da hiç görmediği, ancak sa­vaş meydanlarından tanıdığı Yunan başkomutanla ilgili görüşleri ilginçtir. İsmet Paşa, "Düşman başkomutanını tanımış olmak, geleceğe güvenle bakmamızda ve önümüzdeki savaşları kazanmamızda önemli bir faktör olmuştur" diye kaydetmiştir.
Sayfa 352Kitabı okudu
Reklam
İstanbul'daki Yunan heyetinin lideri, Albay Yorgos Katehakis'ti. Katehakis sahip olduğu bilgileri General Milne'ye iletmiş ve Mus­tafa Kemal'in göz altına alınmasını istemişti. Ancak İngiliz general bunu ka­bul etmemiş ve "Bırakın gitsin. Daha iyi. Bu şekilde Türk direnişini tama­men temizleme şansına sahip oluruz" demişti.
Sayfa 212Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.