“Yüzleşmek”, insanın kendi içindeki en karanlık odalara adım atma cesaretiyle başlıyor. Tuğba Akbey İnan, kelimeleriyle sanki bir ayna kuruyor ve okuru o aynanın karşısına geçiriyor. Kaçtığımız, bastırdığımız, unutmaya çalıştığımız ne varsa, kitap boyunca tek tek karşımıza çıkıyor. Bu yüzleşme, yalnızca acıyla değil; aynı zamanda bir arınmayla, yeniden doğuşla tamamlanıyor.
Romanın kalbi, insanın kendinden kaçışının aslında en büyük kayıp olduğunu anlatıyor. Çünkü kaçtığımız her şey, bir gün karşımıza daha da büyüyerek çıkıyor. İnan’ın dili öyle içten, öyle derin ki, sayfalar ilerledikçe kendi yaralarına dokunmaya başlayan okur, aslında yalnız olmadığını fark ediyor. Burada anlatılan hikâye, bir bireyin değil; hepimizin ortak hikâyesi.
Kitap, kırılganlıklarımızın altında yatan gücü hatırlatıyor. İnan, karakterlerini öyle bir noktada buluşturuyor ki, onların acılarıyla yüzleşirken kendi içimizde gizlenen yaraları görmeden edemiyoruz. Bu noktada yüzleşmek yalnızca bir eylem değil, bir iyileşme süreci hâline dönüşüyor. İnsan, ancak kabul ederek değişebiliyor; ancak yarasına bakarak şifa bulabiliyor.
Satır aralarında bir fısıltı var: “Kaçtığın şey seni özgür kılmaz, seni zincirler.” Bu cümle kitabın tüm ruhunu taşıyor. Yüzleşme, zincirleri kırmanın ilk adımıdır. İnan’ın kalemi, okuyucuya cesaret veriyor; en zor anlarda bile insanın kendiyle konuşabileceğini, kendi gerçeğiyle barışabileceğini söylüyor.
bir roman olmanın ötesinde, ruhu sarsan bir deneyim. Çünkü insanın en derin sorusu burada cevap buluyor: “Kendimle karşılaşmaya hazır mıyım?” Ve işte bu soru, kitabı kapattıktan sonra bile zihinden silinmiyor, hayatın her anına sızıyor.