Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faşizmin Şartı Kaç?

Zehir ve Panzehir

İrfan Aktan

Zehir ve Panzehir Sözleri ve Alıntıları

Zehir ve Panzehir sözleri ve alıntılarını, Zehir ve Panzehir kitap alıntılarını, Zehir ve Panzehir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye'de ülkücü hareket, her zaman, rejimin tehdit olarak algıladığı durumlar karşısında seferber edilen ve önü açılan bir güç oldu.
Sayfa 196Kitabı okudu
Bayrağı millî bir refleksi göstermek ve bunu reaksiyoner bir tarzda yapmak, hasım olarak bellenenleri kahretmek üzere sallamak ve göstermek biraz Türk milliyetçilerine özeldir.
Sayfa 188Kitabı okudu
Reklam
Toplumsal hafıza, yaşananları hiçbir zaman unutmaz. Bir ülkede binlerce kişi kayıpsa, bunun unutulacağını beklemek hayaldir. Ayrıca psikanalizin politika bilimiyle kesiştiği önemli alanlardan biri de budur. Suç, ihlal veya acı yüklü geçmişi unutturarak bir toplumu geleceğe sağlıklı bir biçimde yönlendiremezsiniz.
Sayfa 155Kitabı okudu
Nasıl ki Panturanist ideal arkaik bir milliyetçiliğe tekabül ediyorsa, Pankürdizm de arkaik bir milliyetçiliğe tekabül ediyor. Irak Kürtleri hiçbir zaman mevcut Irak'a dâhil olmak istemedi. 1920'lerin başından itibaren Irak'taki Kürtler duruma itiraz etti. Ya bağımsızlık ya da Türkiye'yle birlikte kalmak istiyorlardı. Uluslararası şartlar ve zorlamalarla bugünkü Irak oluşturulunca, Kürtler rızalarının dışında bu yapının içine sokuldular. Dolayısıyla, Irak Kürtleri ilk günden bu yana, her vesileyle başkaldırlar.
Eğer bir gücü kontrol edemiyorsanız, üstüne üstlük o güce güç katıyorsanız, ateşle oynuyorsunuzdur.
Sayfa 171Kitabı okudu
Türkiye'de tabuları saran kabuklar çok serttir ve çatladığı yerde de çok acılar yaratır. Sert kabuk, acıtarak kırılır. Dolayısıyla, çok sert kabukların kırılışından sonra, her şeyin çok iyi gideceğini beklemek de doğru değil. O yüzden, kabuğun kırılışı sırasındaki acıyla da yüzleşmek gerekir.
Sayfa 160Kitabı okudu
Reklam
PKK, esas olarak, Kürt muhalefeti üzerindeki egemenliğini yitirmek istemiyor. Çünkü PKK hiçbir zaman demokrasi adına veya Kürtlerin selameti adına kendi etkinliğinden vazgeçecek basirete sahip olmadı. Her zaman otoriter bir hareketti PKK, her zaman ayrım gözetmeden şiddet kullandı. Bence PKK, Kürt sorununun demokrasi içerisinde çözülmesini istiyorsa, silahlan bırakmasının önünde hiçbir engel yok.
2006'da söylenmiş.Kitabı okudu
İnsanlar devlet politikalan karşısında kendilerini o kadar güçsüz ve önemsiz hissediyor ki devlete akıl söyleyecek cesarete sahip değiller. Sadece şikâyet etme, mağduriyetini anlatma var, ama durumun değişeceğine inanç çok zayıf. Kimse açıktan açığa "yakalım, yıkalım, sürelim” gibi savaş sözcükleriyle konuşmuyor tabii. Genellikle, dikkatli ve yanlış anlaşılmalara meydan vermemeye çalışan bir dil kullanmayı tercih ediyorlar. Ama şiddete karşı da bir bilinç yok. Herkesin yaşamında, şu veya bu biçimde şiddet normal.
Sayfa 297Kitabı okudu
Türkiye'de savaş ve şiddet karşıtı bir siyasi hareket hiç olmadı. Hep "benim şiddetim temiz ve ahlakidir" diyen siyaset tarzı egemen oldu.
Sayfa 297Kitabı okudu
Kürtlerin mücadelesi, post-modern paradigma çerçevesinde bir kimlik mücadelesi değil ki. Kimlik mücadelesi bir özgürlük alanı hedeflemez. Var olanı muhafaza etme ya da tekrar üretme amacındadır kimlikçilik.
Sayfa 268Kitabı okudu
Reklam
Türkiye Cumhuriyeti, Kürt meselesini samimi, hakiki bir mesele olarak tanımıyor, bu çok açık. Sıradan yurttaşlar da tanımıyor, devlet de. Kürt meselesi bir asayiş, dahası bir terör ve esas olarak da dışarıdan kışkırtılan bir terör meselesi olarak görülüyor.