The Astonishing Connection Between Human and Animal Health

Zoobiquity: What Animals Can Teach Us About Health and the Science of Healing
İngilizce
E-kitap

2024 28. kitabı
Kitap, hayvansal ortaklık ilkesine dayalı yaklaşımla kaleme alınmış. Okuyucuya tıbbın cevapsız kaldığı durumlarda, sadece insanların başına gelir diyeceğimiz hastalıkların aslında hiçte öyle olmadığını; benzer durumlardan hayvanlarinda muzdarip olduğunu açıklayıcı ve akıcı bir dille aktarmaya çalışmış. Bu duruma sadece hasta doktor ilişki içinde bakmayıp, benzer vakaları sosyal açıdan incelemiş ve hem insanların hem hayvanların ortak psikolojik tepkiler verdigini; çoğu davranışlarımızın hayvanlar gibi iç güdüsel oluşuna da değinmiş. Ben kendi neznimde bu kitaba bayıldım "bu hastalık niye benim başıma geldi" düşüncesinden sıyrılmanızı sağlayacak, hastaların hastalığa olan bakış açısını değiştirecek bir kitap. Çünkü yalnız olmadığınızı hissettirecegini düşünüyorum. En azından ben böyle hisettim.. iyi okumalar :)
1K
2021 25. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2021 11:59
Kitabı alırken ismi "İnsan denen hayvan " ilgimi çektiği için aldım.Kitabi okurken hayata ne kadar basit baktığımın farkına vardım.Etrafimizda dolanan pireden ,sivrisinek ten tutunda kedi ,köpek, fare ve gözle görmediğimiz tek hücreli canlılarda ve daha tanımadığım bir sürü canlının (hayvanın)biz insanlar gibi aynı hastalıklara maruz kaldığını okumak ilginç ...... Akran zorbalığından tutunda,kanser hastalıkları ,kalp hastalıklarına kadar. Önceden hayvan ve insan hastalıklarına bakan tek bir doktor iken şuan iki farklı bilim dalı olarak nitelendirildiği için ayrılmakta.Suan bazı ülkeler de iki bilim dalı birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan birimler oluşturulmuş.Ayni durumun ülkemizde de olmasını dilerim.
2023 18. kitabı
"Her birimiz mercan resiflerine benziyoruz: görünmeyen yabani sakinlerin eşsiz kombinasyonlarını içeren bireysel bir mikrohabitat" Amerikalı bir kalp cerrahının hayvanlardan öğrenebileceklerimiz üzerine yazdığı bir kitap, İnsan Denen Hayvan. Hekimler ve veterinerler arasındaki ayrılığı hayvansal ortaklık adı altında kaldırmaya çalışıyor. Atların da depresyona girebileceği, obezite ile boğuşabileceğini, hayvanların da meme kanserine yakalanabildiğini, cinsel hastalıkların sadece insanlarda değil hayvanlarda da olduğunu bizlere anlatıyor. Avustralya'da koalaların klamidyadan muzdarip olduğunu ve bunu önlemek için çalışmalara başlandığını biliyor muydunuz? Barbara Natterson-Horrowitz, özümüzde hepimizin da hayvan olduğunu, bazı hastalıkları farklı şekilde geçirsek de çoğu açısından benzerliklerin olduğunu ve hekimler ile veterinerlerin birbirleri ile bilgiler paylaşarak hastalıkları daha etkili bir şekilde önleyebileceklerinden bahsediyor. Metis'in bilim serisinden olan İnsan Denen Hayvan benim zevkle okuduğum bir kitap oldu. İnsanın ufkunu genişleten bu kitabı herkese tavsiye ederim.

Barbara Natterson-HorowitzYazar · 2 kitap
Barbara Natterson-Horowitz, Harvard Üniversitesi'nde İnsanın Evrimi Biyolojisi Bölümünde Misafir Profesör. California, Los Angeles Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda Kardiyoloji Uzmanı ve Tıp Profesörüdür.