Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İktisat Tarihi

Kim bilir kaç isyancı kuşağı, çatı katlarında öfkeli şiirler ya­zarak, dünyanın adaletsizliğine ve felçli gibi oturmanın yarattığı çaresizliğe lanet yağdırarak yaşamını harcamıştır?.
Sayfa 23 - Yordam KitapKitabı okuyor
Eski solun amacı, piyasa mekanizma­sının zorla yıkılmasıydı. Bu zor, işçi sınıfı tarafından ya seçim sandığında ya da barikatlarda uygulanacaktı. Devlet, manivela olacaktı. Fırsat, sık sık yinelenen ekonomik çöküş dönemleri yoluyla doğacaktı. Aksine, son yirmi beş yıllık sürede çöken, so­lun projesi oldu.
Sayfa 18 - Yordam KitapKitabı okuyor
Reklam
...bilginin kendiliğinden eğilimi, piyasaları dağıtma, mül­kiyeti yıkma ve çalışma ile ücret arasındaki ilişkiyi koparma yö­nündedir. İçinde yaşamakta olduğumuz krizin derin arka planı işte budur.
Sayfa 17 - Yordam KitapKitabı okuyor
Görevi, Yunan bankalarının istikrarını desteklemek olan Avrupa Merkez Bankası (AMB), radikal sol parti Syriza [Yunanistan] Ocak 2015'te seçimi kazandıktan sonra, o bankaların fişini çekerek, 2 milyar avroluk tasarruf kaçışını te­tikledi. Bu durum, solcu hükümetin iflas ile boyun eğme arasın­da bir seçim yapmasını zorunlu kıldı. (...) Bu, neoliberalizmin temel mesajını, yani hiçbir alternatifin olmadığı mesajını, kapitalizmden uzak­laşan bütün yolların, Sovyetler Birliği'nin başına gelen türden bir felaketle sonuçlandığı ve kapitalizme karşı isyanın, doğal ve sonsuz bir düzene karşı isyan olduğu mesajını pekiştirmek için simgesel olarak yapıldı.
Sayfa 14 - Yordam KitapKitabı okuyor
Neoliberalizmi başımızdan defetmek işin kolay kısmıdır... bunun nasıl yapılacağı konusunda giderek artan bir görüş birliği vardır: Büyük finansı baskılamak, kemer sıkmayı tersine çevirmek, yeşil enerjiye yatırım yapmak ve yük­sek ücretli çalışmayı desteklemek.
Sayfa 13 - Yordam KitapKitabı okuyor
Sürdürülebilir bir küresel düzen kurmayı ve ekonomik dinamizmi yeniden sağlamayı başaramazsak, 2050'den sonraki on yıllar kaos içinde olacaktır.
Sayfa 13 - Yordam KitapKitabı okuyor
Reklam
1501 yılına ait bir fermana dayanarak, muhteme­len XV. yüzyılın ortalarından fakat kesin olarak ise XVI. yüzyılın başından ta XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar Osmanlı Devleti'nin fiyatları, fiyatlar üzerinden de kar oranlarını kontrol ettiğini Ömer Lütfi Barkan uzun zaman önce yazmıştı. Üstelik esnafın yüzde on­dan daha fazla kar etmesine müsaade edilmiyordu.
Sayfa 42 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
Alman iktisatçı Benedikt Koehler'e bakarsanız, Gates'in hayırseverliğinin kökenini çok daha uzaklarda bulmak mümkün: İslam peygamberi Hz. Muhammed'de (s.a.v.). Koehler, Economic Affairs dergisinde yayınlanan "Kurumsal Ye­nilenme Katalizörü Olarak Erken Dönem İslami Vakıflar" başlıklı akademik makalesinde yapıyor bu yorumu.
Sayfa 93 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
Sözünü ettiğim "hamil-i kart yakınımdır" kültürünün kaynağı, sosyologların "patrimonyalizm" yahut "ataerkillik" dediği toplum­sal yapıdır.
Sayfa 96 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
Demek istediğim, hiçbir siyasi kampın, kendini "toplumun vic­danı" ilan edip, başka herkese erdemlilik taslayamayacağı. Ve hiç kimseyi ne ülkeden, ne "kamusal alan"dan, ne de üniversiteden ko­vamayacağı.
Sayfa 84 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
370 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.