Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
288 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Bir süredir permakültür ve sürdürebilirlik ile ilgili araştırma içerisindeyim. Nerden başlamak, nasıl ilerlemek ve nelere dikkat etme konusunda kendime bir yol haritası çizmek istiyorum. Okuduğum kitaplar arasında işin felsefe boyutunu en iyi aktaran kitap olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda tam bir baş ucu kitabı var mı bilmiyorum. Kaynaklar kısmında yer alan kitapları da incelemek gerekecek. Özet olarak aslında yapılacak her çalışma kendine has olması gerektiği çıkıyor. Tabi bunu yaparken bazı standart bilgileri kullanmak ve amacınızı unutmamanız lazım. Aslında değerlendiremeyeğimizi düşündüğümüz birçok şeyi kaçırıyoruz. Bazı şeyleri küçük ölçekli deneyerek deneyim kazanmak ilerisi için hiç birşey yapmamaktan iyidir. Bu arada minimum enerji harcayarak maksimum kazanım elde etme sistemi tasarımı olarak permakültürü hiç düşünmemiştim. Kitapta bunu nasıl yapacağınız direk yazmıyor tabiki ufkunuzu açmak için ana başlıklar anlatılmış. Bu başlıklar yazarın uygun gördüğü sıra ile işlenmekte.
Tek Yol Permakültür
Tek Yol PermakültürGraham Bell · Yelkovan Kitap · 20216 okunma
Insanlar toprağa mineral diyorlar ama bir gram sıradan üst toprakta 100 milyon bakteri, maya, küf, diyatom ve mikrop yaşar. Ölü ve hareketsiz olmak şöyle dursun, toprak yaşamla dolup taşar. Bu mikroorganizmalar amaçsız değildir. Her biri bir amaç için yaşar, didinir, işbirliği yapar ve o doğanın döngülerini devam ettirir. Masanobu Fukuoka
Sayfa 243Kitabı okudu
Reklam
Kimyasal yöntemler kullanan çiftçiler daha çok kar edip daha çok şey satın almak isterler ama bilmeliler ki kendi öz sermayelerini tüketmektedirler.
Sayfa 236Kitabı okudu
Toprak neden alt üst edilmemeli
Sizi gereksiz kazma küirek işlerinden caydırması gereken bir diğer bilgi ise bu organizmaların her birinin kendi nişi içinde gelişip çoğalmasıdır. Yüizey bakterilerini derine gömerseniz havasızlık ve soğuktan ölürler. Bir kürek ucu derinliğinde mutlu olan mikropları yüzeye kardığınızda ise oksitlenerek ölürler.
Sayfa 182Kitabı okudu
Toprak neden alt üst edilmemeli
Toprak sadece dökülmüş yapraklar ve öğütülmüş taşların toplamı değildir. Sayısız mantar, bakteri, solucan türü ve diğer minik bitki ve hayvandan oluşan, yaşam dolu, inanılmaz bir evrendir. Bir hektar toprakta bu yaratıklardan kelimenin tam anlamryla tonlarca bulunur ve bunların enerjisi 15 bin insanın enerjisi kadardır.
Sayfa 181Kitabı okudu
Gelişmiş ülkelerde çok geniş alanlar çim bahçelerine dönüştürülmüştür. Hâlbuki bahçeler hem yeşil hem de üretken olabilir. İşte çim bahçenizi yenebilir bir bahçeye dönüştürmek için 10 bitki türü: kuşotu (serçe dili), karahindiba, aksirken, keçiayağı, kıllı kodim, ernicarotu, aynisefa, kuzukulağı, ıspanak ve ay sarımsağı.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
Aslan karıncadan daha önemli değildir. Minik bir çimen yaprağını ulu Kauri çamıyla kıyaslayıp çimen yaprağı gereksizdir diyemeyiz. İnsanların ihtiyacını karşılama şartı olmaksızın tüm varlıkların kendi yeri ve kendi yaşam hakkı vardir.
Dünya çapında doğal adaletin yeniden ayağa kaldırılması için yapılması gereken en temel hamle, kendi hayatınızı gezegenin ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirme sorumluluğunu kabul etmektir.
176 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
Permakültür hakkında daha fazla bilgi içeren bir kitap bekliyordum açıkçası. Aylara göre temel yapilabilecekler hakkında kabaca bilgiler içeriyor. Bu bilgileri edinmek tabiki günümüz şartlarında hiç de zor değil. Bahçe tasarımı ve birlikte ekilebilecek bitkilere verilen birkaç örnek yararlı olabilir.
Ay Ay Permakültür Bahçesi
Ay Ay Permakültür BahçesiDamien Dekarz · Pegasus Yayınları · 20211 okunma