Spinoza

Spinoza

6 üye
Takip
"Ama eğer sahip olduğun bu biricik hayatı yanlış ve batıl inançlarla dolu bir sisteme, sadece tek bir halkı kayırıp, diğer bütün varlıkları dışlayan bir sisteme adasaydın hayatın ne kadar da anlamsız olurdu?" "Bento Spinoza zihnimi çok fazla zorluyorsun. Biraz daha zorlarsan, parçalanacak. Hiç böyle şeyler düşünmeye cüret edemedim. Cemaatime, kendi grubuma ait olmadan yaşadığımı hayal edemiyorum. Senin için nasıl bu kadar kolay olabiliyor?" "Kolay mı? Kolay değil ama sevdiklerin öldüyse daha kolay oluyor. Sonsuza kadar aforoz edilmiş olmam beni, bütün kimliğimi. yeniden şekillendirmek ve Musevilik, Hıristiyanlık ya da başka bir dine mensup olmadan yaşamayı öğrenmekle yükümlü hale getiriyor. Muhtemelen böyle yaşayan ilk insan ben olacağım."
Sayfa 257·Kitabı okudu
Spinoza'nın niyeti bize inanmamız gereken bir kanı önermek değil, inancımızı motive etmekle uğraşmaktır. Bu bilgi, ikinci tür bilginin rasyonel, zihinsel hazırlanışıdır. Her ayrıntının bütüne nasıl dahil olduğunu anlamamıza yardımcı olmalıdır.
Reklam
“Özlem, bir şeye sahip olma istek ya da arzusudur; öyle ki, o şeyin anısıyla güdülenir; ama, aynı zamanda, arzulanan şeyin varolmasına ketvuran başka şeylerin anısıyla, sınırlandırılmıştır.” (Ethica,Pars lll,xxxii )
Sayfa 99 - Metis yayınları·Kitabı okudu
Spinoza'nın felsefesi, insanın doğası, arzuları, düşünceleri ve tutkuları arasındaki ilişkiyi ve bilinçaltını tanımlayarak, insanın ruhsal yaşamını anlamaya ve iyileştirmeye yönelik bir çerçeve sunmaktadır. Bu çerçeve, insanın içsel dünyâsını anlamak ve kontrol etmek için temel bir rehber sağlamaktadır. Psikoterapi gibi ruhsal sağlık yaklaşımları da, insanların zihinsel ve duygusal sağlıklarını iyileştirmek için bu felsefî anlayışı kullanabilme şansına sâhiptirler. Spinoza'nın öngördüğü bilinç seviyesini yakalamak, insanların içsel dünyalarını anlamalarına ve dengede tutmalarına yardımcı olmaktadır. Psikoterapi süreçleri, Spinoza'nın insanın arzuları, düşünceleri ve tutkuları arasındaki ilişkiyi ve bilinçaltını tanımladığı gibi, bu faktörleri ele alarak bireylerin ruhsal sağlığını iyileştirmeye çalışabilirler. Felsefî sağaltım da, Spinoza'nın duygular öğretisi üzerine kurulmuş bir yaklaşım olarak, insanların düşünce ve duygu sağlığını korumayı amaçlamaktadır. Spinoza'nın öngördüğü bilinç seviyesine ulaşma ve insanın içsel dünyasını anlama çabası, felsefî sağaltımın temelini oluşturmaktadır. Bu yaklaşım, bireylerin yaşamlarını daha bilinçli bir şekilde yaşamalarına ve duygusal dengelerini korumalarına yardımcı olmaktadır.
Sayfa 61·Kitabı okudu
Tanrı doğayla özdeşlir
Reklam
215 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.