Kendisini kral sanan bir deli mutludur, ama bu, aklı başında hiç kimsenin özenmeyeceği bir mutluluktur.
Reklam
Hafif seslerin, boşluk içinde tınlamayan kimselerin yürekleri de bomboş demek değildir.
Sayfa 17
Karısı en son kaçırılacak Tanrı: Hades
Theseus'un Yeraltı Dünyası'na inişi kendi fikri değildi. Oraya gidenlerin aksine, Theseus'un özel ve kişisel bir amacı da yoktu. Sadece dostu Pirithous'un Persephone'u kaçırmasına yardımcı olmak için gitti. Daha önce Theseus güzelliği dillere destan Helen'le evlenmek istemiş, Pirithous da onu kaçırmasına yardım etmişti. Şimdi de Pirithous Persephone'la evlenmek istiyordu ve Theseus onun iyiliğine karşılık vermek zorundaydı. İki kral Yeraltı Dünyası'nın engellerini büyük zorluklarla aşıp sonunda Hades'in sarayına ulaştılar. Oraya varınca Hades'e Persephone'u almaya geldiklerini söylediler. Hades buna çok güldü (isteklerini yerine getirmeye hiç niyeti yoktu) ve onlara yer gösterdi. Delikanlılar oturunca hareket edemez hale geldiler. Hades onları tuzağa düşürerek yıllar boyunca kalkamayacakları Unutkanlık İskemlelerine oturtmuştu. Bu iskemlelerde her şeyi, kim olduklarını, nerede olduklarını ve neden orada olduklarını unuttular ve, zihinleri tümüyle boşalmış bir halde hareketsiz oturup kaldılar. Daha sonra Herakles Yeraltı Dünyası'na indiğinde Theseus'u kurtardı. Pirithous'u kurtarmak üzereyken yer korkunç bir şekilde sarsıldı. Hades karısını kaçırmaya gelen ölümlünün kaçmasına izin vermeyecekti. Pirithous sonsuza dek Yeraltı Dünyası'nda kaldı.
Sayfa 91 - Say yayınları, Theseus, Pirithous ve Hades.Kitabı okuyor
Ah yüreğim, kabaran yüreğim! Yatıştır kendini!
Baskı altında kalan benliğimiz, Bedenimizle birlikte sarsınca ruhumuzu Gerçek kimliğimizi yitiririz.
Reklam
Peri masalları ayrıca geçirdiğimiz kültü­rel evrimin izini sürmemizi sağlar. Hiçbir hikayenin olmadığı kadar canlıdırlar; nefes alır, değişirler. Külkedisi (Cinderella) iyi bir örnek. Okumayı öğrenmeden çok uzun za­man önce severek dinlediğimi hatırladığım ilk peri masalıydı çünkü içlerinde en dinamik olanıydı. Uykucular (Pamuk Prenses, Uyu­yan Güzel) ve tutsaklar (Rapunzel, Rumpels­tiltskin'deki saman eğiren isimsiz kız) sürüsü içinde Külkedisi, çoğu zaman gerçeklerden kaçsa da yüksek ökçeli cam pabuçlarla bile en iş bitirici karakterdi. Külkedisi hikayesinin bilinen en eski bi­çimi MÖ 7'ye uzanır; Yunan coğrafyacı Strabon'un Geographika adlı eserinde sözlü bir anlatı olarak geçer. Çağdaş Külkedisi ma­salında pabuçların kişiliğin önüne geçmesine şaşanlar, masalın Strabon tarafından anla­tılan biçiminde daha da fazla afallar çünkü bu kez pabuç, kadının da önüne geçer: Gü­zel bir kadının sandaletini kapıp kaçan bir kartal, onu Memfıs kralının kucağına bıra­kır (Memphis'li Elvis'i değil, Aneb-Hetch'in başkenti Memfıs'in yöneticisini kast ettiğimi açıkça belirtmem gerektiği konusunda uya­rıldım). Kral sandaletin muhteşem zarafetin­ den öyle etkilenir ki adamlarına, bütün ülkeyi arayıp tarayıp sandaletin sahibini bulmalarını emreder ve kadını bulunca onunla evlenir. Charles Perrault 1967'de Histoires ou Con­ tes du Temps Passe [Geçmiş Zaman Hikayeleri ya da Masalları] adlı eserinde, bu masala iyi­lik perisini ve lokomotif balkabağını ekledi. … Marian Roalfe arketipsel diyebileceğimiz bu hikayenin 345 farklı biçimini derleyip 1893'te yayımlamıştı
Sayfa 25 - Domingo
Sakarya yenilgisinden sonra bu ordu içi çekişmeler daha da arttı, 26 Ağustos 1922’de başlayan Türk taarruzuyla yenilen, mahvolan ordudan Yunanistan’a kaçabilenler, bir ihtilâl ve İntikam darbesiyle savaşın so­rumlularına çullandılar. Başvekil Gonaris, Başkumandan Hacı Anesti ve bazı Kabine arkadaşları kurşuna dizildiler. Krallık düştü. Kral ve ai­lesi gene Yunanistan’dan çıkarıldılar.
"Rabbim, beni kul Peygamber olmakla kral Peygamber olmak arasında serbest bıraktı. Hangisini seçeceğimi bilemedim. Melekler içinde samimi dostum Cebrail'di. Başımı kaldırıp ona baktım ve bana, 'Rabb'ine karşı alçakgönüllü ol' dedi. Ben de Rabbime, 'Kul Peygamber olmak isterim.' dedim."
Efendimiz (s.a v.)Kitabı okuyor
Reklam
En küçük ferahlık mucize gibi gelir çaresiz olanlara.
Kral sakin
Tıp doğası itibariyle hep kötüyü görüyor. O halde tıpta sevgi yok. O nedenle de gerçek iyileşmeyi sağlayamaz. Tek yapabildiği mekanik ve kimyasal düzeltmeler. Bu kadarını zaten oto tamircileri de yapıyor.
Sayfa 241 - Pusula Yayınevi, 8.Baskı, 2021.Kitabı okudu
320 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Psykhe ve Eros; Yunan Mitolojisi'nde geçen pek çok karakterin rol oynadığı kurgusu, yalın ve sade anlatımı, mitolojik evrenin büyülü atmosferini yansıtan hikayesi, hem Eros'un hem Psykhe'nin bakışaçısından işlenen olay örgüsü ile keyif aldığım ve beğendiğim bir kitap oldu. Yazar Luna McNamara; Psykhe ve Eros'un hikayesini,
Psykhe ve Eros
Psykhe ve ErosLuna Mcnamara · Dex yayınevi · 084 okunma
Bastille'in düşüşünden sonra 2 kiloluk ekmeğin fiyatı 14.5 Fransız kuru­şundan 13.5 kuruşa, iki hafta sonra da Belediye Binası önünde yapılan gösterilerin ardından 12 kuruşa düşürülmüştü. Bunun ardından gelen sükunet kısa sürdü. Buğday hasadı iyiydi an­cak uzun süren kuraklıklar buğday değirmenlerinin yeteri ka­dar un öğütmesini engellemişti.
Sayfa 85 - 86 - PdfKitabı okuyor
Resim