Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Mutlu bir ev hayatına sahip insanlar, Alaska ve Galápagos’a giden gemilere binmezler. Sevgi dolu aile ortamlarından ayrılıp ıssız atölye ve stüdyolarda dünyadan el etek çekmezler. Akıl sağlığı yerinde olan hiç kimse kendini Marie Curie gibi zehirleninceye kadar X-ışınlarına maruz bırakmaz. Uygarlık asosyal uyumsuz kimselerin geri kalan o düz, kalender, aile odaklı insanlığa dayattıkları bir arazdır. Ancak o zavallılar, o başarısızlığa mahkumlar, o dışlanmışlar bir semenderin çiftleşme adetlerini gözlemek için günlerce pusarlar. Ya da kaynayan bir çaydanlığı incelemek için.
Reklam
Korkmaya Gerek Yok Çünkü...
Marie Curie "Hayatta korkulacak seyler yoktur, sadece anlaşılacak şeyler vardır" demiş.
Sayfa 12 - Yazarın minik hatırlatmasıKitabı okudu
Gece gece karşıma çıkan adam :)
André-Louis Debierne (Fransızca telaffuz: [ɑdʁe LWI dəbjɛʁn] ; d. 14 Temmuz 1874 - ö. 31 Ağustos 1949) Fransız bir kimyagerdi ve aktinyum elementinin kâşifi olarak kabul edilir. André-Louis Debierne Debierne seçkin Ecole supérieure de physique et de chimie Industrielles de la ville de Paris'te (ESPCI ParisTech) okudu. Charles Friedel'in öğrencisiydi, Pierre ve Marie Curie'nin yakın arkadaşıydı ve çalışmalarıyla ilişkilendirildi. 1899 yılında Curie'lerin başlattığı katranlı blend ile çalışmaların sürdürülmesinin bir sonucu olarak radyoaktif element Aktinyumu keşfetti. 1906'da Pierre Curie'nin ölümünden sonra Debierne, Marie Curie'ye öğretim ve araştırma alanlarında yardım etti. 1910'da Debierne ve Marie Curie, görünür miktarlarda metalik formda radyum hazırladılar (ancak metalik olarak tutmadılar). Metalin varlığını bilimsel bir merak konusu olarak gösterdikten sonra, araştırmalarına devam edebilecekleri bileşiklere dönüştürdüler.
En Sevdiğim Sözlerden Birisi.
"Bu hayattaki gerçek görevini, sana dayatılan görevleri terk ettiğinde bulabilirsin ancak." - Marie Curie
Reklam
Eğer hala insanlığımızla övünebiliyorsak bunu Pasteur gibi, Marie Curie, Einstein gibi, Hawking gibi dâhiler aramızdan çıktığı için yapabiliyoruz. Daha 5 bin yıl önce yazmayı keşfetmiş insanoğlu bugün kâinatın boyunu posunu, yaşını, içindekileri bilebiliyorsa, bu inanılmaz gelişmeyi böyle büyük insanoğullarına ve insankızlarına borçluyuz. Bir yere giderken GPS mi kullanıyorsunuz? Bu Einstein sayesinde mümkündür. Gittiğiniz yerde bir kuduz köpek sizi ısırdı; ölüme mahkûm değilseniz bu Pasteur sayesindedir. Kanserde radyasyon tedavisi mi görüyorsunuz? Bu Madam Curie sayesindedir.
Sayfa 118 - İnkılab KitabeviKitabı okudu
“Hayatta korkulacak hiçbir şey yoktur, yalnızca anlaşılması gerekenler vardır. Şimdi daha fazla anlamanın zamanıdır, böylece korkacak çok az şey kalır.” Marie Curie
112 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Mısırlı feminist yazar Neval El Seddavi’nin kaleme aldığı kitap; toplumun kadın üzerindeki baskısını, sığ düşünceli geri kalmış kendine erkek diyen ama Adam’lıktan nasibini almamış insansılar tarafından kadın figürünün nasıl pasivize edilip, kadının nasıl 2. sınıf insan muamelesine maruz bırakıldığını, Kanatır cezaevinde idama mahkum edilmiş olan
Sıfır Noktasındaki Kadın
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 201613,3bin okunma
MARIE CURIE
Kendisi ile anılır olan radyumdan çıkan ışınların kanserin bazı çeşitlerinde tümörleri iyi ettiği ortaya çıkınca, kanser tedavisinde, soy adından ilham alınarak, curieterapi (kemoterapi) olarak bilinen tedavi dönemi açıldı
Reklam
MARIE CURIE
Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve Radyum elementini ayrıştırdı. Bilimsel çalışmaları sonucu maruz kaldığı radyasyondan hastalanıp ölmüş olmasından dolayı 'bilim için ölen kadın' olarak akla geliyor.
MARIE CURIE
Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Radyoaktivite Üzerine yaptığı çalışmalarla iki kez Nobel Ödülü kazandı ve Radyoloji biliminin kurucusu oldu.
Marie Curie
Nobel ödülünü kazanan ilk kadın oldu ve bu ödülü iki kez kazandı. Sorbonne'un ilk ve uzun yıllar boyunca da tek kadın profesörü oldu. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında, Marie Sklodowska ve kocası Pierre Curie uranyumdan dört yüz kez fazla radyasyon yayan bir element keşfettiler. Marie'nin ülkesine atfen ona polonyum adım verdiler. Kısa bir süre soma radyoaktivite sözcüğünü icat ettiler ve uranyumdan üç bin kez daha güçlü bir element olan radyumla deneylerine başladılar. Ve birlikte Nobel ödülünü kazandılar. Pierre'in daha o zamandan şüpheleri vardı: Acaba cennetten mi yoksa cehennemden mi bir armağan getirmişlerdi? Stockholm'deki konuşmasmda, bizzat dinamitin mucidi Alfred Nobel'in davranışının bir örnek teşkil ettiği konusunda uyarıda bulundu: "Güçlü patlayıcılar insanlığın hayranlık uyandıran projeleri gerçekleştirmesini sağladılar. Ama bunlar halkları savaşa sürükleyen büyük canilerin ellerine geçtiklerinde korkunç yıkım araçlarına dönüşmektedirler." Bedeni bilimsel alanda elde ettiği başarıların bedelini ödedi. En sonunda kan kanserinden ölene dek, maruz kaldığı radyasyon bedeninde yanıklara, yaralara ve şiddetli ağrılara neden oldu. Yeni radyoaktivite krallığındaki buluşlarıyla yine Nobel ödülü kazanan kızı Irene'i ise lösemiden öldü.
Sel YayıncılıkKitabı okudu
Marie Curie:
Nobel ödülünü kazanan ilk kadın oldu ve bu ödülü iki kez kazandı.
Sayfa 92
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.