Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Meraklı Zihin

Meraklı Zihin
@meraklizihin
106 okur puanı
Haziran 2023 tarihinde katıldı
Kartallar
Kuvveti, büyüklüğü, otoritesi kartalı bir güç simgesi haline getirir. Kuşların kralı kartal statü, zafer, her şeyi bilmeyi simgeleyerek yüksek uçar. Güç ve liderlikle ilişkilendirilmiş, ABD ve Almanya'nın da aralarında olduğu uluslar ve Roma imparatorluğu gibi güçlü uygarlıklarca egemenlik ve ulusal kimliğin sembolü olarak benimsenmiştir. İbrani geleneğinde Doğu ve yenilenmeyi simgeler. Yükseklerde süzülen kartal Tanrıya yakınlığı temsil eder ve yükselişle ilişkilendirilmiştir. Kliselerde İncil çoğunlukla, Tanrı kelamının güç ve esinini temsil eden kartal biçimli bir kürsü üzerinde durur. Mistik gücünün sembolü olarak ilahi bir haberci olarak görülür. Amerika yerlileri kültüründe kartal vahiy anlamını taşır. Eski Mısırlılar için Kartal ebedi yaşamın sembolüydü.
Reklam
Kuşlar
Uçma yetenekleri kuşları sembolik olarak Cennet ile yeryüzü arasında ulaklar haline getirmiştir. Uçmanın dünyevi yaşamdaki fiziksel sınırları aşmak anlamına gelmesinden ötürü kuşlar ruhları da temsil eder. Mısır sanatındaki kuş başlı tanrılar insan doğasının spiritüel yanını simgeler. Geleneklerde de kuşlar bilgelik, zeka ve çevik düşünce ile
Kediler
Eski Mısır'dan başlayarak kediler düş gücümüzü kışkırtmıştır. Tanrı olarak tapınılmış, şeytan olarak zulüm görmüş, pozitiften negatife olağanüstü bir sembol yelpazesiyle donatılmışlardır. Güneş sembollerinden olan aslanlar çoğunlukla kutsal yerlerin koruyucuları olarak tapınak girişlerinde oyulmuşlardır. Kara kedilerin artık uğur getirdiğine inanılıyor ama bir zamanlar cadılar kara bir kediyle resmedildiğinden cadılıkla ilişkilendirildi. Gece yaratıkları olan kediler büyü ile ilişkili görülmüştür. Batı'da hayvanlar kralı olarak bilinen aslanın bu rolünü, Doğu'da kaplan, Amerika kıtalarında Jaguar almıştır. Hindu tanrıçası Durga, hayvani tutkulara egemenliğinin bir simgesi olarak bir kaplana biner, Şiva da kaplan postuna bürünmüştür. Orta Amerika kültürlerinde gecenin efendisi, bekçi ve koruyucu olduğu düşünülen jaguar Aztek çömleklerinde sıklıkla resmedilmiştir. Eski Mısırlılar kedileri sayar, kedi tanrıça Bastet'e taparlardı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Erkek Geyik: Bereketin güneşle ilişkili simgesi olan erkek geyik avlanma ve ilahi sembolizmle ilişkilidir. Çatallı boynuzları Yaşam Ağacı ve yenilenmeyi temsil eder. Ceylan: Barış, hız ve zarafet sembolü olan ceylan Afrika ve Hint kültürlerinde tanrıların bineğiydi. Avcılarından kaçışıyla ruhun dünyevi tutkulardan kaçışını temsil eder. Kuzu:
At
Bir asalet, hız, özgürlük ve güzellik simgesi olan at, Klasik dönem binicilik heykellerinde olduğu gibi yaygın bir biçimde fetih gücüyle ilişkilendirilmiştir. İlkçağ'da at yaşam gücü timsaliydi ve Güneş ile gök tanrılarla ilişkiliydi. Fransa'daki Pech Merle'de 20.000 yıllık mağara resimlerinde benekli atlar görülüyor. Eski bir sembol olan at rüzgar, yağmur, fırtına, ateş, akarsu ve dalgaları temsil eder. Beyaz at, spiritüel aydınlanma, diriliş ve yaşamın güneşle ilgili sembolüdür. Çeşitli tanrıların simgesi olan beyaz atı Müslümanlar mutluluk temsili olarak görür. Beyaz at gibi, kanatlı at da güneş ya da ruhla ilgili bir semboldür. Pegasus Yunan mitolojisinin efsanevi kanatlı atıydı, çoğunlukla düşünce hızını temsil eder. Geleneksel olarak hız ve canlılık temsili olan at sembolik olarak rüzgar kadar hızlı dörtnal koşar.
Reklam
Keçi, İnek, Domuz, Öküz
Keçi: Şehvet ve doğurganlıkla ilişkilendirilen keçi çevikliği de temsil eder. Kayalıklara tırmanan keçi kararlılık ifade eder. İnek: Ana besleyiciliğin simgesi olan inek Toprak Ana'nın ete kemiğe bürünmüş hali olarak görülür. Hilal biçimli boynuzları Ay'ı, sütü de Samanyolu'ndaki (İngilizce'de Süt Yolu) yıldızları temsil eder. Hinduizm'de en kutsal hayvandır. Domuz: Doğurganlık ve bereket temsilcisi olan domuz Ana Tanrıça ile ilişkili görüldüğü kadar bencillik ve cehaletle de ilişkilendirilmiştir. Yahudi ve Müslümanların gözünde kirli bir leşçildir. Hristiyanlar oburluğunu şeytana bağlar. Öküz: Zorlu çalışma, kuvvet ve varlık timsalidir. Hristiyanlar için İsa'nın koşum hayvanı iken Budistler ak öküzü tefekküre dayalı bilgelik simgesi olarak görür.
Hipopotam
Nil'in bereketli çamurlarında yuvarlanan hipopotam Eski Mısır'da yeniden doğuş ve gençleşme simgesiydi. Çocuk doğurma ve koruma tanrıçası Tawaret hamile bir hipopotam olarak tasvir edilir, kırmızı hipopotam ise ahenksizlik ve tanrı Seth ile ilişkili görülürdü.
Deve
Eskiden hörgücünde su tuttuğu sanılan deve çöl, ölçülülük, tevazu, ılımlılık ve dayanma gücünü temsil eder. Kraliyet ailesi ve varlıkla da ilişkilendirilen deve diz çökmesiyle dua sembolü olarak da görülmüştür.
Kanguru
Avustralya'nın amblemi olan kanguru sadece ileri doğru hareket edebilir. Ülkesinin armasında ilerleme sembolü olarak yer almasının nedeni de budur. Hızı ve aylarca susuz yaşayabilmesi onu enerji ve dayanıklılıkla da ilişkilendirmiştir. Şamanizm'de kanguru aile bağlarını simgelerken Avustralya yerlileri için bir ata varlık ve kabile totem hayvanıdır.
Fare, Sıçan
Fare: Genellikle utangaçlıkla bir tutulan fareyi Hristiyanlar Yaşam Ağacının köklerini kemiren Şeytan olarak görürdü. Sıçan: Asya'da iyi talih ve varlık simgesi sayılır. Daha yaygın çağrışımı ise ölüm, bozuşma ve yıkımla ilgilidir.
Reklam
Yarasa
Batı'da yarasa vampirler, şeytan ve cadılıkla ilişkilidir. Yarı fare yarı kuş olarak görülen yarasa hileyi simgeler.
Sincap
Ortaçağ'da kırmızı sincap atikliği ve renginden ötürü şeytanı simgelerdi.
Köpek
Eski zamanlardan beri köpek sadakat, koruma ve avlanma simgesi bir eşlik hayvanı olarak görülmüştür. Erken topluluklar onu ruhlar alemiyle özdeşleştirirdi. Afrika ve Amerika yerli kültürleri köpeği bir ateş efendisi ve yağmur yapıcı olarak görürdü. Müslümanlar köpeğe kirli gözüyle bakar, inançsızlara karşı küçültücü bir ifade olarak kullanır. En eski zamanlardan başlayarak köpek avlanmayla bağlantılıdır ve tanrılarla ilişkilendirilmiştir. Yunan efsanesinde Sirius yıldızı Orion'un av köpeğini simgeler. Çoğu kültürde köpek sadık bir eşlikçi olarak görülür, ölümde bile. Sadık bir bekçi duruşunda sıklıkla mezar taşlarına oyulmuşlardır.
Ayı
Çoğu şamanik gelenekte ayı, tıp, şifa ve bilgelikle ilintilendirilmiştir. Genel olarak kuvvet ve cesaret timsalidir ve savaşla ilgili tanrılarla bağlantılıdır.
tilki
İkiyüzlülük, sinsilik ve kalleşliğiyle tilki bir düzenbazın bütün niteliklerini barındırır. Amerika yerlileriyle Doğu kültürlerinde bir şekil değiştirici olarak görülen tilki, folklor ve edebiyatta da çoklukla başka bir kılıkta ortaya çıkar.
1.123 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.