Nietzsche'nin Deccal'i
Bir
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche kitabı okuduktan sonra kafa allak bullak olmuyorsa, bir kaç gün boyunca kitapta geçen yoğun içerikli düşünceler beyni ele geçirip sürekli tekrarlanmıyorsa kitap tam anlaşılmış sayılmaz diye düşünüyorum.
Bu arada kitabın isminden korkup kararsız kalanlar için şunu
Biz toplum muyuz?
Değiliz! Öyleyse toplum ne demektir? Toplumun ne olduğunu anlarsak eksik tarafımızı görebilir bu konuda çaba gösterebiliriz.
Farklılıkları bilerek bir araya gelen, farklılığa saygı duyan, bir araya ne için geldiğini çok iyi bilen ve bu amaç uğrunda çaba harcayan aile, kabile, mahalle, cemaat düzeylerini aşmış yumruk gibi
Yeraltından notlar ve yeraltı adamının yeryüzüne çıkışı olarak iki bölümden oluşan eser, felsefi yazın niteliğiyle ilk bölümde beni daha çok etkiledi. Dostoyevski, insanın özgürlüğünü ve hür iradesini arayışının yanı sıra aitsizlikle ve aitsizliğin getirdiği içsel boşlukla bizi yüzleştirmektedir. Yeraltı adamının toplumdan yabancılaşmış kendi içsel çatışmaları olan ve bu çatışmalar eleştirisiyle sonuçlanan çelişkilerini içerir. Özellikle de yeraltı adamının içsel monologları aracılığıyla insanın varoluşunu ve tutarsızlıklarını sorgular. Tüm bu süreçte dilin sade olması karakterin karmaşıklığını net bir şekilde görmemize olanak tanır. Bu kısa ancak derin roman gerek aidiyetsizlik gerekse kimlik bunalımıyla günümüzde geçerliliğini sürdürmekte ve okuyucuların çoğunda kendinden bir şeyler bulundurmasıyla evrensel bir eser olduğunu kanıtlamaktadır.
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020140bin okunma