Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbrahim KAŞUT

İbrahim KAŞUT
@okuyanherif
28 okur puanı
Aralık 2017 tarihinde katıldı
Sarı Paşam - Mustafa Kemal, İttihatçılar ve II.Abdülhamit
Liderlik özellikleri çok küçük yaşlarda ön plana çıkan Mustafa Kemal, Harp Akademisinde okurken Osmanlı'nın içinde bulunduğu dönemi çok iyi analiz etmiş ve ileri de yapılması gerekenler üzerinde sürekli düşünmüştür. * Hatta her hafta Cuma günleri akşamları ders gittikten sonra kurmay adayı arkadaşları bir sınıfta kaçak olarak toplanır ve Mustafa Kemal'in dönemi ve geleceği değerlendiren fikirlerini, araştırmalarını, yurt dışı gazete tercümelerini, kültürel ve siyasal olaylara bakış açısını bu mini konferanslarda büyük bir heyecanla dinlerlerdi. * Arkadaşlarını mümkün olduğunca her fırsatta mümkün olduğunca aydınlatmaya çalışan Mustafa Kemal'in o günler de başarılı, büyük ve öngörüsü yüksek bir komutan, devlet adamı olacağı ortadaymış.
Reklam
Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları - Parola Nuh
Kazım Karabekir Paşa Kurtuluş mücadelesini başlatan ekibin içinde yer alsa da Mustafa Kemal Paşa'yı tam olarak anlamamış yada anlamak istememiştir. * Anılarında Milli Mücadele'yi ben başlattım. Doğu'da, Erzurum'da gerekli teşkilatlanmayı, Mustafa Kemal daha İstanbul'dayken gidip ben yaptım derken çok çok önceden Mustafa Kemal Paşa'nın mücadele'yi İstanbul'da Şişli'deki kaldığı Fansa'ların evinde nakış gibi işlediğini, çeşitli kurum ve şahıslarla görüşerek ileriye dönük planlamalarının taşlarını oturttuğunun belgeleri dahilinde ispatlandığını unutmaktadır. * Aynı zaman da Milli Mücadele sonrası Atatürk ile araları açılan Ali Fuat Paşa ve Rauf Bey'de anılarında Karabekir Paşa'nın bu düşüncesini yalanlamaktadır.
Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları - Parola Nuh
Mustafa Kemal İstanbul'da kaldığı 6 ay boyunca sürekli görüşmeler yaparak Anadolu'ya geçme planları yapmış ve aynı zamanda geçtiğinde Milli Mücadele'yi nasıl organize edeceğini ve yöneteceğini adeta nakış gibi işlemiştir. En önemlisi ''Kurtuluş Ekibi'' oluşturmak için çalışmış ve bu ekibin çekirdek kadrosu şu kişilerden meydana gelmiştir. * - Mustafa Kemal (Atatürk) - Ali Fuat (Cebesoy) - Ali Fethi (Okyar) - Rauf (Orbay) - Refet (Bele) - İsmet (İnönü) - Kazım (Karabekir)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları - Parola Nuh
Mustafa Kemal Şişli'deki evinde işgal İstanbul'unda öyle ''taktik ve stratejiler'' kurmuş ki, Milli Mücadele yıllarında dünya siyasetini de yakından takip ettiğinden itilaf devletleri arasındaki anlaşmazlıkları önceden öngörerek ve her devlet ile ayrı ilişkiler kurarak dikkat çekmemeye çalışmış. * Bunun sonucunda İngilizler'in Fransız'lar ile İtalya'yı savaş dışı bırakarak Anadolu'da daha güçsüz bir devlet bulundurma isteği doğrultusunda oyuna Yunanlı'ları alması karşısında, Fransız-İngiliz çekşmesini ve alayına karşı İtalyan çekişmesini kullanmış, diplomatik başarılara da imza atmıştır o zor dönemde.
Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları - Parola Nuh
Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkmadan önce Vahidettin'le bir çok kez görüşerek onu, ''vatanın kurtuluşu için harekete geçirmeye'' çalıştığını. Dahası, Anadolu'da Milli Mücadeleyi başlattığında dahi Anadolu'ya davet ederek milletin başına geçmeyi teklif ettiğini yobazlar, liboşlar, aydın geçinen gericiler ve paralı kalemşörler biliyor mu acaba? * Sonuç; Padişah Vahidettin, Anadolu'ya geçmeyerek İstanbul'da, İngiliz esaretinde yaşamayı kabul etmekle birlikte atalarının başkenti olan İstanbul kurtarıldığında, işgalci İngilizler ile birlikte İstanbul'dan kaçmıştır.
Reklam
Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları - Parola Nuh
Vatan toprağı düşman askerleri tarafından parsellenirken, dört bir yanı işgal edilirken, orduları dağıtılıp ağır silahları elinden alınırken, Ordu'nun başı Enver Paşa! görevini bırakıp gizlice Alman denizaltısı ile ülkeden kaçarken, Mustafa Kemal Paşa Ordu'nun başına geçebilmek için canını dişine takmış fakat Vahidettin'den ve Sadrazam'ından veto yemiştir. * O dönem de düşünün ki böyle bir ülkenin Harbiye Nazırı olmak için çırpınan bir ''vatansever'' var; ve içinde bulunulan koşullarda en iyi seçenek o'dur, Mustafa Kemal Paşa'dır. Fakat böyle bir durumda bile ittihatçı artıkları Mustafa Kemal Paşa'yı kendilerine tehdit olarak görmüşlerdir.
Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları - Parola Nuh
13 Kasım 1918, İşgal Kuvvetleri donanması İstanbula demirlemiş Boğaz adeta çelik yığınına dönmüştü ki; Adana'dan bindiği trenle Haydarpaşa garına gelen Mustafa Kemal Paşa bu görüntü karşısında bile büyük bir kararlılıkla yaveri Cevat Abbas'a döner o tarihi sözü söyler ''Geldikleri Gibi Giderler''