Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Osmanlı sultanları tahta çıktıktan sonra Hz. Muhammed'e (s.a.v.) ait kılıcı törenle kuşanırlardı. Buna Taklid-i Seyf denirdi.
Sayfa 173
Reklam
Kardeş cinayetlerini uygun bir dille töreleştirip mazur göstermek isteyenler ; sonrasında benzerleri yaşanan ,yaşanacak acılara ortaktırlar.
464 syf.
6/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Konu itibariyle bir bütünlük olmadığından kitap o kadar akıcı değil. Her padişah kısa kısa anlatılmış fakat bu anlatım yalnızca taht kavgaları olduğundan kitap boyunca dönüp dönüp aynı yeri okuyormuşum hissi veriyor.
Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi Kıyımlar
Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi KıyımlarAhmet Haldun Terzioğlu · Panama Yayıncılık · 201555 okunma
464 syf.
5/10 puan verdi
Osmanlı döneminde yaşananları anlatan, o dönemin başka bir yüzünü gösteren güzel bir kitap. Okurken bazen bu kadar da olmaz demiştim ama oluyormuş. Bilmediğim birçok bilgiyi bu kitapta gördüm. Okumanızı öneririm. Gerçekten güzel bir kitaptı. Osmanlı tarihini sevenler okumalı...
Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi Kıyımlar
Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi KıyımlarAhmet Haldun Terzioğlu · Panama Yayıncılık · 201555 okunma
464 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Öncelikle ben kitabı beğendim. Ahmet Haldun hoca kitaplarını beğendiğim bir yazar. Kalın bir kitap ancak sıkıcı değildi. Bir iki küçük tarihsel notun eksik kaldığını düşünüyorum o kadar. ... Kitap padişahların ve çoğunun adını bile duymadığımız şehzadelerin karakter yapıları ve kişisel becerilerini, aile ilişkilerini, toplumun, askerlerin, ulemanın onlara olan bakışlarını, desteklerini, yer yer yönlendirmelerini olabildiğince ele alıp; taht kavgaları ve ailenin erkek bireylerinin katledilme sebeplerinden bahsetmiştir. Kimisinin içi yanarak bu kararları aldığı görülürken kimisi sadece nefretle ve bazen zalimce bu işi yapmıştır. Olayların olduğu dönem içinde değerlendirilmesi gerek tabi ki ama kitabı okurken "gerçekten böyle mi olmalıydı", "başka yol bulunamaz mıydı" gibi sorular sürekli aklınızı kurcalıyor. Tarihteki bazı olaylar da farklı bir açıdan anlatılıyor. Ayrıca çoğu kişi göz önüne almasa da Osmanlı kadınları (valide sultanalar, hasekiler, cariyeler) da aslında büyük acılar çekiyor ve sadece kadın oldukları için değersiz görülüyorlar. Osmanlı büyük bir imparatorluk ancak özellikle yükselme döneminden sonra ortalığın ne kadar karıştığı gözler önüne seriliyor. Tarihten dersler almamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.
Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi Kıyımlar
Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi KıyımlarAhmet Haldun Terzioğlu · Panama Yayıncılık · 201555 okunma
Reklam
Sultan Abdülmecit
Tanzimat ve Islahat Fermanları onun döneminde yayınlanmıştır. Karşıtları çoktur ve boş durmamışlardır. ... Tahta çıkışı sevinçle karşılanmış ancak sonrası hayal kırıklığı olmuştur. Içkiye olan bağımlılığı, dünyanın en seçme kızları ile dolu olan hareme karşı iradesizligi, eğlenceleri, israfı, rüşvete bulaşması bunun nedeniydi. Ölümü beklenir, özlenir olmuştur. Sağlığına dikkat etmemesi sonucu otuz dokuz yaşında vefat etmiştir.
Vaka-i Hayriye
Eşkinci Ocağı kuruldu,talimlere başlandı. "Bu talim gavur talimidir" diyerek tekrar ayaklandılar. Bütün istekleri reddedildi. Ulemadan isyancıların katline dair fetva alındı. Padişah Sancak-ı Şerif'in çıkarılmasında tereddütteydi. Çünkü bu halk ile ordunun savaşı demektir. Çok kan akacaktı. Sonunda ikna edildi ve ağlayarak Sancak-ı Şerif'i çıkarıp teslim etti. Iki yan da kararlıydı. Ölümüne bir savaş olacaktı. Bu iş kökten çözülecekti. Çatışmalar sonucunda yeniçeri kışlası tutuştu, yanıyordu. Bu işin sonu gelmişti artık. Yakalananlar hemen öldürüldü. 500 Yıllık Ocak 5 saatte yerle bir oldu.
Tarihimize vaka-i Hayriye olarak geçen Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması olayı Benderli Mehmet Selim Sırrı Paşa sadaret ne denk geldi. On sekiz yıl bekleyen Sultan Mahmut bu işi bir kez daha deneme kararı aldı. Bu kelleyi koltuğa almak anlamına geliyordu. En güvenli konu ise halkın yeniçeriye olan nefretiydi.
Reklam
Sekbanı Cedid in kaldırılması ile yenilik hareketleri bir kez daha darbe almış yeni ve modern ordu kurma çabası yobazların galibiyeti ve engellemesi ile sona ermiştir. Istanbul'da Türk, Türk'ü yerken Napolyon ve Rus Çarı Türk topraklarını paylaşıyorlardı. Sırp, Mora, Rum isyanları Osmanlı İran savaşları Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın Yunan isyanlarını karışması Navarin'de Osmanlı donanmasının yakılması Osmanlı Rus Savaşı Imzalanan ağır anlaşmalar..
Alemdar Paşa öldü ancak zorbalar durmadı. Saraya yönelip abluka altına aldılar. Suyu kesip yiyecek tedariklerine engel oldular. Amaçları Sultan Mustafa'yı tekrar başa geçirmekti. Sultan Mahmut fitnenin başı olduğunu düşündüğü Sultan Mustafa'nin idamını buyurdu. Yeniçeriler ve asilere yapılan taarruzlarla padişah asileri yendi. Ancak tersanenin ele geçmesi ile yeniden ayaklandı. Yeniçerilerin adet edindikleri üzere kelle listesini saraya göndermesi, Sekban-ı Cedid'in kaldırılması sözü üzerine anlaşma sağlandı.
Sekban-ı Cedid'in kurulması ve birkaç tatsız olayın yaşanması sonucu yeniçeriler bu sefer Alemdar Mustafa Paşa ya karşı ayaklandılar. Alemdar Paşa mutlaka yardımı geleceğini düşünüp uzun süre dayanmaya çalıştı. En sonunda köle ve cariyelerini kurtarıp cephaneye sığındı. Kendisini tüfek ve tabanca ile aslanlar gibi savunuyordu. Yanına kimse yaklaşamıyordu. Ancak yardım gelmedi. Artık sonun yaklaştığını anladı. Elindeki dolu tabanca ile yanında yılı cephaneyi ateş etti. Müthiş bir patlama oldu. Mahzenin kubbesi üzerinde bulunan 500 kadar eşkıya ile havaya uçtu. Çevrede bulunanlardan da çok ölen oldu. Uzun süre kimse binaya yaklaşamadı.
114 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.