Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
MEVZUYU KAYDIRARAK KAÇMA...
Şah-ı Nakşibend: “Nasıl olsa geçilmesi gereken zarurî varken, faydasız kolaya kaçmamak lâzımdır!”… Hangi meselede zarurî ne; onu, onun istediği seviyede konuşmak lâzım. “Şapka olmadı, gömlek verelim!” hesabı, anlamadığın şeyden mevzuyu kaydırarak kaçma değil!.."
Sayfa 98 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
ACELECİLİK ve...
“Bu iş acele olmaz! Ben aceleci görünüyorum değil mi?”… Bana söylüyor… “Hakkı yerine getirirken acele etmek lâzım!”; ama acele ile “işten anlamak ve meseleyi bilmek” arasındaki alâkaya dikkat!..
Sayfa 98 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
PİŞKİN TEYZE!..
Vesvese, “doğrumu yapıyorum!” kaygısından, doğrudan doğruya bâtıldan esen de olabilir; şöyle müsbete, böyle menfiye sebeb… Bir de vesveseciler var ki; pişkin teyze…
Sayfa 98 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
VEHİM ve KESİNLİK...
Üstadım’a, “Efendim, bakkala gidiyoruz ve adama parayı vererek tabiî olarak yapması gereken şeyi bekliyoruz. Adam parayı kasaya atıp hiçbir şey yokmuş gibi –ne istiyorsun? dese, parayı verdiğimizi isbat edemeyiz!”… Aaa!.. Ben hep söylerim zaten, “kesin bir şey yok!” diye… Demek sende de oluyor… Berber tıraş ederken hep huylanırdım; eli bir kaysa, ustura gırtlağımı kesecek… Bende hep vehimdi bu…
Sayfa 159 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
KENDİNİ İDRAK, YALNIZ İNSAN MAHSUS...
- "Allah her diri şeyi -her şey diri-, sudan yarattı; o suya nazaran bildiğimiz su, onun gölgesi… Nurun gölgesi de, Kâinat varlığı hâlinde görünen… Kendini idrak, yalnız insana mahsus; geri kalan, içgüdü ve otomat hareketi içinde…"
Sayfa 45 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
CEMÂL ve SAMED...
CEMÂL: Yüz güzelliği. Fertteki güzellik sıfatı. Allah'ın lutuf ve ihsanı ile tecellisi. Doğru söz. Hüsn... İmân, Nisbe Sûreleri de denemesi... SAMED: Her şey kendisine muhtaç ve kendisi hiçbir şey ve kimseye muhtaç olmayan. Refi' ve âli, içi dolu şey. Kavmin ulusu.
Sayfa 49 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
YETİŞSİN KUŞATAN RAHMET...
“İNSANLAR”ın İLÂHI olan ALLAH”a, hiçbir kul kıyası olmayacağı da açık… Esseyyid Abdülhakîm Arvasî Hazretleri: “Allah adliyle tecelli ederse yanarız; fazlı ile tecelli etsin!”… Adalet, iki kefenin denkleşmesidir; Allah ile kul arasında böyle bir kıyas olmayacağına göre, yetişsin kuşatan rahmet!.."
Sayfa 87 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
HAYRET MERTEBESİ...
Şapşal hayâl ile “zekânın özü hayâl” farkı, hastalıklı vesvese ile, tarayıcı vesvese arasındaki fark ortada; nihayeti, kendinden başka hisse yer bırakmayan, tasavvuftaki en büyük mertebe, “Hayret mertebesidir!”…
Sayfa 106 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
TERKİN TERKİ ve BİR EL DÜŞER BÖYLE!..
Terkin terkini fikir olarak düşünürsek, mücerredin müşahhasta hâkimiyetinin sıhhatinin görünmesi için dairevî bir dönüş, başlangıç ve nihayetin üstüste gelişidir. Biz Bâtın Kahramanları’nın hikmetlerini “kablî-peşin fikir, apaçık bilgi, bedahat” olarak alırken, “bir el düşer böyle”, onla mesele hallederek onlarda kendimizi doğrulamış oluyoruz…
Sayfa 492 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
KEMÂL DİKİZLEMEK!..
Aslında her şeyin “güzel-doğru ve iyi” olması, Vahdet’e ve “Mavera-i Tab’ın hakikatini, “Mavera-üt Tabia”nın hakikatinde bulanda, erende ki, iş “Allah’tan başka her şey bâtıl”a kadar gider… Büyüklerin hep nefislerini yermelerindeki hikmet budur… İdraken yükselmekte, nefste hep kemâl dikizlemekten değil, eksikliğini bulmaktan ve gidermeye çalışmaktan doğuyor…
Sayfa 299 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
GÜZEL OLMAYA MEMURUZ!..
Son tecridte, mânâ ve madde “ruh ve beden” kutuplaşmasında, güzel koku ve kötü koku… Güzeli seçmeye ve güzel olmaya memuruz… "
Sayfa 299 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
KÖTÜ KOKU...
Kötü koku, küfre veya günahkâra âit bir nefes! İnkâr, yanlış olmak, velinin nefesten tanıdığı!..
Sayfa 339 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Kalubela...
- "İnsan, Kâlû Belâ’da Allah’ın “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” demesine, “Beli-Evet” diye cevab verdi… Ona vefa içinde olanlar ve olmayanların hepsi, neticede istese de istemese de Allah’ın kulu ve Resûlü’nün kadrosudurlar…
Sayfa 339 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
"KANMA" DUYGUSU ve MAKUL...
MA’KUL: Aklın kabul ettiği. Bu tâbir, zâhir ve bâtın hissiyle idrak edilemeyen-idrak edemediğimiz hususlar için, bizde mevcut bir “kanma” duygusunu ifâde eder. Hani, “anlıyorum ama anlatamıyorum!”, yahud “anlamıyorum ama, öyle!” diye ifâdelerin de içine girdiği…
Sayfa 441 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
SİSTEMİN GEREKLİLİĞİ...
- "(...)İslâm tefekkürünün şart ve bu şartın münzevi fertlere düşmüş bâtınî Şeriat hakikatlerinin topluluk hakikatini temin gayesidir ki, iç yüzde derinleşme ve dışa doğru mesele hâllinde açılma şeklinde birlik, “Sistem”i hâlli gereken diye dayatmıştır..."
Sayfa 514 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.