Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sadık BAYAR

Sadık BAYAR
@sbayarr
Korkma! Oku...
Reklam
Sadık BAYAR
@sbayarr·Bir kitabı okumaya başladı
Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi
Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi TarihiOsman Turan
9.2/10 · 414 okunma
584 syf.
·
Puan vermedi
·
51 günde okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
584 syf.
·
Puan vermedi
·
51 günde okudu
Devlet-i Aliyye
Şanlı tarihimizden ilham alınarak ortaya çıkan Devlet-i Aliyye serisinin son kitabında, Osmanlı Devleti'nin son 200 yılının sosyal ve ekonomik durumu ayrıntılarıyla anlatılmış. Ayrıca 1230-1924 yılları arasında meydana gelen önemli gelişmelerin kronolojik olarak sıralanması ve tarihin önemli kaynaklarına orijinal Osmanlıca dilinde yer verilmesi, bu kitabı tarihimizin anlatımı açısından çok önemli bir yere taşımış. Bu belgelerin Türkçe çevirisine yer verilmemesi ise eksik kalmış. Bu kitapta okuduklarımdan anladığım: bir durumun değişmesi için her şeyden önce insan değişmeli. Sistemin değiştirilmesi insan aynı kaldığı sürece çözüm olmamakta, mevcut durumu daha da kötüleştirmektedir. Zirâ mültezim sistemi yerine, âyanlar getirilmesi çözüm olmamış, ezilen yine reâya olmuştur. Ömrünün son zamanlarında böyle bir kitap serisi bıraktığı için Halil İNALCIK'a çok teşekkürler...
Devlet-i Aliyye - Âyânlar, Tanzimat, Meşrutiyet
Devlet-i Aliyye - Âyânlar, Tanzimat, MeşrutiyetHalil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 2016591 okunma
Reklam
Avrupa birliği
On yedinci yüzyılda Türklere karşı Birleşik Avrupa projelerinin ilki, Fransız devlet adamı Sully'ye (1560-1641) aittir(proje tarihi, 1607). Sully, Papalık ve on beş Avrupa ülkesinden kurulacak bir konfederasyon düşünüyor, Osmanlı Devleti ve Rusya'yı bu konfederasyon dışında bırakıyordu.
Sayfa 254Kitabı okudu
... Avusturya-Alman ordularında kısa tüfenk kullanabilen süvari ve tüfenkli piyade taburları karşısında ok, yay ve mızrakla savaşan Osmanlı geleneksel süvarileri(tımarlı sipahi ordusu) savaşma gücünü tamamen kaybetmiş bulunuyordu. Askeri bakımdan ikinci önemli gelişme, kale-istihkâm inşasında surlar yerine alçak tabya sisteminin gelmesidir. Bu yenilikleri Osmanlılar çok geç benimsemeye çalışacaktır. Diplomasiye gelince, İstanbul'da Batı'nın ikamet elçilikleri bir casus merkezi gibi işlerken, Osmanlılar bu işin önemini ancak 18. yüzyıl sonunda anlayabilmiştir.
Sayfa 253Kitabı okudu
Verilen İmtiyazlar(Kapitülasyonlar)
On sekizinci yüzyıl sonuna kadar Osmanlı Devleti, Avrupa'nın merkantilist devletleriyle olan ticari ilişkilerinde geleneksel tavrına bağlı kalmayı sürdürdü ve doğması muhtemel tehlikeleri fazlaca dikkate almadan amân telâkkisi içerisinde cömertçe imtiyazlar verdi. Bir Levant ticaret uzmanı, Osmanlı Devleti'nin verdiği imtiyazları Avrupalıların gaddarca kötüye kullandığını gözlem olarak belirtmektedir... Levant: Osmanlı egemenliği altında birleşen Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz ticaret bölgesi.
Sayfa 242Kitabı okudu
Nisan 1786
... Bu reformla devlet yerel işleri yürütecek kişilerin halk tarafından seçim prensibini bir kez daha tanıdı ve onayladı. Daha açık bir ifadeyle devlet, halkla arasındaki ilişkilerin yürütülmesinde halkın rızasını alma fikrini teyit etti.
480 syf.
·
Puan vermedi
·
22 günde okudu
Önemli Bir Tarihi Kaynak
Kitabın adından Köprülüler Dönemi ismi kısa bir tarihi aralığı kapsıyor gibi anlaşılsada kitabın konusu aslında çok geniş bir zamanı kapsamakta. Özellikle dönemin Aynî Ali, Koçi Bey, Katip Çelebi, Hezârfen Hüseyin gibi vakanüvislerin kitaplarına yer verilmesi ve yorumlanması kitabın bilgi derinliğini artırmış. Ecdadımızın Orta Avrupa'da Mukaddes(!) İttifak'a karşı verdiği mücadelenin ayrıntılı bir şekilde anlatılması kitabı daha da güzelleştirmiş. Son bölümde ise görsel tarihçiliğe yer verilmesi, bu kitabı tarihimiz için her açıdan önemli bir kaynak konumuna getirmiş. Her bireyin okumasını ve tarihimizi kulaktan dolma bilgilerle değil, derinlemesine araştırmalar sonucunda yazılan kitaplardan öğrenmesini tavsiye ederim.
Devlet-i Aliyye - Köprülüler Devri
Devlet-i Aliyye - Köprülüler DevriHalil İnalcık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2015691 okunma
Reklam
Elçi Walter Leslie'n Kaysere Gizli Rapor
... Osmanlıların hayranlık uyandıran manevi üstünlüğü, ölüm karşısında yılmayan fedakârlık ve cesaretidir. Asker gazâ ve şehâdetin öbür dünyada vaat ettiği ebedî saadete imân etmiştir. Başarıda alınan ganimet ise gazâ malıdır. Seferlerde peygamber sancağı, Sancak-i Şerif ordunun kalbidir. Asker bir bozgunda onun etrafında toplanır.
Sayfa 351Kitabı okudu
Osmanlı Devleti'ne Karşı Mukaddes(!) İttifak
... Devlet Giray Hotin karşısında Turla nehrini geçmeye çalışan düşmana baskın yaparak döndü. Geriden ilerlemekte olan han, Turla ırmağına yaklaşınca, girişilecek savaşın önemini anlatmak için bir tepeye çıkarak askere yüksek sesle şu konuşmayı yaptı: "Dinimize za'af gelmekle üzerimize düşman-ı din galebe eyledi. Kerbelâ günüdür, bu cengi ne Âl-i Osman için ne benim için edin; ölünce din için çalışub düşman-i dine arka vermeyelim ve kıyâmete değin nâm-i nîk ile mezkur olalım." Sözlerini bitirdikten sonra atından inerek secdeye kapandı, bunu gören bütün ordu bir anda toprağa kapanarak "feryad-ü figân ile bilcümle şehîd oluncaya değin cenk etmeye" yemin ettiler.
Sayfa 208Kitabı okudu
Katip Çelebi(Dustûru'l-'Amel li-İslâhi'l-Halel)
Reâya zulüm görüyorsa hazine boş kalır; çeşitli gruplar "hiyânet ve fesâd üzere olur." Dolayısıyla devletin mizâcına zaaf gelir. Tekrar edelim, reâya ayaklar altına alınırsa hazine boş kalır.
Sayfa 143Kitabı okudu
124 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.