Semerkand, Hisar ve Kunduz'dan (179) kalabalık bir kütle Kâbil vilâyetine gelmiş bulunuyordu. Onun için: "Kâbil küçük bir yerdir; kalemden ziyade kılıçla idare edilir. Bütün halka da tahsisat yetiştirmek imkânsızdır. Bu halkın ailelerine bir mikdar yiyecek te'min edilerek, asker akına çıkmalıdır" - fikri muvafık görüldü ve buna karar verip, Kâbil ve Gazne vilâyet ve civarına, otuz bin eşek yükü kadar zahîre, vergi kesildi. Kâbil'in gelirini ve hâsılâtını bilmeden, bu kadar çok vergi kesildiği için, vilâyet çok ağır bir vaziyete düştü. Bu zamanlarda baburî yazısını icad ettim.
“Müftüler sana fetva vermiş olsa dahi sen yine de kalbine danış."
Reklam
“Mükâfat, yapılan gayret miktarıncadır.” (Hadis-i şerif, Hâkim, Müstedrek) Semerkand Takvimi
" 'Bizi din geri bıraktı.' İslam'a saldırmak moda! Maksat; dün dinsizlik, laikçilik hesabına yapamadıklarını bugün İslam'ı sorgulayarak yapmak. Sorgulayanlar kimler, din cahilleri! Ne kadar mı din cahili bunlar: secdeye gitmiş cemaatin fotoğrafını gazeteye basıp altına 'cenaze namazı' yazacak kadar, 'bu yıl hac kurban bayramına rastladığı için aşırı kalabalık oldu' diye ahkâm kesecek kadar. Bilmemeleri ayıp değil, öğrenmeden hüküm vermelerini ayıp sayıyoruz. Üstelik bunlar sıradan insan değil, millete istikamet haritası çizmek iddiasıyla kalem oynatan meşhur yazar ve gazeteciler. Bazen 'Müslümanlar hiç şehir kurmadı' diye tuttururlar. İsfahan'ı, Semerkand'ı, Buhara'yı kim kurdu? Müslümanlar şehirler kurdular, enkaz halindeki fethettikleri şehirleri imar ettiler. Bunlar ortada iken Müslümanlar hiçbir şehir kurmadı demek ilim değil şeddeli cehalettir. Libri: 'Tarihten Müslümanları silecek olsanız, ilmi rönesansımız asırlarca geriye gider.'"
Reklam
Beş Coğrafya
Yaslandığımız kültürel arka planı kavramak, sürdürdüğümüz tarihsel yürüyüşün ana duraklarını fark etmek, nereden gelip nereye gittiğimiz hakkinda düşünmek ve benliğimizi sağlam temeller üzerine yükseltmek adına, şuraları mutlaka adımlamamız gerekiyor: Kudüs, Kahire, Balkanlar, Endülüs ve Buhara-Semerkand. "İki yılda bir, buralardan birine seyahat" olarak planlasak, 10 yılda tamamlanacak bir hedef bu. İmkan genişliği zuhur ederse, süre elbette daha da kısalabilir.
Gazneli - Selçuklu Çatışması
Semerkand'da büyük bir merasim düzenlendi, Arslan Yabgu da buraya davet edildi. Arslan Yabgu bu davete icabet e o etti ve ne yazık ki tuzağa düşürülerek oğlu Kutalmış ile birlikte esir edildi. Hindistan civarındaki Kalincar Kalesi'ne hapsedildi. Sultan Mesud'a haber gönderen Tuğrul ve Çağrı beyler, amcalarının serbest bırakılmasını istedi. Sultan Mesud hâl ve faaliyetlerinden son derece rahatsız olduğu Selçukluları amcaları vasıtasıyla durdurabileceğini umuyordu. Arslan Yabgu yu hapsedildiği yerden çıkararak Belh'e getirdi, yeğenlerine Gaznelilere itaat etmelerini telkin etmesini istedi. Arslan Yabgu, yeğenlerine mesaj iletecek olan elçiye Sultan Mesud'un dikte ettiği şeyleri söylemek zorunda kaldı. Ancak yeğenlerine gizli bir mesajı daha vardı. Sözlerini iletecek olan elçiye: “Yeğenlerime benden bir biz (dikiş iğnesi) hediye götürün.” demeyi ihmal etmedi. Bu gizli mesaj, “ben ne dersem diyeyim siz vazifenizden dönmeyin” anlamına geliyordu. Tuğrul ve Çağrı beyler Gaznelileri yıpratmaya devam ettiler. Arslan Yabgu yeniden zindana kapatıldı, 7 yıl sonra da burada vefat etti, Sadece oğlu Kutalmış, bir gaflet anında kaçmayı başarmıştı.
304 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Merhabalar size tarihi bir kurgu ile geldim
Emirhan Yavuz Köseoğlu
Emirhan Yavuz Köseoğlu
#ikiyetimkılıç yazardan okuduğum ikinci kitap çok severek okudum. Zindana düşen prangalı yiğidin zihninde istiklal, Yalnızlığında kendi kendine eder hasbihal , Zikrinde tamah kalmayınca zebani olur lal, Eder mi bilinmez rûz-i mahşerde hakkın helal . Kitabımız 1025- 1036 yılları
Tuğrul Ve Çağrı İki Yetim Kılıç
Tuğrul Ve Çağrı İki Yetim KılıçEmirhan Kalhan · 07 okunma
Reklam
"Yahudiler mi dediniz? Onlar, yumurtalarını pişirmek için dünyayı ateşe vermekten çekinmeyen lanetlilerdir."
Emir Timur'un ordusuyla birlikte İran'da bulunduğunu haber alan Toktamış Han, Timurluların iç kısmına taarruz girişimini aklına koymuştur. Otrar'a yürümüşler fakat burada da Timur'un birlikleriyle karşılaşmışlardır. Bu birlikleri dağıttıktan sonra, Altın Orda ordularına Semerkand ve Buhara yolu açılmıştır. Bu esnada Toktamış, Timur'a Harezm tarafından ikinci darbeyi indirmiştir.
Namaz camiden çıkınca, hac Mekke'den dönünce, Ramazan oruç bitince başlar. Necip Fazıl Kısakürek
Sevdiklerinize ve sizi sevenlere duyduğunuz hasretin dindiği gün, sağlıklı ve mutlu yaşayıp kıymetini bildiğiniz her gün bayramdır.
İnsana en lazım olan şey imandır. En mühim meselesi de ölüm sekeratında imanla gidebilmesidir. İnsan imanla gittikten sonra âhirette işi kolaydır.
Sayfa 125Kitabı okudu
Resim