Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
184 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sosyal Fobi: Görünen ve Görünmeyen Yönleri -Yıldız Burkovik
Sosyal fobi, toplum içerisinde küçük düşeceği, değersiz hissedeceği korkusuyla performans gerektiren durumlardan kaçınma şeklinde kendini gösteren bir bozukluktur. Kültürel anlamda bakacak olursak, ‘çekingen’ veya ‘utangaç’ olarak lanse edilen ve bazı durumlarda takdir edilen bireylerin aslında gizli birer sosyal fobik oldukları ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sosyal fobi, profesyonel yardım almada en fazla geciken psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Kendisi de bir zamanlar sosyal fobiden muzdarip olan Yıldız Burkovik, bu rahatsızlığı kökeni , seyri ve tedavisi şeklinde sistemşi bir şekilde bizlere sunmuş. Aynı duruma maruz kalan bireylerin deneyimleri ise yalnız olmadığınızı hissettirmede faydalı olabilir. Okuduktan sonra hayatı zehir eden bu rahatsızlığı tanıyarak kendinizde belki de hiç farkında olmadığınız belirtilere tanıklık edebilir veya bu durumu deneyimleyen kişilere rehberlik edebilirsiniz. Keyifli okumalar :)
Sosyal Fobi
Sosyal FobiYıldız Burkovik · Timaş Yayınları · 2016191 okunma
“Ayrıca çekingenlik, utangaçlık duyguları kişiyi baskılar ve gerçek tepkilerini göstermesini engeller. Bu kişilerin en belirgin özelliği sessizliktir. Ancak sessiz kişilerin hiçbir şey düşünmediklerini ya da hiçbir çözüme ulaşamadıklarını düşünmek tamamen yanlış olur. Sessizler ancak derin düşünen kişilerdir. Zaten bu kadar derin düşünmeseler, bu kadar hassas olmasalar böyle bir sorun ortaya çıkmayacaktır.”
Sayfa 29 - TimaşKitabı okudu
Reklam
“Sağlıklı bir insanın duygularını yönetmesi gerekir. Oysa bu durumda duygular insanı yönetmeye başlar.”
Sayfa 29 - TimaşKitabı okudu
“Tüm korkuların temelinde, yalnızca, hayatın getirebileceği şeylerle baş edememe korkusu yatar.”
Sayfa 29 - TimaşKitabı okudu
“Olumsuz düşünmek bir sosyal fobik için öylesine yerleşmiş bir alışkanlıktır, kişinin zihninde öylesine yer etmiştir ki olumsuz düşüncelerin arasında hiç boşluk kalmaz ve bu nedenle araya olumlu hiçbir şey giremez.”
Sayfa 27 - TimaşKitabı okudu
“Kimi insanlar duygu ve düşüncelerini dizelere yansıtır; kimi ise kendi içinde, kendisinden başka kimsenin giremediği yüreğinde saklar.”
Sayfa 25 - TimaşKitabı okudu
Reklam
“Olayları kabullenip zayıf yönleri kuvvetlendirmek, eksiklikleri azaltmak ve fazlalıkları törpülemek en doğru çözüm.”
Sayfa 23 - TimaşKitabı okudu
“Fakat olumsuz düşünen bir kişi için savaşmak da korkutucudur.”
Sayfa 21 - TimaşKitabı okudu
“Savaş sırasında gidilmesi gereken güvenilir bir yer seçildiği gibi fobi anında da beyin derhal ‘güvenilir bir yere git’ emrini verir. Bu emri alan kişi daima kendisini güvende hissettiği yere -ki bu yer, genelde kişinin evidir- gidiyorsa, kendisine yönelik bir tehdit olduğunu düşündüğü her durumda güvenilir bir yere/eve kapanır ve mümkün olduğunca oradan çıkmaz.”
Sayfa 19 - TimaşKitabı okudu
“Bir sosyal fobiğin düşünce zinciri olumsuz düşüncelerle harekete geçer. Kişi kendisini büyük bir zincirle bağlar ve o zincirin gidebildiği yere kadar gider. Yani durmadan kendi içinde döner, hareket edemez; yalnızca endişe duyar, tedirgin olur. Elbette ki bu hissiyatın içindeki kişi performans göstermesi gereken bir durumla karşılaştığında daha da çok kaygı duyar ve ani tepkiler göstermeye başlar. Herhangi bir alarm altında en çok yaşanılan durum öncelikle “buradan kaçmalıyım, uzaklaşmalıyım” duygusu, sonrasında ise kalp çarpıntısı, kaslarda gerginlik sonucu titreme, boğazın düğümlenir gibi olması, ateş basması sonucu açığa çıkan terleme ya da aniden buz kesmedir. Büyük bir ihtimalle bu bedensel tepkileri, baş ağrısı ya da vücudun en hassas bölgesi neresiyse o bölgeyi vuran ağrılar ya da bozulmalar (bağırsak ve mide problemleri gibi) da takip eder. Yaşanılan duruma stresin çeşitli şekillerde açığa çıkması diyebiliriz.”
Sayfa 18 - TimaşKitabı okudu
Reklam
“Sosyal fobikler aşırı mükemmelliyetçi oldukları, hata yapmaya asla tahammül edemedikleri için eleştirilmektense geri planda kalıp susmayı tercih ederler.”
Konuşabileceğin bir kişiyleysen sustuğun zaman bir kişi yitirmiş olursun. Konuşmaman gereken biri ile olduğun zaman konuşursan bir söz yitirmişsin demektir. -Konfüçyüs
Sayfa 143 - Timaş Yayınları
“Elmas nasıl yontulmadan kusursuz olmazsa, insan da acı çekmeden olgunlaşamaz.” -Konfüçyüs
Sayfa 67 - Timaş Yayınları
“Damlayan su mermeri, yürüyen gayret dağları deler.” -Ovidius
Sayfa 17 - Timaş Yayınları
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.