Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ebu Osman el-Hîrî ölüm döşeğindeyken oğlu gömleğini parçaladı. Babası gözlerini açıp bu durumu görünce şöyle dedi; Yavrucuğum, bu, zahiri itibariyle sünnete aykırı, batını itibariyle de riyadır.
Ebu Osman el-Hîrî; Allah ile dost olmak, güzel edep, sürekli korku ve murakabe halinde Resulullah ile sohbet sünnetine uymak ve ilmin zahirine bağlı kalmakla olur. Yine Hîrî der ki; Her kim söz ve davranışlarında sünneti kendisine rehber edinirse konuştuğu vakit hikmet söyler. Kim de nefsinin arzularına rehber edinirse bidat olan şeyleri söyler.
Reklam
Ebu Hafs Ömer; Davranışlarını ve hâllerini her vakit ve her an kitap ve sünnet terazisinde tartmayan, aklına gelen düşünceleri sorgulamayan kimseleri erler divanından sanmayın. Cüneyd-i Bağdadi; Kur'an'ı Kerim'i ezberlemeyen, Hadisi Şerifleri bilmeyen kimseye bizim bu yolumuzda tâbi olunmaz. Çünkü bizim ilminin ve yolunuzun sınırları kitap ve sünnet ile çizilmiştir.
Vekî; Hadisle meşgul olan kişi hadisleri isabetli olarak değerlendiremese bile, hadislerle meşguliyet onu hevasına uymaktan alıkoyduğu için doğru yolu bulur. Zünnûn-i Mısrî; Gerçek manada Allah'ı sevmenin alâmeti, Habibullah'ın ahlakı, davranışları, emirleri ve sünnetlerine uygun hareket etmektir.
İnşallah onlardan olurum.
"Ümmetimin sonlarında bir topluluk bulunacak. Onlara, ümmetimin başındakilere verildiği kadar ecir verilecek. Kötülükleri reddedecekler ve fitne çıkaran kimselerle savaşacaklar."
"Benim, ashabımın ve benden önceki Peygamberlerin yolundan gidenleri size haber vereyim mi? Onlar, Kur'an-ı Kerim ile benim, benden önceki Peygamberlerin ve ashabımın sözlerini Allah rızası için öğrenen ve yine O'nun rızası için öğretendir."
Reklam
Fudayl b. İyaz; Allah'ın öyle kulları vardır ki beldeler onlarla hayat bulur. Onlar sünneti bilen ve yayan kimselerdir. Hasan-ı Basri; Müminlerin Allah'ı sevmelerinin alâmeti Resûlullah'ın sünnetine tâbi olmalarıdır.
Evzai; Şu beş özelliğin Resûlullah'ın ashabı ile tabiinin özelliklerinden olduğu söylenmiştir: cemaatten ayrılmamak, sünnete bağlı kalmak, Mescitleri imar etmek, Kur'an okumak ve Allah yolunda cihad etmek. Şaz b. Yahya; Sünnet yolunu tutmaktan daha kolay cennete ulaştıracak bir yol yoktur.
Eyyûb es-Sahtiyani; Allah Teala'nın genç ve İslam'ı tanımıyan kimseleri, sünneti iyi bilen alimlerle buluşturması onlar için büyük bir saadettir. İbn Avf; Kendim ve dostlarım için şu üç şeyi isterim: Kur'an-ı Kerim'i okumak, sünnet ve hadisleri okuyup öğrenmek ve sadece hayırlı işlerinde insanlara katılmak.
Garip bir zamanda garip insanlarla yaşıyoruz
Hasan Basri şöyle demiştir; Amelsiz söz makbul değildir. Niyet olmadan amel ve sözün bir değeri yoktur. Söz, amel ve niyette ancak sünnete uygun olduğu takdirde bir değer kazanır. Yunus bin Ubeyd; Şu anda sünnetten daha garip bir durumda olan bir şey yoktur. Bundan daha garip durumda olan ise sünneti tanıyan kimsedir.
289 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.