Bu kitap Nuri Pakdil'in yazarlık serüveninin başladığı 1950'li yıllardan başlayıp on üç yıllık suskunluk döneminin ardından Şubat 1997'de yeniden kitap yayınına başladığı tarihe kadar bir biçimde Nuri Pakdil'le yolları kesişmis, onu şahsen ya da gıyaben tanımış, ondan mektup almış insanların mektuplarından oluşuyor bir bakıma.
Örümceklerin Yuvalandığı Patika, beni Italo Calvino ile tanıştıran kitabıdır. Aynı zamanda yazarın da ilk eseri.
Calvino, bu kitapta İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda, İtalya’nın ekonomik, kültürel, sosyolojik durumunu, korkunun, sefaletin, yozlasmanın ve düzensizligin geldigi noktayı bir çocugun gözünden anlatıyor.
Dönemin Yeni Gerçekçilik akımı ile yazılan ilk romanlarından olan bu eser savaşın ve sonrasının getirdigi yıkımı, öfkeyi, hayat mucadelesini bir cocugun yaşadıkları üzerinden yüzümüze çarparcasına anlatıyor.
Calvino, eserlerine kendi cumleleriyle uzun bir sunum yazarak başlamayı sever. Bu kitabın başında da yazarın kendine has üslubu ve kıvrak zekası ile yazdigi uzun bir sunuş var. Kitabı yazmaya nasil karar verdigi, nasil sürecler ne zorluklar atlattığı, kitapla alakalı kendi görüş ve öz eleştirilerinin bulundugu bu sunuştan başlayarak keyifle, yeri gelince hüzünle okuyacagınız bu surukleyici eseri herkese tavsiye ederim
°°°
"Stoacılar Felsefeyi üçe ayırır: Mantık, Fizik ve Ahlak."
Stoculara göre felsefe yaşayan bir canlıdır. Mantık, bu canlının kemiklerini ve sinirlerini, Fizik etli bölgelerini, Ahlaksa ruhunu oluşturur.
°°°
Simmel'e göre “modern hayatın en derin sorunları, ezici toplumsal güçler, tarihsel miras, toplumsal kültür ve hayat tekniği karşısında bireyin, varoluşunun özerkliğini ve bireyselliğini koruma talebinden kaynaklanır”. Sosyoloji, “metropol türü yapıların, hayatın bireysel içerikleri ile bireyüstü içerikleri arasında kurduğu denklem”i çözmeye çalışmalı, “kişiliğin, dışsal kuvvetler karşısında kendini nasıl uyarladığı”nı araştırmalıdır. Bunun altında, “kişinin, [metropol gibi] toplumsal-teknolojik bir mekanizmayla aynı seviyeye getirilip yıpratılmaya” direndiği varsayımı yatmaktadır.