Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
TBB Dergi / sayı: 131 / Murat Güven
Özerklik hakkı, temyiz kudretine sahip reşit bir insanın kendisi için, kendi yaşamını belirleyecek ya da tarif edecek önemli kararları verme hakkı olarak tanımlanmaktadır. Bu hakkın özellikle insanın öz iradesine vurgu yapması hususunun, 21. yüzyılda her daim gündeme gelebilir nitelikte olduğu açıktır. Çünkü özgürlükler genel olarak insan temelinde vücut bulan bir meseledir.
Ötanazi Üzerine / TBB Dergi / Sayı:131 / Murat Güven
Platon’un Devlet adlı kitabında Sokrates şöyle konuşmaktadır: “ İşte Asklepios (Eski yunanda hekimlik tanrısı) bu gerçeği biliyordu. Onun için de, hekimliği yalnız bedenleri sağlam olup da, geçici bir hastalığa tutulmuş insanlar için kullandı. Bu hastaları ilaçla bıçakla iyi ederken, onları gündelik işlerden, yaşayışlarından ayırmıyordu. İçini hastalık sarmış bedenleri kan alma, kusturma, içini temizleme gibi yollarla iyi edeceğim diye kötü bir hayatı uzatmaya uğraşmazdı. Böylelerinin kendilerine benzeyecek çocuklar yapmalarını doğru bulmazdı. Tabiatın verdiği ömrü yaşamaya gücü yetmeyen adamı, iyileştirmenin ne o adama, ne de topluma fayda vermeyeceğini biliyordu.”
Reklam
TBB Dergi / sayı: 131 / Murat Güven
Otoritelerin, otoritesinin tanınması için ortaya koyduğu tutumlar; siyasi, dini gayeler; insanların ve devletlerin, güçlü ve zengin olma hırsları gibi olgular, insanların birbirlerini yok etmelerine neden olmuş ve ardından “yaşam hakkı” adlı çocuk doğmuştur.
TBB Dergi / sayı: 131 / Murat Güven
Bir otorite ya da sistemin adeta kendisini var eden insana, “yaşam”ı bir hak olarak sunması ilk bakışta fark edilmese de içerisinde birçok çelişki barındıran bir durumdur.