Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

tûba

tûba

tûba

, bir kitap okudu
176 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Rahmet Ayı Ramazan
Rahmet Ayı RamazanSüleyman el-Ulvan
9.6/10 · 9 okunma
Reklam
Allah’ın kula yönelmesi ve ondan yüz çevirmesinin alametleri:

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Müslüman kimsenin Allah katında kadri, Allah rasulü’nün sünnetini uyguladığı ölçüde yücelir. Allah şöyle buyurmaktadır: “De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız, bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.” (Al-i İmran,32)
Allah dostlarından biri şöyle demiştir: “Zavallı dünya ehli! Dünyanın en güzel şeyini tatmadan dünyadan çekip gittiler.” Dünyanın en güzel şeyi nedir dendiğinde şöyle demiştir: “Allah sevgisi,yakınlık,ona kavuşmaya özlem duymak,kendisine yönelmek, onun dışındaki şeylerden yüz çevirmektir.”
Reklam
Ebubekir (radıyallâhu anhu) şöyle derdi: “Allah’ım en mutlu günümü sana kavuşacağım gün kıl.”
İbn Kudame el-Makdîsi : “Bir insan her şeyi bilse ancak Allah’ı bilmese hiçbir şey bilmiyor gibi olur. Bilmenin (tanımanın) alameti de sevgidir. Kim Allah’ı bilirse sever. Sevginin alameti de, sevilen diğer şeylerden hiçbirini ona tercih etmemektir. Kim de sevdiği diğer şeylerden birini onun sevgisine tercih ederse onun kalbi hastadır.”
Ömer b. Hattab (radıyallâhu anhu) : “ Hesaba çekilmeden önce nefislerinizi hesaba çekin.Kendiniz tartılmadan önce amellerinizi tartın ve büyük savunma hazırlayın.” Tek başına iken nefsini hesaba çek. Ibn’ul Cevzî rahimehullah şöyle demiştir: “Ey kul! Uzlet halindeyken nefsini hesaba çek, müddetin dolacağını düşün. Boş vaktinde zor vaktin için çalış. Bir fiili işlemeden önce defterine ne yazılacağını düşün. Gösterdiğin gayrette nefsin seninle mi yoksa sana karşı mı bak. Nefsini hesaba çeken mutlu olmuştur. Vallahi nefsine karşı savaşan ve ondan hakları tam olarak alıp isteyen, her yorulduğunda onu paylayan, her duraksadığında onu çekiştiren, her hevasının arzularına baktığında çaba gösterip ona galip gelen kazanmıştır. Nefsini eğitmek isteyen kişinin ona karşı mücadele etmesi gerekir. Tâ ki alışık olmadığı salih amellere, ibadetlere ve masiyetleri terk etmeye alışsın. Allah Teala şöyle buyuruyor: “Bizim yolumuzda çaba gösterenleri elbette yollarımıza iletiriz.” (Ankebut,69)
Namaz neleri kapsar?
İbn Kudâme el-Makdîsi rahimehullah şöyle demiştir: “Bil ki namaz rükunlardan,vacip ve sünnetlerden oluşur. Namazın ruhu ise niyet, ihlas, huşu ve kalbin hazır bulunmasıdır. kalp halihazırda mevcut olmadan kılınıp da zikirler,münâcâtlar ve fiilleri kapsayan bir namazda zikir ve münâcâtlarla elde edilmesi hedeflenen gaye hasıl olmaz. çünkü söylenen söz kalptekini ifade etmediği sürece ‘zırvalama’ konumundadır.”
Hasan el- Basri rahimehullah şöyle demiştir: “Namaza durduğunda Allah’ın sana emrettiği gibi; âbid şekilde dur. Sakın ola ki oraya buraya yönelip gaflet içinde olma. Allah sana bakarken sen başkasına bakma! Hem cenneti isteyip ateşten Allah’a sığınırken kalbin gaflet içinde, dilinle ne dediğini bilmez bir halde olmayasın!”
Reklam
Rasûlullah (sas) şöyle buyurmuştur: “Bir Müslüman, farz namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır, huşû içinde ve rukûunu da tam yaparak namazını kılarsa, büyük günah işlemedikçe, bu namaz önceki günahlarına kefaret olur. Bu her zaman böyledir.” (Müslim)
Matraf b. Abdullah: “Her kim Allah katında kendisi için ne bulunduğunu bilmek istiyorsa, kendi katında Allah için ne bulundurduğuna baksın.”
129 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.